Daha Etkili Sosyal Girişimler İçin: Değişim İçin Bağış!

Bireyler, şirketler, vakıflar ve yerel grupların bilinçli seçimler doğrultusunda bağışçılık uygulamalarına şekil verebilmeleri için bilgi, haber, iyi uygulama, tavsiye ve yayın paylaşımına yönelik, bağışçılık ile ilgili “tek referans noktası” olmak vizyonuyla www.degisimicinbagis.org sitesi açıldı. TÜSEV 'in ( Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı ) yerel bağışılık modelinin gelişmesiyle ilgili çalışmalarını siz değerli okurlarımıza aktarıyor idik. www.degisimicinbagis.org sitesi ile TÜSEV bu çalışmalarını tek bir kaynak platform altında toplamanın yanı sıra; bireylerin, vakıfların, şirketlerin ve yerel grupların bilinçli seçimler doğrultusunda bağışçılık uygulamalarına şekil verebilmelerine olanak sağlamak istiyor. Detaylar haberimizde..

Bireyler, şirketler, vakıflar ve yerel grupların bilinçli seçimler doğrultusunda bağışçılık uygulamalarına şekil verebilmeleri için bilgi, haber, iyi uygulama, tavsiye ve yayın paylaşımına yönelik, bağışçılık ile ilgili “tek referans noktası” olmak vizyonuyla www.degisimicinbagis.org sitesi açıldı.

TÜSEV 'in ( Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı ) yerel bağışılık modelinin gelişmesiyle ilgili çalışmalarını siz değerli okurlarımıza aktarıyor idik. www.degisimicinbagis.org sitesi ile TÜSEV bu çalışmalarını tek bir kaynak platform altında toplamanın yanı sıra; bireylerin, vakıfların, şirketlerin ve yerel grupların bilinçli seçimler doğrultusunda bağışçılık uygulamalarına şekil verebilmelerine olanak sağlamak istiyor.

Bağışçıların, belli bir hedef doğrultusunda ve sistemli olarak bağış yaparak birbirinden habersiz, ve gelen taleplere yanıt niteliğindeki düzensiz bağışlara oranla daha etkili sonuçlar aldıkları kabul ediliyor.

Hayırseverlik kültürünün ve vakıf geleneğinin tarihsel deneyim ile toplumsal kodlara işlendiği ülkemizde bağışçılığın planlı, yapılandırılmış ve kurumsallaştırılmış bir form kazanması için altyapının sağlamlaştırılmasına yönelik bütünsel çabaların ortaya koyulması gerekiyor.

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), Türkiye’de bağışçılık kültürünü teşvik etme ve stratejik bağışçılığı teşvik eden bir altyapı geliştirme amacıyla, C.S. Mott Foundation ve Turkish Philanthropy Funds (TPF) desteğiyle, Aralık 2011 yılından beri Değişim için Bağış projesini yürütüyor.

TÜSEV, bu proje ile bireysel ve kurumsal bağışçılardan sivil toplum kuruluşlarına kaynak aktarımının artmasına katkıda bulunacak savunuculuk araçları ve pratik bilgi kaynakları oluşturmaya; ve “bağışçılar vakfı” kavramının bilinirliğinin ve bu modelin hayata geçirilmesi için yerel grupların kapasitelerini arttırmaya çalışıyor.

Degisimicinbagis.org sitesinin özellikleri;

  • Pratik ve ulaşılabilir: Bilgiler ve kaynaklar dört tür bağışçı profilinin (birey, şirket, vakıf, yerel gruplar) ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre kategorilere ayrılmıştır. Ziyaretçiler kendilerini ilgilendiren bilgilere kolaylıkla ulaşabilirler.
  • Güncel: Sektördeki gelişmeler, bağışçılık ile ilgili en son keşfedilen ve en fazla tartışılan yöntem, araç ve uygulamaların yanı sıra TÜSEV’in bağışçılığın geliştirilmesine yönelik faaliyetleri ile ilgili güncel haberler yayınlanır.
  • İlham verici: Şirket, vakıf, birey ve yerel grupların bağıçılıktaki iyi uygulamaları ve başarı hikâyeleri aktarılır.
  • Hem teorik hem pratik: Bağışçılık hakkında kavramsal açıklamaların yanı sıra bağışçıların takip edebilecekleri pratik bilgiler ve tavsiyelere yer verilir
  • Kapsamlı: TÜSEV yayınlarının yanı sıra, bağışçılar için yararlı olabilecek diğer kaynaklar, websiteleri, yıl boyunca süren etkinlikler tanıtılır.

Degisimicinbagis.org sitesinin sundukları:

Bireysel Bağışçılar:
Destekleri ile daha fazla etki yaratmak isteyen bireyler, farklı bağışçılık yöntemlerini inceleyebilir, diğer bağışçıların ilham verici öykülerini okuyabilir ve bireysel bağış stratejisi oluşturmak için TÜSEV’den ne şekilde danışmanlık alabileceklerini görebilirler.

Şirketler:
Bağışçılık stratejinize yeni bir şekil vermeyi, hedefleri ve misyonu ile uyumlu bir bağış programı oluşturmayı, bağış kültürünü şirket içinde yaygınlaştırmayı isteyen şirketler TÜSEV’in, Nisan-Mayıs 2012 tarihleri arasında 15 şirketin kurumsal sosyal sorumluluk yönetmenleri ve şirketlere danışmalık veren 5 kuruluşun temsilcisi ile gerçekleştirdiği görüşmelerden yola çıkarak hazırladığı durum analizi ve iyi uygulamaları inceleyebilir ve yenilikçi yöntemlerin uygulamaya geçirebilmesi için TÜSEV’in önerdiği ipuçları ve somut adımları öğrenebilir ve STK’larla stratejik işbirliği kurmak ve hibe programı tasarlamak için TÜSEV’den ne şekilde danışmanlık alabileceklerini görebilirler.

Vakıflar:
Hibe programı oluşturmayı planlayan ve önerilen hibe yönetim sistemlerini kendine göre uyarlayarak hemen işe koyulmak isteyen vakıflar TÜSEV’in, Türkiye’de hibe veren 7 vakıfla gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda vitrine çıkardığı iyi uygulamalardan ilham alabilir, hibe yönetim programı tasarlama ve yürütmek için önerdiği ipuçları ve somut adımları öğrenebilirler ve hibe programı tasarlamak için TÜSEV’den ne şekilde danışmanlık alabileceklerini görebilirler.

Yerel Gruplar:
Sorumlu toplum liderleri olarak bulunduğu yerleşim yerinde yaşam kalitesini yükseltmek ve kamusal faydayı geliştirmek isteyen gruplar bağışçılar vakıf modeli hakkında bilgi edinebilir, iyi uygulama olarak Bolu Bağışçılar Vakfı’ndan ilham alabilir ve TÜSEV’in Bağışçılar Vakfı Modelini Destekleme Programı’nı inceleyebilirler.

Sizi www.degisimicinbagis.org sitesini incelemeye davet ediyor; eğer sosyal girişim yönünüz varsa siteden muhakkak yararlanmanızı öneriyoruz. Site hakkındaki görüş, beklenti ve önerilerinizi degisimicinbagis@tusev.org.tr adresine iletebilirsiniz.

Haberimizi sivil toplum örgütlerimiz, vakıflarımız, şirketlerimiz ve sosyal girişimcilerimiz başta olmak üzere, sosyal girişimciliğe duyarlı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor