Mustafa Kaplan, GİV Girişimci Buluşmalarının Bu Ayki Konuğu Oldu

Şubat ayı “Girişimci Buluşmaları” konuşmacı konuğumuz KOSGEB Başkanı Sayın Mustafa KAPLAN oldu. Girişimci İşadamları Vakfı’nın (GİV) her ay düzenlediği “Girişimci Buluşmalarının” Şubat ayı toplantısı, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, GİV Mütevelli heyeti üyeleri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla 26 Şubat 2013 tarihinde Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Şubat ayı “Girişimci Buluşmaları” konuşmacı konuğumuz KOSGEB Başkanı Sayın Mustafa KAPLAN oldu. Girişimci İşadamları Vakfı’nın (GİV) her ay düzenlediği “Girişimci Buluşmalarının” Şubat ayı toplantısı, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, GİV Mütevelli heyeti üyeleri ve  çok sayıda davetlinin katılımıyla 26 Şubat 2013 tarihinde Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Girişimci İşadamları GİV-Akademi Başkanı Sayın Ahmet Turan KOÇER, gösterdiği nezaket ve samimi katkılarından dolayı KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’a teşekkür etti.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ı çok eskiden beri tanıdığını ifade eden Koçer, Kaplan’ın yaptığı işlerde her zaman başarılı olan, işleri kolaylaştıran ve süreçleri yönetilebilir kılan bir yönetici olduğunu kaydetti.

Vakfın çalışmalarının KOSGEB çalışmaları ile birebir örtüştüğünü belirten Koç, bu bağlamda KOSGEB ile girişimcilik kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamak için çalıştıklarını ifade etti.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise konuşmasının başında, Vakfın bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği Hayati Üstün Ödüllerinde Başarılı Kamu Yöneticisi kategorisinde ödüle layık görülmesinden dolayı herkese teşekkür etti.

KOBİ’lerin Türkiye Ekonomisindeki payını özetleyerek konuşmasına devam eden Kaplan, KOSGEB’in son dönemde yaptığı değişimlerle birlikte hedef kitlesini 8 kat arttığını belirtti.

2012 yılında 25.820 işletmeye 293 Milyon TL destek sağladıklarını kaydeden Kaplan: ”Yaklaşık iki buçuk yıllık süre zarfında 36 Bin işletmemize toplamda 490 Milyon TL’den fazla destek sağladık.” dedi

KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü bulunan il sayısının 2002 yılında 24 iken bu sayınının 2013 yılı itibarıyla 71 ilde, 78 KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğüne ulaştığını söyleyen Kaplan, sözlerine şöyle devam etti: “2003 yılı öncesinde KOSGEB-Üniversite-Kurum/Kuruluşlar arasında yapılan TEKMER protokolü sayısı 9 iken, bu rakam 2012 yılı itibariyle 31’e ulaşmıştır.”

Türkiye’nin Girişimcilik Ruhu Artıyor

Türkiye’nin GEM (Global Entrepreneurship Monitor) 2012 Küresel Girişimcilik Raporuna göre, erken girişimcilik indeksi açısından araştırmaya katılan 30 etkin güdümlü ekonomi arasında 17.  sırada olduğunu belirten Kaplan: “Bu oran, son 12 aydır girişimcilik faaliyeti yapmayı planlıyor ya da yeni bir girişimcilik faaliyetine başlamış kişilerin 18-64 yaş arası yetişkin nüfusa oranı  (Erken girişimcilik indeksi)  2006 yılında %6,1 iken 2012 yılında 2 kat artış göstererek % 12.22 olmuştur. Kuruluş aşamasında olan girişimcilerin, 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusa olan oranı, Türkiye ‘de 2006 yılında % 2,2 iken, 2012 yılında 3 kattan fazla artış göstererek %7.25’e çıkmıştır. Piyasada 3.5 seneden fazla süreden beri girişimcilik faaliyetinde bulunmuş kişilerin yetişkin nüfus içindeki oranını (Kurumsallaşmış girişimcilik indeksi) 2011’de % 7.96 iken, 2012 de 8,68’e çıkmıştır. 2012 yılında, Türkiye’de fırsatları değerlendirmek amacıyla girişimcilik faaliyetinde bulunan kişilerin sayısında artış olmuş, bu oran 2011 yılında %7.57 iken, 2012 yılında % 8.17 çıkmıştır. İhtiyaçtan dolayı girişimcilik faaliyeti indeksindeki değişmede ise sadece %3.75’den, %3.77 çıkmış olup, ihtiyaç ve fırsata dayalı indeks arasındaki fark açılmaya devam etmiştir.” dedi.

120 Bin Kişiye Girişimcilik Eğitimi Verildi

Son 3 yılda yaklaşık 120 bin kişiye girişimcilik eğitimi verildiğini söyleyen Kaplan, konuşmasına şöyle devem etti: “2010 ve 2011 yıllarını esas aldığımızda toplamda 60 Bin girişimci adayına uygulamalı girişimcilik eğitim verilmişken 2012 yılında bu rakama bir yılda ulaştık. Bu eğitim programlarından sertifika alan 6.500 yakın kursiyerimiz Girişimcilik Desteğinden yararlandı ve bugün kendi işinin patronu oldu. KOSGEB olarak kendi işini kuran bu girişimcilerimize 82 Milyon TL destek sağladık. Bu 6.500 girişimcimizin yarıya yakını kadın girişimcilerimizdir. Girişimciliğin de bir kariye olarak algılanması adına YÖK ile protokol yaparak bu eğitim seferberliğine Üniversitelerimizi de dahil ettik. Yaptığımız bu protokoller kapsamında 35 üniversitede 124 sınıf açtık.  Üniversitelerimizde girişimcilik eğitimleri veriliyor, derslerini başarıyla tamamlayanları ödüllendiriyoruz (İş Planı Ödülü) ve Yeni Girişimci desteğinden yararlandırıyoruz. Bir adım daha ileriye giderek dezavantajlı gruplara özel eğitim programları düzenledik ve + %10 daha fazla destek sağlıyoruz.”

“Engelliler Çalışıyor” Projesi Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülünü Kazandı

KOSGEB tarafından seçilerek Avrupa Komisyonuna gönderilen “Engelliler Çalışıyor” Projesinin Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülünü kazandığını ifade eden Kaplan,30 ülkeden 402 projenin katıldığı yarışmada, Denizli Belediyesinin "Engelliler Çalışıyor” Projesinin 14 projenin yer aldığı finalde “Sorumlu girişimcilik” alanında birincilik elde ettiğini kaydetti.

Küresel Doğan İşletmeler Örnek Alınmalı

Küresel doğan firmaların büyüme stratejilerinin, birçok kurumun girişimcilerle ilgili stratejileri açısından önemli ipuçları verebileceğini anlatan Kaplan, küresel doğan firmaları “Kuruluştan itibaren veya çok kısa bir süre sonra uluslararası pazarlarda faaliyet göstermek (Ürün/hizmetin %25’ten fazlasını ihraç etmek). İhracattan bir süre sonra da uluslararasılaşmanın diğer stratejik alanlarında faaliyet gösteriyorlar (yabancı ortaklarla işbirliği, doğrudan yabancı yatırım vs.) Çoğunun teknoloji alanında faaliyet gösterdiği görülmekle birlikte metal imalatı, mobilya, işlenmiş gıda ve tüketici ürünleri sektörlerinde oldukları da görülüyor. Kurucu/yöneticilerin vizyoner, güçlü girişimcilik ruhu ve hırslarına sahip olduğu görülüyor. Farklılaşma stratejileriyle, büyük işletmeler için cazip olmayan niş pazarlara giriyorlar. Sanayi veya ürün kategorisinde en ileri teknolojilerden faydalanıyorlar.” şeklinde tanımladı.

Kaplan: “2010 yılında yapılan akademik bir çalışmaya göre, işletmelerin uluslararası pazarlara erken açılmasında, geleneksel işletmelerin ortalama 8,3 yılda ulaştıkları uluslararası ağ bağlantılarına küresel doğan işletmelerin 0,79 yılda ulaşabildikleri tespit edilmiştir.” dedi

Hızlı Büyüyen İşletmeler – Ceylan İşletme Modeli

OECD- Eurostat tanımına göre Hızlı Büyüyen İşletmelerin ikiye ayrıldığını ifade eden Kaplan,  bu kavramların ülkemiz ekonomisi içinde önemline vurgu yaptı.

Hızlı büyüyen işletmenin en az 3 yıl süreyle büyüme hızı yılda %20’den fazla olan işletmeler olarak tanımlandığını belirten Kaplan: “Ceylanlar: hızlı büyüyen işletmeler içinde 5 yaşından küçük olan işletmeler.” dedi.

Ceylan işletmelerin ve küresel doğan işletmelerin sadece ABD, Avrupa ülkeleri gibi gelişmiş ülkelere özgü bir işletme tipi olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu sözlerine ekleyen Kaplan, “Gelişmekte olan birçok ülkede bu girişimcilerin sayılarının hızla arttığını görüyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’a katkılarından dolayı plaket taktim edildi.

GİV kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor