Çocuğunuz Uyumsuz mu? Belki de Girişimcidir?

Hiperaktivite, konsantrasyon bozukluğu gibi rahatsızlıkların pek çok girişimcinin ortak özelliği olduğu iddia ediliyor. Bu belirtileri gösteren çocukların "tedavi edilmekten" ve "sisteme uydurulmaktan" ziyade, girişimci niteliklerini ortaya koyabilecekleri bir şekilde yetiştirilmeleri gerekiyor. Peki sizin çocuğunuz da uyumsuz mu?

"Eğitim sistemleri farklı çocuklara pek iyi davranmıyor. Oysa mesela bipolar bozukluğun bir diğer adı da CEO hastalığıdır. Bu hastalık Ted Turner'da var. Steve Jobs’da var. Netscape’in üç kurucusunda da var.  Peki bipolar rahatsızlığı olan çocuklara ne yapıyoruz: Onlara Ritalin verip “Girişimci olma. Diğer sisteme uyum sağla ve öğrenci olmaya çalış” diyoruz.

Ne yazık ki, girişimciler öğrenci değildir. Biz hızlı hareket ederiz. Oyunu çözeriz. Denemeler çaldım. Sınavlarda kopya çektim. Üniversitede arka arkaya 13 muhasebe ödevini yapmaları için başka çocuklar tuttum. Ama girişimci olarak muhasebeyle uğraşmazsın, muhasebeci tutarsın. İşte ben bunu daha erken keşfettim."

Bir süre önce blogumuzda yayınladığımız Cameron Herold'a ait TedTalks videosundan bir alıntı yukarıdaki paragraf. Bu şahane konuşmada Cameron ailelere çocuklarını bir girişimci olarak yetiştirmelerini öğütlüyor.

Cameron hiperaktivite, konsantrasyon bozukluğu gibi rahatsızlıkların pek çok girişimcinin ortak özelliği olduğunu, bu belirtileri gösteren çocukların "tedavi edilmekten" ve "sisteme uydurulmaktan" ziyade, girişimci niteliklerini ortaya koyabilecekleri bir şekilde yetiştirilmeleri gerektiğini iddia ediyor.

Biz her çocuğun girişimci olarak yetiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü çocuğunuz ileride bir profesyonel olarak bile hayatına devam etse, kariyerinde sivrilmesi için de bir kurum içi girişimci gibi davranması gerekecektir.

Peki çocuğunuzu bir girişimci olarak yetiştirmek için nele yapmalısınız? İşte, kendisi bizzat böyle bir aile eğitiminden geçen ve çocuklarını da benzer şekilde eğiten Cameron'un önerileri. Belki bu önerileri izlemek Türk tipi şımarık ve birey olarak ayakta durmayı beceremeyen çocuk yetiştirme alışkanlıklarımızı biraz olsun değiştirir. Videonun tamamını yukarıdaki linkten izleyebilirsiniz. Üstelik Türkçe altyazılı.

"Harçlık Vermeyin: Harçlıklar çocuklara yanlış alışkanlıklar kazandırır. Girişimci düzenli bir maaş çeki beklemez. Harçlık çocuklara küçük yaşta düzenli bir maaş çeki beklemeyi öğretir. Girişimciler yetiştirmek istiyorsanız, bence bu yanlış. Ben çocuklarımla ne yapıyorum – bende iki tane var, dokuz ve yedi yaşlarında – , onlara evde bahçede dolaşıp yapılması gereken işleri araştırmalarını öğretiyorum. Bana gelin ve neler olduğunu söyleyin. Ya da ben onlara gidip “Bunun yapılması gerekiyor” derim. Sonra ne yapıyoruz, biliyor musunuz? Pazarlık. Etrafta dolaşıp neler olduğuna bakıyorlar. Ama sonra ne kadar para alacakları hakkında pazarlık yapıyoruz.Düzenli bir çek almıyorlar, ama daha fazla iş bulma fırsatları var ve pazarlık yapma becerisi kazanıyorlar, fırsat bulma becerisi de kazanıyorlar.

Tasarrufu Öğretin: Çocuklarım ikisinin de iki kumbarası var. Kazandıkları ya da hediye aldıkları tüm paranın yüzde 50’si ev hesaplarına gider; diğer yüzde 50’si de oyuncak hesaplarına. Oyuncak hesaplarına giden parayı istedikleri her şey için harcayabilirler. Ev hesaplarına giden yüzde 50 her altı ayda bir bankaya gider. Hep birlikte gideriz. Her yıl bankadaki bütün para brokerlerine gider. Hem dokuz hem de yedi yaşındaki çocuğumun şimdiden bir borsa brokeri var. Ama onlara bu tasarruf alışkanlığı edinmeyi öğretiyorum. 30 yaşındaki insanların “Galiba artık emeklilik tasarruf planı yapmaya başlamam lazım” demeleri beni delirtiyor. Kahretsin, 25 yıl kaçırdınız. Bu alışkanlıkları daha acısını bile hissetmeyecekleri bir zamanda çocuklara öğretebilirsin.

Her Gece Masal Okumayın: Her gece onlara masal okumayın. Belki de haftanın dört gecesi masal okuyun ve üç gece de onlara hikaye anlattırın. Oturup onlara dört şey verin; mesela kırmızı tişört, mavi kravat, kanguru ve dizüstü bilgisayar ve sonra da bu dört şeyle ilgili bir hikaye anlatmalarını isteyin.Çocuklarım bunu her zaman yapıyor. Bu onlara satış yapmayı öğretir; yaratıcılığı öğretir;akıllıca düşünmeyi öğretir. Sadece bu tür şeyler yapın ve yaparken eğlenin.

Çocuklara İnsanların Önünde Konuşma Yaptırın: Sadece arkadaşların önünde bile olabilir. Ve oyunlar oynatıp konuşmalar yaptırın. Bunlar geliştirmek isteyeceğiniz girişimcilik nitelikleridir. Çocuklara kötü müşterilerin ya da kötü çalışanların nasıl olduğunu gösterin.Onlara suratsız çalışanları gösterin. Suratsız bir müşteri hizmetleri çalışanı gördüğünüzde, bunu onlara gösterin. “Bu arada, bu adam berbat bir çalışan” deyin. “Bunlar da iyi çalışanlar” deyin. Bir restorana gittiğinizde, kötü bir müşteri hizmetiyle karşılaşırsanız,kötü müşteri hizmetinin nasıl olduğunu gösterin. Hepimizin önünde böyle dersler var, ama bu fırsatları değerlendirmiyoruz; çocuklara özel öğretmen tutmayı öğretiyoruz.

E-ticaret Öğretin: Çocukların evdeki bütün sandıklarını, iki yıl önce büyüdükleri için terk ettikleri oyuncakların hepsini alıp “Bunların bazılarını Craigslist ve Kijiji’de de satalım mı?” diye sorduğunuzu düşünün. O oyuncakları gerçekten satıp e-posta teklifleri geldiğinde dolandırıcıları nasıl bulacaklarını öğrenebilirler. Size bir hesapla ya da alt hesapla gelebilirler. Ama onlara fiyatı nasıl tespit edeceklerini, nasıl tahmin edeceklerini, fotoğrafları nasıl kaldıracaklarını öğretin.Bu tür şeyleri yaparak nasıl para kazanacaklarını öğretin. Sonra parayı aldıklarında yüzde 50’si ev hesabına, yüzde 50’si oyuncak hesabına gider. Benim çocukların bu tür şeylere bayılırlar.

Ve Diğer Nitelikler: Çocuklarda geliştirmeniz gereken girişimcilik niteliklerinden bazıları beceri, azim, liderlik, iç gözlem, dayanışma, değerler. Tüm bu nitelikleri çocuklarda bulabilirsiniz ve gelişmelerine yardım edebilirsiniz.

Ve Asla İlaç Vermeyin: Bu tür şeyler arayın. Ayrıca sistemlerinden çıkarmamız gereken iki niteliğe daha bakmanızı istiyorum. Gerçekten ama gerçekten feci şekilde berbat durumda değillerse çocuklara dikkat eksikliği bozukluğu için ilaç vermeyin. (Alkışlar) Aynı şey, klinik açıdan feci durumda değilse, mani, stres ve depresyon için de geçerli. Bipolar bozukluğun bir diğer adı da CEO hastalığıdır. Steve Jurvetson, Jim Clark ve Jim Barksdale’in üçünde de var bu hastalık ve bu adamlar Netscape’i kurdular. Onlara Ritalin verildiğini düşünsenize. Netscape diye bir şey olmayacaktı, değil mi? İnterneti Al Gore icat edecekti.

Bu beceriler diğer şeylerin yanı sıra sınıfta öğretmemiz gereken becerilerdir. Çocukların avukat olmalarını engelleyin demiyorum. Ama girişimciliğin de diğer tüm mesleklerle aynı düzeyde olmasını sağlayın. Çünkü bunda devasa bir fırsat var."

Twittwitgirisim kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor