Başarılı Genç Girişimci Samed Ağırbaş İle Röportaj Yaptık

Lisede okuduğu yıllarda türkiye genelinde Liselerde girişimcilik kulüpleri kuran, genç yaşına rağmen pek çok başarılı organizasyona imza atan bir genç var ülkemizde. Girişimcilik ekosistemimizin genç yıldızlarından Samed Ağırbaş ile röportaj yaptık. Liselerde girişimcilik kulüpleri projesini ve şuan ki projelerini konuşup, globaldeki ve ülkemizdeki girişimciliği konuştuk. İşte Samed Ağırbaş röportajımız..

Girişimcilik ekosistemimizin genç yıldızlarından Samed Ağırbaş ile röportaj yaptık. Liselerde Girişimcilik Kulüpleri projesini ve şuan ki projelerini, globaldeki ve ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini konuştuk. İşte Samed Ağırbaş röportajımız..

İdris Cin: Öncelikle Röportaj teklifimizi kabulün için teşekkür ederim Samed. Biraz kendinden bahsedebilir misin okurlarımıza? Samed Ağırbaş kimdir?

Samed Ağırbaş: 18 yaşındayım. Meslek Lisesinde Bilişim Teknolojileri okudum. Öğrenim hayatım boyunca başta M.E.B olmak üzere bir çok devlet birimince düzenlenen programlar  vesilesi ile yurtdışına çıkma imkanım oldu. Bu sayede farklı kültürleri tanıma imkanına sahip oldum. Aynı zamanda Liselerde Girişimcilik Kulüplerinin Kurucusuyum.

2012 -2013 dönemi itibariyle İstanbul Üniversitesinde Sosyoloji eğitimine başladım. Koordinatörlüğüne devam ettiğim Liselerde Girişimcilik Kulüpleri Türkiye’deki tüm liselerde varlığına devam ediyor ve her yıl aramıza katılan binlerce üyesi büyümeye devam ediyor.

Bunların dışında Londra merkezli bir kurumda genel sekreterlik görevini icra ediyorum. Ve tabi ülkeme ve milletime değer katacak yeni projeler için üretim yapmaya devam ediyorum.

İdris Cin: Ne zamandır Girişimcilik Ekosistemi ile ilgilisin, girişimcilik üzerine projeler ve planlar ne zaman canlanmaya başladı aklında?

Samed Ağırbaş: İlk yurtdışı ziyaretimi yaptıktan sonra Türkiye’de özellikle liseler alanında Girişimcilik eğitiminin eksik olduğunun farkına vardım ve bununla ilgili çalışmalara başladım. Liselerde Girişimcilik Kulüplerini kurmaya başladığımda 15 yaşındaydım. Portekizden yeni dönmüştüm. Üç yıldır girişimcilik alanında ulusal ve uluslararası çalışmalar yürütüyorum.

İdris Cin: Liselerde Girişimcilik projesiyle ciddi başarılara imza attınız. Nasıl doğdu bu proje hikayesi ve şuan ki geldiğiniz noktayı nasıl tanımlıyorsun?

Samed Ağırbaş: Liselerde girişimcilik kulüpleri benim ülkem için kurduğum hayallerden bir tanesi ve ilk projem. Ben meslek lisesinde okudum ve meslek lisesinde bir çok sorun ile karşılaştım size onlarca sorun sayabilirim ama bir tanesini ele alalım ülkemizde 18 yaş altında girişimcilik kültürü kazandırma çalışmalarının yetersiz olması. Bu soruna bağlı olarak da şu şekilde bir örnek verebilirim Örneğin bana göre meslek lisesinden mezun olan bir arkadaşım gidip bir mağazada tezgâhtarlık yapmamalı veya gidip kendi mesleği ile alakasız bir yerde işçi olarak çalışmamalı. Meslek lisesinden mezun olan öğrenci kendi iş fikrini, iş modelini geliştirip kendi işini kurmalı. Ama maalesef bu şekilde olmuyor bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi de girişimcilik ruhumuzun, girişimcilik kültürümüzün eksik olması. Toplum olarak genelde çocuklarımıza çok çalışıp devlet memuru olmalarını veya iyi bir iş bulmalarını söyleriz. Sonrasında da milyonlarca kişi KPSS sınavına girer. Büyük şirketlere iş başvuru yapar belki bunların yüzde onu işe girebilir ama diğer kısım için sonuç hüsrandır. Bu aslında beklendik bir problem. Ne devlet nede özel sektör tüm iş başvurularını karşılayacak güçte değil. Ve karşılaması da gerekmiyor. İşte bu gibi sebeplerden ötürü ben girişimciliğin 18 yaş altına inmesi için projeler yürütüyorum. Liselerde Girişimcilik kulüplerini bundan dolayı kurdum. İnşallah 10 yıl sonra Türkiye genç girişimcileri ile anılan bir ülke olacak. 10 yıl sonra Liselerdeki girişimcilik kulüplerinden yetişen iş adamlarımız olacak. İşte o zaman ben yaptığım işler ile gurur duyacağım.

İdris Cin:  Çok genç yaşta olmana rağmen pek çok projede imzan var. Şimdiye kadar hangi projelere imza attın?

Samed Ağırbaş: Farklı alanlarda projeler yürütüyorum ama sonuçta hepsinin ortak noktası ülkemize değer katmak. Havacılık Kulübü ile 10.000 genc arkadaşımıza havacılık eğitimi verdik, Girişimcilik ile geleceğin iş adamlarını, sosyal girişimcilerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Daha farklı projelerde mevcut incelemek isteyen olursa www.samedagirbas.com/samed adresinden ulaşabilirler.

İdris Cin: En son Dünya Girişimcilik Vakfı'nda Genel Sekreterlik yapmaya başladığını öğrendim. Bize Vakıf hakkında bilgi verip çalışmalarınızdan bahsedebilir misin?

Samed Ağırbaş: Evet, öyle bir gelişme oldu. İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan genel merkezimiz haricinde dünyanın birçok yerinde temsilciliklerimiz var. Fazla aktif ve medyatik bir vakıf değiliz, yapımız itibari ile de olmamak durumundayız. Daha çok offline taraftayız. Ülke yapılanmalarında o ülkelerde faaliyet gösteren birçok iş adamı görev alıyor. Belli başlı politikalar ile ilgili çalışmalarımız oluyor. Önümüzdeki 5 yıllık planda 100 ülkede temsilciliğe sahip olma hedefimiz var.

İdris Cin: Global arenadaki girişimcilik kültürü ile ülkemizdeki girişimcilik kültürünü mukayese etsek, farklar neler, ne durumdayız?

Samed Ağırbaş: Şuan ülke olarak iyi durumdayız. Genç bir nüfusa sahibiz. Ülke olarak güzel hedeflerimiz var ve bu hedeflere doğru emin adımlar ile ilerliyoruz. Bizde elimizden geldiğince 2023 hedeflerini yaratıcı projeler ile destekliyoruz. Bu hedefler hepimizi ilgilendiriyor aslında ve hepimize büyük görev düşüyor. Bunun yanında Sivil Toplum Kuruluşlarımızın da güzel çalışmaları var. Ama eksik olduğumuz noktalarda var tabi. Yaptığımız projeler bölgesel yahut ulusalda çapta kurgulanıyor ve tanıtımını yaptıktan sonra devamı gelmeyebiliyor. 2023 hedefleri büyük olduğu için bizim oyun alanımız da büyük olmak zorunda. Bu anlamda yaptığımız veya kurguladığımız her projede önümüzde dünya haritası olmalı. Girişimcilik Kulüpleri Projemiz için birçok ülke ile görüşüyoruz. Allah nasip ederse Azerbaycan ve Yeni Zelanda ve orta doğu ülkelerinde uygulayacağız.

İdris Cin: Ülkemiz girişimcilik ekosisteminin geleceği hakkında neler düşünüyorsun? Genç girişimcilerle haşır neşir olmuş bir genç girişimci gözüyle baktığında; ekosistemde neler eksik durumda? Neler yapılması gerekiyor?

Samed Ağırbaş: Türkiye’de girişimcilik yükselen bir değer buda çok güzel bir gelişme, herkes elinden geldiğince girişimcilik ile ilgili birşeyler yapmaya çalışıyor. Tabi bu da girişimci olmayıp ama girişimciliği anlatan insanların sayısını çoğaltıyor. Birde yapılan birçok projede, projeden ziyade reklama para harcanıyor; bunun sonucu olarak ta kalite düşüyor. Ama zamanla bunları aşıyor olacağız.

Türkiye’de Başbakanımız girişimciliğe çok önem veriyor, bu da bizi mutlu ediyor. Başbakanımızın koyduğu hedefler doğrultusunda bizde elimizden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Birçok bakanlık girişimcilere ve girişimciliğe destek veriyor. TOBB un güzel çalışmaları var. Genç Girişimciler Kurulu güzel bir çalışma. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu girişimciler için var gücü ile çalışıyor. Kendileri Girişimcilik Kulüpleri projesini de epey önemsiyor.

İdris Cin: Genç girişimcilerimize liseli girişimcilerimize neler söylemek, hangi tavsiyelerde bulunmak istersin?

Samed Ağırbaş: İngilizce öğrensinler. Oyun alanlarının dünya olmalarını istiyor iseler İngilizce şart. Ve tabii ki üniversiteden mezun olsunlar. Bunun dışında sürekli yeni insanlar ile tanışıp sohbet etsinler. Girişimcilikte iletişim çok önemli. Kendilerini sürekli yenilemeleri ve geliştirmeleri gerekiyor. Sürekli kitap okusunlar…

İdris Cin: Bu keyifli röportajın için teşekkür ediyorum Samed. Son olarak; yaşıtların olan liseli ve üniversiteli okurlarımıza nasıl bir çağrı yapmak istersin?

Samed Ağırbaş: Ben teşekkür ederim. Yaşıtlarıma tavsiyem; inovaif projeler üretsinler ve inandıkları hayallerinin peşinden koşsunlar.

Genç ve başarılı girişimci Samed Ağırbaş kardeşimize bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyoruz. Çalışmalarını web sitesi www.samedagirbas.com üzerinden takip edebilirsiniz. Röportaj haberimizi, lise/üniversite öğrencileri okurlarımız ve genç girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Abdullah Kemal Dinçer
Abdullah Kemal Dinçer
Samed Bey;
Çok etkilendim.Başarılarınızın devamını diliyorum.Sizleri yakından takip ediyorum.Saygılar...
İlhan Ünal
İlhan Ünal
Çok güzel ve aydınlatıcı bir röportaj olmuş. Genç yaşta böyle güzel çalışmalarda bulunması adına Samed kardeşime ve bu röportajı bizlere ulaştırıp böyle güzel çalışmaları duyurduğu için Girişim Haber ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.
Rıza Eren
Rıza Eren
Röportaj çok hoş olmuş yapanların eline emeğine sağlık.Samed bey yaptıklarınız beni duygulandırdı.Allah yolunuzu açık eylesin...
Kemal Pehlivanoğlu
Kemal Pehlivanoğlu
Samed bey gibi değerli bir girişimciyi bizler ile buluşturduğunuz için girişim habere teşekkür ederim.
Orhan Hakalmaz
Orhan Hakalmaz
Roportaj çok yerinde ve isabetli olmuş.teşekkürler...
Arif Akan
Arif Akan
Samed beyi ve girişim haber ekibini kutlarım...
mana akıneri
mana akıneri
Bravo Samed,ümitsiz bütün gençlere cesaret vermektesin,örnek bir çalışma yapmışsın.Ailen seninle gurur duymuştur.Yolun açık olsun.Ne mutlukı Girişim Haber seni konu edip biz okuyuculara ulaştırdı.
Cemal Osmanoğlu
Cemal Osmanoğlu
Samed bey çok güzel çalışmalar yapmışssınız allah yolunuzu açık etsin.Türkiye sizin gibi başarılı gençler sayesinde dünya lideri olacak...
Mustafa Bismil
Mustafa Bismil
Girişim haber ekibine Samed beyi bizlerle buluşturduruğu için teşekkür ederiz. Samed bey yolunuz açık aydın olsun.Sevgiler.
samedagirbas.wordpress.com
samedagirbas.wordpress.com
Haberimiz samedagirbas.wordpress.com tarafından alıntılandı: samedagirbas.wordpress.com/.../
samedagirbas.wordpress.com
samedagirbas.wordpress.com
Haberimiz samedagirbas.wordpress.com tarafından alıntılandı: samedagirbas.wordpress.com/.../
samedagirbas.wordpress.com
samedagirbas.wordpress.com
Haberimiz samedagirbas.wordpress.com tarafından alıntılandı: samedagirbas.wordpress.com/.../
samedagirbas.wordpress.com
samedagirbas.wordpress.com
Haberimiz samedagirbas.wordpress.com tarafından alıntılandı: samedagirbas.wordpress.com/.../
samedagirbas.wordpress.com
samedagirbas.wordpress.com
Haberimiz samedagirbas.wordpress.com tarafından alıntılandı: samedagirbas.wordpress.com/.../
samedagirbas.wordpress.com
samedagirbas.wordpress.com
Haberimiz samedagirbas.wordpress.com tarafından alıntılandı: samedagirbas.wordpress.com/.../

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor