İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nda 29 Proje Ödül Aldı

Türkiye’nin endüstriyel tasarım geçmişine tanıklık eden ve Türkiye’de tasarım endüstrisinin küresel boyuta taşınmasına aracı olan İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, bu yıl dokuzuncu kez tasarımcıları ödüllendirdi. 296 projenin yarıştığı yarışmada 29 tasarım ödül kazandı. Ödül töreninde, İstanbul için Hediyelik Eşya Tasarımı adlı özel konsept kategorisinde yarışan projeler dikkat çekti. Medeniyetler beşiği İstanbul’un simgelerini Türkiye’yi markalaştıracak özgün eserlere taşıyan tasarımcılar ihracata katma değer sağlayacak. Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin endüstriyel tasarım geçmişine tanıklık eden ve Türkiye’de tasarım endüstrisinin küresel boyuta taşınmasına aracı olan, İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, bu yıl dokuzuncu kez tasarımcıları ödüllendirdi. 296 projenin yarıştığı yarışmada 29 tasarım ödül kazandı. Ödül töreninde, İstanbul için Hediyelik Eşya Tasarımı adlı özel konsept kategorisinde yarışan projeler dikkat çekti. Medeniyetler beşiği İstanbul’un simgelerini Türkiye’yi markalaştıracak özgün eserlere taşıyan tasarımcılar ihracata katma değer sağlayacak.

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, geleceğe dokunmak için İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları yolculuğuna tam dokuz yıl önce çıktı. Türkiye’de endüstriyel tasarım denilince akla gelen ilk yarışma olmayı başaran İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, bu yıl ‘Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar için Tasarım’ ve ‘İstanbul İçin Hediyelik Eşya’ özel konsept kategorisi başlıklarıyla hayata geçirildi. Birbirinden değerli 296 projenin katıldığı yarışmada 29 proje dereceye girdi. Bu yılın özel konsept kategorisi olan İstanbul İçin Hediyelik Eşya Kategorisinde profesyonel alanda kartpostalları origami sanatıyla üç boyutlu İstanbul simgelerine dönüştüren Nazlı Cangönül’ün ‘Kırtpostal’ projesi birinci oldu. Öğrenci kategorisinde ise Adem Önalan’ın Galata Kulesi’ni iki kişilik kahve ve lokum setine dönüştüren ‘Galata’ projesi birinciliğe layık görüldü.

İMMİB Erkan Avcı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde düzenlenen ödül törenine, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Sadıkoğlu ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Genel Merkez Başkanı  Ayberk Yağız ile mimarlar, tasarımcılar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Ödül töreninde konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçmiş yıllarda tasarımı Türkiye’nin ıska geçtiğini ancak özellikle 2011 yılından beri endüstriyel tasarıma çok önem ve destek verdiklerini belirterek şu konulara değindi: “Türkiye 2 yıl öncesine kadar ihracatının yüzde 50’sini Avrupa’ya, yüzde 25’ini Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yapıyordu. Şu anda bu yüzde 75’te önemli ekonomik sıkıntılar ve siyasi problemler var. Ancak buna rağmen geçen sene Türkiye, dünyada ihracatını en fazla arttıran 2’nci ülke olmayı başardı. İhracatla beraber büyüyen Türkiye, ihracatın da desteğiyle geçen yıl Avrupa’nın en fazla büyüyen 3 ekonomisinden biri oldu. Bunu iftihar ederek söylüyoruz ki Türkiye şu an dünyanın 17’nci, Avrupa’nın ise 6’ncı büyük ekonomisi konumunda. Türkiye, 2023’e giden yolda dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacak. 500 milyar dolar ihracat yapacağız. Tasarımı, Ar-Ge’yi, inovasyonu olmazsa olmazımız haline getirmeliyiz.”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, “İMMİB olarak ilkini 2005 yılında düzenlediğimiz İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları her geçen yıl çok daha başarılı bir organizasyona dönüşüyor. Yarışmamızı hayata geçirdiğimiz ilk günden bu yana 3 bine yakın proje başvurdu. Başvuran eserlerden 307’si ödül kazandı. 12 tasarımcımız yurt dışı eğitim bursundan faydalandı. 5 tasarımcımızın ürünü ise özel sektör tarafından üretildi. Bu yıl yarışmamıza eklenen İstanbul İçin Hediyelik Eşya Kategorisi ile birlikte bu sayının önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyoruz. Bu yıl yarışmalarımızda 2007 yılından bu yana dereceye giren tasarımcılarımıza yönelik bir anket de yaptık. 80 kişinin katıldığı anketimizden çıkan sonuçlara göre 9 kişi İMMİB üyeleri ile bağımsız iş bağlantısı kurmuş, 13 kişi İMMİB üyesi firmalarda çalıştığını belirtmiş ve yaklaşık 60 kişi de yarışmanın kendisine iş imkanı, referans, sanayici ve sektör ile tanışma şansı, prestij ve kendini geliştirme olanağı, yurt dışında tasarımlarının sergilenmesi ve uluslararası firmalarla bağlantı kurma imkanı, yurt dışı eğitim fırsatı ve maddi destek sağladığını ifade etti. Bu sonuçlar doğru bir yolda olduğumuzu bize gösterdiği gibi yeni yarışmalar için de bizi motive etti” diye konuştu.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Sadıkoğlu ise konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Türkiye artık dünyanın yükselen ekonomilerinin başında geliyor. Ülkemizin yıldızı her geçen gün parlarken dünyadaki değişimin de farkındayız. Tüketiciler artık farklı, yenilikçi ve tasarım ürünleri aramaya başladı. Bu değişime ayak uydurmak, bu yarışta ben de varım demek için sanayicilerimizin mutlak suretle tasarıma yatırım yapması gerekiyor. İMMİB olarak biz de bu amaçla 9 yıldır ara vermeden tasarımcıları destekliyoruz. Sanayicilerimize yeni vizyonlar kazandıran İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nı uzun yıllar sürdürmeyi planlıyoruz.”

İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu; “İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nı hayata geçirirken dünyada Türkiye markasını oluşturmak için yola çıktık. Bunun yolunun tasarımdan geçtiğini hepimiz biliyorduk. Sanayi ile tasarımı buluşturduğumuz zaman, dünyada ‘Made in Turkey’ etiketli ürünlerimizin sayısını artıracağımıza inanıyoruz. Tasarımın rekabette üstünlük kazandıracağı konusunda sanayicilere farkındalık sağlayan bu yarışma ile Türkiye’nin markalaşma yolculuğuna ışık tutacak üretilebilir tasarımlara ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

29 Projeye 173 Bin TL Ödül Dağıtıldı

Profesyonel ve öğrencilerin başvurduğu 9. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda bu yıl dört kategoride ödüller dağıtıldı. Yerli ve yabancı önemli tasarımcıların ve endüstriden isimlerin yer aldığı jüri üyeleri başvuran 296 proje arasından 29’unu ödüle layık buldu. ‘Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar için Tasarım’ teması için Metalden Mamul Ürünler, Plastikten Mamul Ürünler ve Elektrikli Küçük Aletler kategorilerinde 20 ödül verilirken, ‘İstanbul İçin Hediyelik Eşya’ konsept kategorisinde ise 9 ödül sahipleriyle buluştu. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda bu yıl toplam 173 bin TL ödül dağıtıldı. Dereceye giren yarışmacılar, Ekonomi Bakanlığı’nın yarışmaya tanıdığı kontenjan kapsamında yurt dışı eğitim bursundan yararlanacak.

Yarışmanın Kazananları

Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda birinciliği; ‘Odak Ocak Kıskacı’ projesiyle Çağlar Alkan kazandı. ‘Zip-On’ Özelleştirilmiş Fermuar projesiyle Burçin Şuşut ve Berk Kotel yarışmada ikinci olurken, Şenol Doğan da ‘+Eksi’ projesiyle üçüncülük ödülüne layık görüldü. ‘Vivant’ projesiyle Şevket Öztaş da mansiyon ödülü aldı.

Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında birinciliği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Berkan UnutulmazLook’ projesiyle kazandı. ‘Bestdressed’ projesiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Ayşegül Çetinkaya ikinci olurken, yine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Başak ElbükenTick’ projesiyle üçüncü oldu. Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Sinan Özkara da ‘Horn’ projesiyle mansiyon ödülüne layık görüldü.

Plastikten Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda bu yıl birinci ve ikincilik ödülü verilmedi. Üçüncülük ödülünü ise ‘Bibo’ projesiyle Yavuz Başören aldı. Mansiyon ödülünü ise; Fulden Tüngür, Ramazan Seyhan, Seda Seçkin, Yunus Tuncel, İdil Ertuna, Duygu Güroğlu ve Burcu Uçan’ın ortak çalışması olan ‘Hedroll’ projesi kazandı.

Plastikten Mamul Ürünler kategorisinden öğrenci alanında ise birinciliği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Tamer Yüksek ve Caner Kaplan SeaDRON’ projesiyle aldı. ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Aylin Alpay ise ‘Drop’ projesiyle ikincilik ödülüne layık görüldü. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Ozan Kayıkçı ve Semih Yılmaz ise ‘Babypack’ projesiyle üçüncü oldu. Mansiyon ödülünü ise ‘Hidden Bubble’ projesiyle Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Gürkan Gürbey kazandı.

Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi profesyonel alanında birincilik ödülünü Ceren DemirağaçPüf’ projesiyle aldı. İkinci ve üçüncülük ödülünün verilmediği bu kategoride mansiyon ödülüne ise Seçil TunaDiffridge’ projesiyle layık görüldü.

Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında birinciliği Kocaeli Üniversitesi’nden Burak AykanSenSafe’ projesiyle kazandı. İkincilik ödülünü ise Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu’ndan Utku YanıkCover’ projesiyle aldı. Üçüncülük ödülüne ise Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu’ndan İbrahim Özen ve Efkan ÇetinBabycom’ projesiyle layık görüldü. Mansiyon ödülü ise İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Süheyl Önal’ın ‘Blind Explorer’ projesine verildi.

Bu yılın konsept kategorisi olan İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi’nin profesyonel alanında Nazlı CangönülKırtpostal’ projesiyle birinci oldu. ‘Bosphorus Ice’ projesiyle Barış Serim ikincilik ödülüne layık görüldü. Mebrure Oral ise ‘Time Bridge’ projesiyle üçüncülük ödülünü aldı. ‘Zoom-in’ projesiyle de Fatma Elif Ergür mansiyon ödülü kazandı.

İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi’nin öğrenci alanında ise birinci ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Adem Önalan’ın ‘Galata’ projesi oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Yusufhan DoğanConnect’ projesiyle ikinciliğe layık görüldü. Üçüncülüğü ise iki proje paylaştı. Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Gürkan Gürbey ‘İstanbul Cookie Cutter’ projesiyle ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Tarık Ali Sert de ‘Galata Bags’ projesiyle üçüncülük ödülünü kazandılar. Mansiyon ödülünü ise İstanbul Arel Üniversitesi’nden Merve Amuk, Emre Palaz, Dilara Yıldızhan ve Hatice Kübra Toprak’ın ortak çalışması olan ‘Ahter’ projesi aldı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor