Girişimciler İçin Takım Çalışmasının Önemi ve Esasları

Gerek iş yaşantımızda gerekse özel hayatımızda işleri yoluna koymanın ve başarılar elde etmenin en etkili sebeplerinden birisi iyi bir takım çalışması yapabilmektir. Takım çalışmalarında dikkat edilmesi gereken çok önemli kriterler mevcuttur. Başarıda takım çalışmasının öneminin büyük olduğunu iş dünyası kavramasına rağmen henüz etkili takım çalışması yöntemleri daha yeni yeni yaygınlaşmaktadır. İşte girişimciler için takım çalışmasının önemi ve esasları..

Gerek iş yaşantımızda gerekse özel hayatımızda işleri yoluna koymanın ve başarılar elde etmenin en etkili sebeplerinden birisi iyi bir takım çalışması yapabilmektir. Takım çalışmalarında dikkat edilmesi gereken çok önemli kriterler mevcut. Başarıda takım çalışmasının öneminin büyük olduğunu iş dünyasının kavramasına rağmen henüz etkili takım çalışması yöntemleri daha yeni yeni yaygınlaşıyor. girişimcilik ekositemimize baktığımızda ise aynı farkındalığın söz konusu olduğunu söylemek oldukça zor.

Takım Çalışmasının Önemi

Başarılı olmuş girişim hikayelerine baktığımızda her ne kadar bireylerden söz edilse de, buz dağının görünmeyen kısmı takım çalışmasındaki başarıdır. Ortaklı girişimlerde takım çalışmasının önemi çok bariz bir şekilde kendinisi hissettirirken, tek liderin olduğu başarılı girişimlerde bile lider girişimcinin iyi takım çalışması yapabilen ekiplerle çalıştığını görüyoruz.

Takımda birlik ve beraberliğin sağlanması, karşılıklı güven ortamının oluşması, yardımlaşma, dayanışma, yetenekleri takıma faydalı olma adına kullanabilme gibi birçok konu bir takımın başarısında önemli etken. Şimdilerde etkili takım çalışması adına seminerler ve konferanslar düzenlenmekte ve uzmanlar iş dünyası için çok önemli olan bu konunun en derinlerine kadar inerek araştırma yapmaktalar.

Takım Çalışmasının Esasları

Takım çalışmasında önemli olan ilk unsur takım içerisinde uyumun sağlanmasıdır. Bunun için ise belirli bir alışma sürecinin aşılması gerekir. Bu süre takım üyelerinin yetenek, tutum ve davranışlarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak uyum süresini hızlandırmak adına takıma yönelik yapılabilecek her türlü takım çalışması aktivitesi yararlı olabilir. Aktiviteler insanların birbirlerini tanımalarına ve kaynaşmalarına olanak sağlaması açısından önemlidir. Şirketlerin içinde bulunduğu konum ve çalıştıkları sektöre göre aktivitelerin oluşturulması da takım çalışmaları açısından önem arz ediyor.

Takım çalışmasına ve faydalarına ilginç bir örnek verecek olursak; bir traktör firması çalışanlarını motive etmek amaçlı bir takım çalışması aktivitesi düzenlemiş. Aktivitenin konsepti traktörün farklı farklı yerlerine sopalarla vurarak bir ritim ortaya çıkarmak. Yapılan aktivitede çalışanlar bir taraftan eğlenirken, diğer taraftan da üretimini yaptıkları traktörleri daha yakından tanıma imkânı bulmuşlar. Hatta traktörün teknik özellikleri konusunda sohbet havasında konuşmalar geçmiş ve farkında olmadan insanlar traktör hakkında bilgi sahibi olmuşlar.

Takım çalışmalarında başarının sağlanması için gerekli olan bir diğer unsur ise takım içindeki yardımlaşmadır. Takım içinde görev dağılımı yapılırken bazı durumlarda insanlara gereğinden fazla yük yüklenebilmektedir. Bu sebeple bazı çalışanlar uzun saatler çalışmak zorunda kalırken bazıları ise daha az çalışabilir. Bu adaletsiz dağılımın çoğu zaman önüne geçilemeyip takım içerisinde huzursuzluklara yol açabilir. Ancak takım çalışanları yardımlaşma konusunda bilinçlendirildiğinde yapılan projelerin takım halinde daha kısa sürede ve daha başarılı bir şekilde tamamlandığı görülmektedir. Bu yardımlaşma aynı zamanda kaynaşmayı ve takım çalışması uyumunu beraberinde getirir.

Takım çalışmasında çalışanlar bireysel yeteneklerini ve zekalarını takım çıkarları adına kullanabilmelidir. Alanında uzmanlaşmış insanlar bir araya geldiklerinde her zaman mükemmel bir takım olmalarını beklemek doğru değildir. Böyle durumlarda çoğu zaman ortaya fikir ayrılıkları çıkmakta ve yapılan projeler hüsrana uğramaktadır.

Çünkü insanlar çoğu zaman kendi düşüncelerinin doğru olduğunu düşünüp takımına bu şekilde dayatmaya çalışabilir. Bu durum ise takım içerisinde hoş karşılanmayıp takım içinde bölünmelere sebebiyet verebilir. Bu durumun önüne geçmek adına ortak karar alabilme ve uygulayabilme kabiliyetleri devreye girer. Takım çalışmasında esas olan nokta ise tam olarak budur. Ortak karar alamayan hiçbir takımın ilerleyip sektörde başarılara imza atması beklenemez.

FikirAvcısı kaynaklı sizler için derlediğimiz bu haberimizi girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Esra Tavukçu Hakkında

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden 2011'de mezun oldu, 2008-2011 yıllarında Young Guru Academy'de (YGA) çeşitli projelerde görev aldı. Yazar nitelikli içerik sitelerine freelance olarak editörlük, sosyal medya danışmanlığı yapmaktadır. Mayıs 2013 - Mart 2014 aralığında Girişim Haber'de editörlük yapmıştır.

Yorumlar

blog.sirketortagim.com
blog.sirketortagim.com
Haberimiz blog.sirketortagim.com tarafından alıntılandı: blog.sirketortagim.com/.../

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor