YASED'in KOZA Projesi 5. Yılında Başarıyla Devam Ediyor!

YASED’in üniversite öğrencilerini, iş hayatıyla tanıştırmak ve kariyerlerini yönlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla vizyon kazandırmak üzere hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi KOZA, 5 yılı geride bıraktı. Bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 33 ilden toplam 500 üniversite öğrencisine YASED üyesi uluslararası şirketlerde staj yapma hakkı sağlayan projeye bu yıl 160 öğrenci daha katıldı. Detaylar haberimizde..

YASED’in üniversite öğrencilerini, iş hayatıyla tanıştırmak ve kariyerlerini yönlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla vizyon kazandırmak üzere hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi KOZA, 5 yılı geride bıraktı.

Bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 33 ilden toplam 500 üniversite öğrencisine YASED üyesi uluslararası şirketlerde staj yapma hakkı sağlayan projeye bu yıl 160 öğrenci daha katıldı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye’nin en önemli önceliklerinin başında gelen istihdam ve eğitim alanında gençleri desteklemeyi sürdürüyor. Geleceğin liderlerine ışık tutmak ve gençlere girişimcilik vizyonu kazandırmak için 2009 yılında hayata geçen, Türkiye’nin eğitim ve istihdam alanında en katma değerli sosyal sorumluluk projelerinden olan KOZA Projesi, beşinci yılını kutluyor.

2009 yılında GAP bölgesiyle başlayan, ardından Türkiye’nin en az gelişmiş 4. bölgesindeki 33 ili de kapsayan KOZA Projesi kapsamında bugüne kadar 33 ilden 500 üniversite öğrencisi, YASED üyesi uluslararası şirketlerde staj yapma imkânına sahip oldu. Bu yıl da 1.845 başvuru arasından seçilen 160 öğrenciye staj ve eğitim hakkı sağlandı.

KOZA Projesi 5. Yıl Açılış Seremonisi, YASED Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Endeavor Türkiye Başkanı Murat Özyeğin, YASED üyesi şirketlerin temsilcileri ve bu yılki stajyerlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

YASED Başkanı Serpil Timuray, açılışta yaptığı konuşmada, küresel ekonomide yer edinmek isteyen gelişmekte olan ülkeler için nitelikli iş gücünün büyük önem taşıdığını vurgulayarak,
“İstihdam konusu, uluslararası doğrudan sermayenin bir ülkeyi tercih etmesindeki temel kriterlerden biridir. Pek çok uluslararası şirketin Türkiye’ye yönelmesinde hatta ülkemizi bölgesel üs olarak ilan etmelerinde, sahip olduğumuz kaliteli işgücünün katkısı yadsınamaz. Bu nedenle yatırımların artması ve bölgesel kalkınma için yetkin insan kaynağını artırmaya yönelik projeleri desteklemeliyiz.” dedi.

Sözlerine devam eden Timuray, “YASED olarak, bu alanda üzerimize düşen görevi yerine getirmek için her türlü çalışmaya katkı sağlıyoruz. KOZA Projesi ile temel hedefimiz uluslararası şirketlerde staj imkanı ile öğrencilerin daha donanımlı olmalarını sağlamanın yanı sıra katılımcı öğrencilerin bir vizyon kazanmalarına ve bu vizyonu kendi bölgelerine de taşımalarına öncülük etmek.” diye konuştu.

Uluslararası şirketlerin, gençlerin liderlik özellikleri taşımasını beklediğini de belirten Timuray, “Koza Projesi bu anlamda geleceğin iş insanları için çok büyük bir önem taşıyor. Gençlerimizin Koza Projesi aracılığıyla üstlendikleri görevlerine kattıkları değer ve bu görevde edindikleri tecrübe, gelecekteki kariyer planlarına ışık tutacak.” dedi.

KOZA’larını birlikte öreceğimiz pırıl pırıl gençlerimizin sayısının her geçen yıl arttığını görmek, bizi gelecek için daha da ümitlendiriyor” diyen YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit de şunları söyledi: “Gençlere fırsat eşitliği sağlamak hedefiyle yola çıktığımız eğitim projemiz KOZA’da bu yıl 67 şirketin katılımıyla 160 öğrenciye staj imkânı sağlıyoruz ve birkaç yıl içinde 1.000 kişilik büyük bir aile olmaya doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Projemizin ilk stajyerlerinin kendi başarı hikâyelerini anlatan girişimciler olmalarını ve her birinin kendi bölgelerinde en az 100 kişiye istihdam sağladıklarını görmeyi hayal ediyor ve arzuluyoruz.”

Özyeğin’den Gençlere Girişimcilik Tavsiyeleri

Açılış konuşmalarının ardından toplantıya Onur Konuğu olarak katılan Endeavor Türkiye Başkanı Murat Özyeğin, girişimcilik temalı bir konuşma gerçekleştirdi. Öğrencilerle girişimciliğin ipuçlarını paylaşan Özyeğin, “Girişimcilikte müşteriyi tanımak çok büyük bir önem taşıyor. Müşterinizi tanıyın ve kendinizi hep onun yerine koyun. Ürün ve servisinizle her zaman fark yaratın. Öte yandan, herkes için her şey olmayın, daha iyi bir kazanç için belli alanlara odaklanın. Büyük düşünün ancak kalıcı olmak için adımlarınızı özümseyerek atın. Geleceğin pırıl pırıl ve yetenekli insan kaynakları olarak, siz de insan kaynaklarına önem verin. İyi ve sürdürülebilir işler, her zaman iyi ekiplerle gerçekleşir.” dedi.

 

KOZA PROJESİ’nden Satır Başları

  • YASED İstihdam ve Eğitim Çalışma Grubu, eğitim alanında bir ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ yapmaya karar verdi ve 2009 yılında hayata geçen projeyle, üniversite öğrencilerine uluslararası şirketlerde staj olanağı sağlanması hedeflendi.
  • GAP bölgesiyle başlayan KOZA Projesi ardından Türkiye’nin en az gelişmiş 4. bölgesindeki 33 ili de kapsar hale geldi.  
  • Staj imkânı kazanan öğrenciler, YASED üye şirketlerinin İnsan Kaynakları Departmanı temsilcilerinden oluşan bir ekip tarafından belirleniyor. Öğrenciler seçilirken herhangi bir not veya bölüm kriteri mevcut değil, en önemli kriter öğrencilerin seçilen illerde okuyor olması ve o illerden birinde doğmuş olması. Daha önce İstanbul’a gelmemiş olan adaylara da öncelik verilmeye çalışılıyor. 
  • 2009 yılında 47 şirketin katılımıyla 2 ayrı dönemde 124 öğrenciye staj imkânı sağlanarak başlanan projeye, 2013 yılında 1.845 başvuru geldi. 160 öğrenci YASED üyesi 67 şirkette staj imkânına kavuştu.
  • Toplamda bugüne kadar 500 üniversite öğrencisi, YASED üyesi uluslararası şirketlerde staj yapma imkânına sahip oldu.
  • KOZA Projesi’ne katılan öğrenciler, ilk olarak 2 gün süreli bir eğitim ve oryantasyon programına tabi tutuluyor. Bu eğitimlerde bir yandan iş dünyasının önde gelen isimleriyle tanışma ve onların başarı öykülerini dinleme fırsatı bulan öğrenciler; diğer yandan da kişisel gelişim, girişimcilik, liderlik ve mülakat teknikleri üzerine tüm yaşamları boyunca faydalanabilecekleri bilgiler ediniyorlar.
  • KOZA Projesi’ne katılan öğrencilerin her türlü ihtiyacı, YASED ve projeye dâhil şirketler tarafından karşılanıyor. 

YASED Hakkında

1980 yılında kurulan YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği, üyeleri Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirketlerden oluşan ve kar amacı gütmeyen özel bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Haziran 2013 itibariyle, çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 223 kurumsal üyesi bulunmaktadır.

Çalışmalar hakkında daha detaylı bilgi için www.yased.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor