TÜBİTAK’ın lise öğrencilerine yönelik bu yıl ilk kez düzenlediği “Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması”na 663 proje başvurdu. Sıra dışı iş fikirlerinin yer aldığı projeler arasında yapılan değerlendirmede dereceye giren öğrenciler Ankara’da düzenlenen törenle ödüllendirildi.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından lise öğrencilerinin yenilikçilik temelli düşünme yeteneğinin geliştirilmesi, girişimcilik ve yenilikçilik farkındalığının arttırılması amacıyla “2013 Lise Öğrencileri Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması” düzenlendi. Detaylar haberimizde..
TÜBİTAK’ın lise öğrencilerine yönelik bu yıl ilk kez düzenlediği “Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması”na 663 proje başvurdu. Sıra dışı iş fikirlerinin yer aldığı projeler arasında yapılan değerlendirmede dereceye giren öğrenciler Ankara’da düzenlenen törenle ödüllendirildi.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından lise öğrencilerinin yenilikçilik temelli düşünme yeteneğinin geliştirilmesi, girişimcilik ve yenilikçilik farkındalığının arttırılması amacıyla “2013 Lise Öğrencileri Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması” düzenlendi. Yarışma kapsamında öğrenciler TÜBİTAK’ın sanal kampüsü ve girişimcilik akademisinde eğitim alarak proje hazırladılar. Lise öğrencilerine yönelik ilk kez düzenlenen girişimcilik yarışmasına Türkiye’nin 81 ilinden çevre, enerji, gıda, sağlık, turizm ve ulaşım alanından 663 iş fikri başvurdu. Başvuran projelerden 107’si çevre, 122’si enerji, 68’i gıda, 103’ü sağlık, 99’u turizm ve 121’i ulaşım alanından geldi.
663 projeden 180’i Ankara’daki sergiye katılmaya hak kazandı. Sergide 43 proje Anadolu Lisesi, 42 proje Meslek Lisesi, 33 proje ise Fen Lisesi öğrencilerinin çalışması olarak yer aldı. Sergilenen projeler yarışma jürisi tarafından yenilikçilik, geliştirme süreci, yaygın etki ve fayda, uygulanabilirlik ve kullanılabilirlik yönlerinden değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede ödül alacak projeler belirlendi.
Dereceye Giren Öğrenciler Ödüllendirildi
Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda dereceye giren projeler MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllendirildi. Ödül törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Arif Adlı, TÜBİTAK Genel Sekreteri Ogün Bahadır, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Müdürü Ömer Açıkgöz TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, TÜBİTAK Enstitü Müdürleri, davetliler ile final yarışmasına katılan öğrenci ve öğretmenler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. M. Arif Adlı, gençlerin yenilikçilik temelli düşünme yeteneğine sahip olmalarını sağlayarak, yenilikçiliği girişimcilik sürecinin merkezine yerleştiren bireylerin yetişmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan ASLAN ise konuşmasında yapılan projelerin 2023 hederleri doğrultusunda önemine vurgu yaparak, “2023 hedefleri içerisinde milli gelirin % 3’ünü Ar-Ge’ye ayırmayı hedefledik bu da yaklaşık 2 trilyon ediyor. Biz bu rakamı ayırdık ama bunu yapacak bu payı harcayacak çalışmaları sizler yapacaksınız. Sizlerin okul çağında kazanmış olduğunuz bu girişimcilik ve yenilikçilik özelliği ülkemizin üretkenliğine katkı yapacak” dedi.
Yarışmada ödül alan öğrencilere ve öğretmenlerine para ödülü ile Başarı Belgesi verildi. Birinciler 3.000 TL, ikinciler 2.500 TL, üçüncü olanlar ise 2.000 TL ile ödüllendirildi. Dereceye giren öğrencilerin danışman öğretmenleri ise öğrencilerin aldığı ödül miktarının yarısı kadar ödül aldı.
Yarışmada 6 dalda birinci olan öğrenciler ve okulları:
Çevre
- Abdulhamid Öztürk - Bahadır Can Çalışkan (Samsun Özel Feza Anadolu Lisesi)
- Muhammed Tarık Kara - Yağmur Sezgin (Sakarya Cevat Ayhan Fen Lisesi)
Enerji
- Hayim Vedat Levi - Treysi Aşkın ( İstanbul Ulus Özel Musevi Lisesi)
- Berkay Yıldız - Aydın Demirci (Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi)
Gıda
- Elif Kuşcu-Ayşegül Garip-Duygu Gözkaya-Mine Öcal-Berkay Çığrı (Isparta S. Demirel Fen Lisesi)
- Mert Gökçüoğlu - Furkan Ayrancı (İstanbul Kuleli Askeri Lisesi)
Sağlık
- Eduard Andrei Ivancel (İstanbul Bakırköy 70. Yıl Anadolu Sağlık Meslek Lisesi)
Turizm
- Semih Kudun - Dilara Bulut (İstanbul Özel Sarıyer Doğa Anadolu Lisesi)
- Mehmet Emre Kılınç - Nida Müdüroğlu (Malatya Bilim ve Sanat Merkezi)
Ulaşım
- Kamer Saraçlar - Nihat Güneysu (Gaziantep Özel Sanko Koleji)
- Ali Buğra Kısacık - Süleyman Çoban (Malatya Yakınkent Sadiye Ünsalan Lisesi)
TÜBİTAK kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.