Türk Girişimciden Moskova'ya 850 Milyon Dolarlık Yatırım!

Türk girişimci Erdem Coşkun, Rusya’nın başkenti Moskova’ya 100 kilometre mesafede bulunan Vladimir Bölgesi’nde, 850 bin metrekarelik alanda ASIA organize sanayi bölgesi yatırımlarına başladı. Toplam 650 bin metrekare kapalı alan öngörülen organize sanayi bölgesinde 50'ye yakın fabrika inşa edilecek. İlk iki fabrikanın inşaatı tamamlanmak üzere 3 ayrı fabrika için de çalışmalar yapmakta. Detaylar haberimizde...

Türk girişimci Erdem Coşkun, Rusya’nın başkenti Moskova’ya 100 kilometre mesafede bulunan Vladimir Bölgesi’nde, 850 bin metrekarelik alanda ASIA (Aleksandrova Sloboda Industrial Area) organize sanayi bölgesi yatırımlarına başladı.


Toplam 650 bin metrekare kapalı alan öngörülen organize sanayi bölgesinde 50'ye yakın fabrika inşa edilecek. İlk iki fabrikanın inşaatı tamamlanmak üzere 3 ayrı fabrika için de çalışmalar yapmakta.

Onlarca Türk girişimcinin yatırım için başvurduğu sanayi bölgesi, Türkiye’deki benzerlerinin bir üst modeli olacak. Postane, market, restoran, kreş, banka şubeleri, işçi yurtları, yöneticiler için özel konutların da yer aldığı sosyal alanlar ASIA’yı özel bir yatırıma dönüştürüyor. Toplam 850 milyon dolar yatırımın yapılacağı bölgede gümrükleme ve depolama işlemlerinin yapılabileceği birimler de olacak.

Dört Ayda Proje Teslim Edilebiliyor

Rusya’da Sefa İnşaat olarak 20 yıldır çalışmalarını sürdüren Türk girişimci Coşkun, ASIA organize sanayi bölgesinde doğalgaz, elektrik ve diğer tüm alt yapıların hazır olduğunu, Rusya için çok önemli fırsatlar sunan bu kalemlerin Rusya’nın diğer bölgelerine göre çok avantajlı olarak alabildiklerini söyledi. Rusya’da yatırım yapmak isteyen girişimci istediği büyüklükteki araziyi de satın alarak yatırımını gerçekleştirebilecek. Türk girişimci, “Elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon bağlantıları şu anda arazide mevcut. Rusya’da normalde bu alt yapıyı hazırlamak 2-3 yıl alabilir. Biz tüm izinleri aldık. Projelendirme ve inşaatı da arzu edilirse biz yapabiliyoruz. 3-4 aylık bir sürede inşaatı teslim etme imkanımız var. Arazinin tapusunu da veriyoruz. Bu Rusya için çok özel bir durum.” dedi.


Kek Protokolü ile Destekleniyor

Vladimir bölgesinde sadece elektrik bağlantı bedelinin 800 bin dolar olduğunu, kendilerinin Vladimir Bölge Valiliği’nden aldıkları özel destekle bu bedelden muaf tutulduklarını ifade eden Coşkun, “Türkiye ve Rusya arasında oluşturulan Karma Ekonomik Komisyon protokollerinde 2009 ve 2011 tarihlerinde iki ayrı destek aldık. Doğalgaz devlet işletmelerine verilen fiyattan alınıyor. Doğalgazda yüzde 20-30 ve elektrikte de yüzde 30 indirim var.” bilgisini verdi.

Sberbank'tan Proje Bazlı Kredi Desteği

Finans konusunda da sorunu çözmek için Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’la anlaşma imzaladıklarını, bölgeye yatırım yapacak şirketlere proje bazlı kredi sağlanacağını belirten Türk girişimci, “Sberbank, Türkiye’de Denizbank’ı satın almasının ardından Türk firmalarına yönelik çalışmalara önem veriyor. Sberbank projemizi araştırdı ve destek kararı aldı. ASIA organize sanayi bölgesinde yatırım planlayan şirketler kredi görüşmelerine başladı.” ifadelerini kullandı.

 


Türk Şirketleri Vladimir'i Tercih Ediyor

Başkent Moskova’ya çok yakın mesafede bulunan Vladimir bölgesinde, Beko, Vestel, Muya, Ruscam ve Boydak grubunun yatırımları bulunuyor. Türkler bölgede yabancı yatırım açısından Almanlardan sonra ikinci sırada. Valilik bünyesinde oluşturulan çalışma grubu ile ASIA organize sanayi bölgesi yatırımları izleniyor.

Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan da Rusya’nın KOBİ’lere ihtiyacı olduğunu, Türkiye’nin bu tecrübesinin Rusya’da çok önemli bir avantaj oluşturduğunu söyledi. ASIA yatırımı ile ilgili değerlendirmede bulunan Kızılarslan, “Valilik tam destek veriyor. Müşavirliğimizin temsilcisinin katıldığı toplantılar yaparak çalışmaları izliyoruz. Sorunlara hızla müdahale ederek projenin başarılı olması için çalışıyoruz. Rusya’da 3 yıldan önce fabrika kurmak imkansız. Burada tüm alt yapı hazır. Bu ciddi bir avantaj. Projeye biz de tam destek veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın kriz sürecinden hızla çıktığını, yeni dönemde trendin Rusya’da yatırım ve üretim yaparak büyümek olduğuna işaret eden Kızılarslan, “Türkiye’den Rusya’ya mal taşımak zamanla avantajlı olmamaya başlayacak. Gümrükle, nakliye ile uğraşmak zorlaşıyor. Rusya’nın her türlü ara ve nihai mala ihtiyacı var. Üretim teşvik ediliyor. Bu süreci iyi değerlendirmek gerekiyor.” tavsiyesinde bulundu.

ASIA (Aleksandrova Sloboda Industrial Area) hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için www.asiaosb.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Cihan Haber Ajansı kaynaklı haberimizi uluslararası arena da girişim de bulunmak isteyen girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 31.483 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, Yatırım
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor