Kadına Mikro Destek Bile Ekonomiye Makro Etki Sağlıyor!

500 ile 1000 tl arasında değişen mikro krediler kadınların kendi işinin patronu olmalarını sağlıyor. Bu amaçla kurulan TGMP 52 bin 559 kadına mikro krediler vererek kadın girişimciliğine destek sağlıyor. Detaylar haberimizde..

500 ile 1000 tl arasında değişen mikro krediler kadınların kendi işinin patronu olmalarını sağlıyor. Bu amaçla kurulan Türkiye Grameen Mikro Finans Programı 52 bin 559 kadına mikro krediler vererek kadın girişimciliğine destek sağlıyor.

Türkiye Grameen Mikro finans Programı (TGMP), 2012 yılı itibariyle 60 bin 641 üyeye sahip olup, 52 bin 559 kadın girişimciye 1000 tl'ye varan krediler vererek, kendi işlerinin sahibi olmalarını sağlıyor. Program, kadın istihdamı konusunda son yıllarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sürdürülen projelere de katkı sağlıyor. Vakfın kurumsal destekçileri arasında faaliyet gösterilen bölgelerdeki İl Özel İdareleri gibi kamu kurumları, 'Çocuklar Gülsün Diye' gibi sivil toplum örgütleri de bulunuyor. 2003 yılında Diyarbakır'da pilot bir uygulama ile başlayan TGMP proje bugün Türkiye'nin 69 ilinde 94 adet şube ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Kendine Güveniniz Yeterli

Ülkemiz şartlarında oldukça küçük rakamlarla, kadın girişimcilerinin yeni işler kurması ya da mevcut işlerini geliştirmeleri amaçlanıyor. Bu yönüyle mikro krediler aynı zamanda sosyal bir proje niteliğinde. 303 personel ile faaliyet gösteren TGMP klasik bankacılık anlayışının tam tersi bir uygulamayla teminatsız kredi veren bir kurum olarak çalışıyor. Süreç ise 5 kadının bir araya gelerek, 'hayalindeki işi' paylaşması ile başlıyor. Sonrasında kadınlara 1 haftalık eğitim sonrasında kredilerini alıyorlar. İlk kez başvuru yapanlar, ilk yıl için 100 ila 1000 lira arasında kredi alırken, kredisini düzenli ödeyenlerin limiti ikinci yıl 2 bin liraya kadar çıkıyor.

Tarla İşçiliğinden Çiftçiliğe

2010 yılında ilk mikro kredisini almadan önceden tarlada işçilik yapan Afyon'dan Canan hanım, 700 TL kredi desteğiyle, dört dönümlük bir tarla kiralayıp, üretime başlamış. ikinci kredisi olan bin TL ile sera malzemeleri alarak ilçesinde bir dükkân kiralamış ve tohum, zirai ilaç ve gübre satışına başlamış. Mikro finans verildiğini duyan Güzin Aydın ise 700 tl kredi kullanarak tekstil işine yönelmiş.

TGMP programı hakkında detaylı bilgiyi www.tgmp.net web adresinden edinebilirsiniz. Yeni Şafak kaynaklı haberimizi kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 5.721 kişi okudu.
Kategori: Kadın Girişimci, Ulusal

Yorumlar

Kadının Sesi
Kadının Sesi
Bu tür girişim destekli krediler kadının kendine güvenini artırıp daha fazla yatırıma yönlendirdiği de oluyor. Bir tanıdığımız şu anda Kosgeb ten yüksek miktarda bir kredi alarak kendi işini kurdu. Cesaret vermesi bakımından bu paralar da bence çok önemli.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor