Yeni İş Fikirleri İçin Günlük Hayattan Nasıl İlham Alınır?

İyi girişimciler yeni iş fikirlerini, günlük hayattaki fırsatlara dikkatlerini vererek buluyor. The Idea Hunter kitabının yazarlarından Andy Boynton “Çevreniz işe yarayabilecek fikirlerle dolu” diyor. İşte yeni iş fikirleri için..

Bugün dünyanın en büyük eğlence parkı olan Disneyland’ın kurulma fikri, bir aile tatilinde ortaya çıktı. Walt Disney, Avrupa’nın en eski eğlence merkezlerinden Tivoli Gardens’ı ziyaret ediyordu ve Kaliforniya’da ondan daha büyüğünü ve daha güzelini kurabileceği aklına geldi. Bu hiç de az rastlanan bir yöntem değil.

İyi girişimciler yeni iş fikirlerini, günlük hayattaki fırsatlara dikkatlerini vererek buluyor. The Idea Hunter kitabının yazarlarından Andy Boynton “Çevreniz işe yarayabilecek fikirlerle dolu” diyor.

İyi iş fikirleri hiçbir zaman kendinizi dünyadan soyutlayıp masanızın başında saatlerce oturup düşündüğünüzde gelmez. Dışarı çıkmalı, etrafa bakınmalı ve sizi yeni fikirlere götürebilecek şekilde davranmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Boynton; “Yenilikçilik ne kadar zeki olduğunuzla değil, fikir avlama konusunda ne kadar iyi olduğunuzla ilgilidir” diyor. Yeni fırsatları gün yüzüne çıkaracak şekilde düşünüp davranarak günlük hayattan pek çok iş fikri edinebilirsiniz. 

İşte çevrenizden ilham almanız için size üç ipucu: 

1. Fırsat listesi tutun: 

Boynton “Her zaman yapılması gereken bir iş vardır” diyor. Bunun anlamı dünyanın çözülmesi gereken sorunlarla dolu olduğudur. Günlük hayatınızı yaşarken diğerlerinin terk ettiği, görmezden geldiği veya başarısız olduğu işlerin listesini tutun. Bunların hepsi birer fırsattır.

Boyton “Kendi deneyiminizle başlayın” diyor. Kendinize “Beni ne rahatsız ediyor? Ne daha kolay olabilirdi? Ya da daha eğlenceli? Daha uygun?” diye sorun. Sizi rahatsız eden şeyler, çözüm bekleyen gerçek sorunlara işaret eder ve yeni iş fikirlerini çağırır.

2. Farklı yerlerde fikir avcılığı yapın: 

Yeni fikirler yaratıcılığa ihtiyaç duyar, yaratıcılık da yenilik ve farklılıktan beslenir. Tatilde ya da deneysel sanat sergisinde hiç ummadığınız bir ilhamla karşılaşabilirsiniz. Boynton “ Eğer gözlerinizi açarsanız, cevabın tam önünüzde olduğunu görürsünüz” diyor ve ekliyor: “Ancak dünyanız sizi yeni fikirlerle besleyecek kadar geniş ve farklı olmalı.”

Fikir avcılığına çıktığınızda niyetiniz belli olmalı. Boynton “İşi bilen fikir avcıları insanlarla konuştuklarında bunu sadece sosyal bir etkileşim olarak görmezler. Akıllarının bir kenarında her zaman bu insanlardan neler öğrenebilecekleri ve bu bilgilerin nasıl iş fikrine dönüşebileceği düşüncesi vardır.” diyor.

3. Diğerlerinin iş sorunlarını nasıl çözdüklerini fark edin: 

Herhangi bir durumda, birilerinin bir şekilde çözüm getirmeye çalıştığı problemlerle karşı karşıyasınızdır. Tüm bunların her biri öğrenmek için birer fırsattır. Örneğin mağazaların depo sorunlarını nasıl çözdüğüne bakın ya da Amazon’un düşünmeden satın almayı nasıl teşvik ettiğini gözlemleyin. Aynı sorunu çözmek için daha iyi bir yol bulabilirsiniz ya da farklı bir sorunu çözmek için önünüzdeki çözümden ilham alabilirsiniz.

Boynton “Fikirleri gerçekten ödünç alabilir, onları yeniden kullanabilirsiniz” diyor ve ekliyor: “Eğer diğerlerinin getirdiği çözümleri fark etmeyi zihinsel alışkanlık haline getirirseniz, sorun ve çözümlere karşı gözleriniz açılır.”

Makale içerğimizi girişimci ve girişimci adayı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor