TÜBİTAK tarafından yeni yürürlüğe konulan 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından bugün İstanbul’da tanıtıldı.
Bu yeni program sayesinde KOBİ’lerin çekirdek veya başlangıç aşamalarındaki finansman ihtiyaçlarını girişim sermayesi fonları aracılığıyla karşılanacak. Detaylar haberimizde..
TÜBİTAK tarafından yeni yürürlüğe konulan 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından bugün İstanbul’da tanıtıldı. Toplantıya, ülkemizin önde gelen holdingleri ve girişim sermayesi yatırım ortaklığı yöneticileri ile girişim sermayesi yatırımcıları, ilgili kamu kurumları ve STK’lardan temsilciler katıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün açılış konuşmasıyla başlayan tanıtım toplantısı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın programı tanıtıcı sunumu ile devam etti. 1514 Girişim Sermayesi Destekleme Programı ile KOBİ’lerin çekirdek veya başlangıç aşamalarındaki finansman ihtiyaçlarını girişim sermayesi fonları aracılığıyla karşılanacak.
TÜBİTAK tarafından Girişim Sermayesi Fonlarına sağlanacak destekle; yenilikçi ürün, süreç, bilgi ve teknoloji geliştirme potansiyeli bulunan KOBİ niteliğindeki şirketlerin erken aşamadaki (çekirdek ve başlangıç aşamaları) finansman ihtiyaçlarının bu fonlar aracılığıyla karşılanması amaçlanıyor. Bu sayede, ülkemizdeki teknoloji ve yenilik odaklı KOBİ’lere sermaye sağlayacak yeni fonların oluşturulması ve bu fonları yönetecek Fon Yöneticilerinin teşvik edilerek girişim sermayesi ekosistemin geliştirilmesi hedefleniyor.
Yeni destek Programı ile ülkemizdeki KOBİ’lerin yaşam döngüsünün her evresine özgü finansal desteklerin zenginleştirmesine, Girişim Sermayesi Fonlarının etkinleştirmesine ve kamunun bu süreçlerdeki etkin rolünün artırılmasına katkı sağlanıyor.
Hem yerli hem yabancı yatırımcı fonlara destek
1514 kodlu Girişim Sermayesi Destekleme Programı’na, Türkiye’de ya da yurtdışında faaliyet gösteren Fon Yöneticileri ve Aday Fon Yöneticileri başvurabiliyor. Başvuru sahiplerinden, nihai hedefi Türkiye’de yerleşik teknoloji ve yenilik odaklı KOBİ’lere yatırım yapmak olan Girişim Sermayesi Fonu oluşturması bekleniyor.
Girişim Sermayesi Fon büyüklüğünün %20’sine varan oranda hibe destek!
Girişim Sermayesi Fonlarına toplam fon büyüklüğünün %20’sine varan oranda hibe desteği verilecek olan bu program kapsamında, fon süresi 12 yıl olacak. Bu sürenin 5 yılı yatırım dönemi ve kalan süre de yatırımdan çıkış dönemi olacaktır. TÜBİTAK’ın hibe ettiği tutar ve buna karşılık gelen kâr, (TÜBİTAK Payı), fon tasfiye sürecinde, Fon Yöneticisinin performansına göre, Özel Yatırımcı ve Fon Yöneticisi arasında paylaştırılacak.
Başvurular Nasıl Olacak?
Başvurular, açılacak olan çağrı dönemlerinde proje şeklinde alınacak ve çağrı duyuruları www.tubitak.gov.tr adresinden duyurulacak. 5 Eylül 2013 tarihinde (yani bugün) açılan İlk Çağrı 31 Aralık 2013 tarihinde son bulacak.
Girişim Sermayesi Neden Önemli?
Ekonomide durağanlıktan dinamizme geçilmesi, olası orta gelir tuzağı sarmalından kurtulunması ve sürdürülebilir büyüme için yenilikçi, teknoloji odaklı erken aşama işletmelerin varlığı tartışmasız önem kazanıyor.
- Girişim sermayesi, erken aşama işletmelerine finansman ve rehberlik sağlayarak bu işletmelerin erken aşamalarında başarısızlığa uğramamalarına, ölüm vadisini geçmelerine ve onların büyüme, ticarileşme ve markalaşmalarına yardımcı oluyor.
- Bugün küresel marka haline gelmiş teknoloji şirketlerinin hemen hepsi erken dönemlerinde girişim sermayesi desteği alıyor.
- Birçok ülkede, kamu girişim sermayesinin öneminin farkına varmış olup etkin bir Girişim Sermayesi sektörü oluşturmaya çalışıyor ve sektörün büyümesine katkı sağlama arayışına girişiyor.
- TÜBİTAK’ın yeni desteğiyle, Fon Yöneticilerinin yönettiği Girişim Sermayesi Fonlarının teknoloji ve yenilik odaklı KOBİ’lere yaptıkları yatırımların desteklenerek ülkemizdeki Girişim Sermayesi ekosisteminin etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.
TÜBİTAK kaynaklı, girişimcilik ekosistemimizde çok olumlu etkiler yapacak bu güzel haberi Fon Yöneticileri ve Aday Fon Yöneticileri başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.