A şehrinden B şehrine gitmek için kullanabileceğiniz onlarca farklı yol olabilir. Bazıları daha kolayken bazıları engellerle doludur. Ancak hangisini seçerseniz seçin bazı engelleri muhakkak aşmanız gerekir. İşte o atılması gereken adımlardan bazıları..
A şehrinden B şehrine gitmek için kullanabileceğiniz onlarca farklı yol olabilir. Bazıları daha kolayken bazıları engellerle doludur. Ancak hangisini seçerseniz seçin bazı engelleri muhakkak aşmanız gerekir. Girişimcilikte de başarıya ulaşabilmek için aşmanız gereken engeller, atmanız gereken adımlar vardır. Ancak yine de, doğru yöne gittiğinizden emin olmanız gerekir.
Bazılarımız birkaç yıl süren uğraşın ardından başarıyı bir gecede elde ederken, bazılarımız yıllarca daireler çizmeye devam etmektedir. Başarıya ulaşmadan önce yapmanız gereken şeyler vardır, ve her birinin yapılması gerektiği bir sıra, bir düzen vardır. En engebesiz yoldan, başarılı bir genç girişimci olabilmek için, aşağıdaki 61 adımı uygulayın.
Fikriniz Olsun
1- Kendi Fikirlerinizi Üretin
İhtiyacınız olan ilk şey, çözmek konusunda istekli olduğunuz bir problem. İşinizi bulacağınız bu çözüm yöntemine göre kurun.
2- Eğer Başarabilirseniz, Fikrinizi Bir Hizmete Dönüştürün
Hizmetler başlangıç için çok daha uygundur, çünkü başlar başlamaz para kazanırsınız. Üretim konsepti, derinlemesine araştırmalara, ürün geliştirme seanslarına, üretim ve dağıtım aşamalarına ihtiyaç duyar. Nihayet satış işini tamamladığınızda çoktan aylar geçmiş olabilir. Öte yandan ürünlerin de ölçülmesi kolaydır. En iyisi, hizmet sunarak başlayıp para kazanın, daha sonra üretim aşamasına geçin.
Neyi Nasıl Yapacağınızı Bilin
3- Fikrinizi Google’da Araştırın
Sizin yapmayı amaçladığınız işi yapan diğer insanları veya şirketleri bulmaya çalışın. Anahtar kelimeleri kulanarak arama yapın, çünkü bu aynı zamanda müşterilerinizin sizi bulma yöntemi olacaktır.
4- Daha Önce Neden Yapılmadığını Sorgulayın
Eğer benzer bir iş bulamazsanız, bu işe kalkışan ilk kişi olarak bir avantajınız olur. Ancak kendinize sormanız gereken şu: “neden daha önce kimse yapmadı?”. Bu sorunun cevabını bulmadan ilerlemeyin.
5- Rakiplerinizden Öğrenin
Eğer aynı işi yapan rakipler bulabilirseniz, bu, onlardan bir şeyler öğrenebileceğiniz anlamına gelir. İşleriyle ilgili bulabileceğiniz bütün detayları inceleyin, ve eğer daha cesur bir tavır sergilemek istiyorsanız, telefon edin ve kendilerine bizzat sorun.
6- Bir Akıl Hocası Bulun
İyi bir akıl hocası, sizi yıllar boyu sürebilecek hata yapma sürecinden kurtarabilir. Alanınızdaki liderlerden biriyle temasa geçin ve bakın bakalım size yardım edecekler mi. Bu ilişkiyi başlatmak adına onlar için bir şeyler yapmanız gerekebilir.
7- Yalnız Uçun veya Takımınızı Kurun
Yalnız başlamanız sizin için en iyi seçim olacaktır. Ama eğer bir takıma ihtiyacınız varsa, şirket ortaklığı konusunda eşit davranmanız gerektiğini unutmayın. Ardından rolleri ve bu rollerden beklediklerinizi belirleyin.
Başarınızı Planlayın
8- Çözmekte Olduğunuz Problemi Belirleyin
Kendi işinizle ilgili bilmeniz gereken en önemli şey budur. Bu noktadan sonra yapacağınız her şey bu problemi çözmeye yönelik olacak.
9- Ne Sattığınızı Tam Olarak Belirleyin
Size, sunduğunuz ürün veya hizmet için para veriyorlar, ama sattığınız şey bu değil. Satmanız gereken şey, sunduğunuz ürünün sağladığı yararlardır. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi, insanların problemlerini nasıl çözebildiğine göre satın.
10- Hizmetlerinizi Araştırın veya Ürünlerinizi Geliştirin
Diğer şirketlerin ürünlerini veya hizmetlerini nasıl sunduğunu öğrenin. Onların yaptığı işten, onların yaptığı her şeyden bir şey öğrenmeye çalışın ve sonra onların başarılarını kopyalayın.
11- Başlangıç Giderlerinizi Hesaplayın
Başlamak için ne kadara ihtiyacınız olduğunu tam olarak bilmek zorundasınız. Elinize net bir rakam geçtiği an, onu ikiyle çarpın. Beklenmedik harcamalarınız olacak.
12- Fiyatlandırma Konusuna Karar Verin
Paha biçmek konusundaki bir yöntem, birim başına düşen üretim maliyetini hesaplamaktır. Ardından basitçe biraz kar koyun. Daha iyi bir yöntem ise, ürününüzün müşterilerinizin gözündeki değerini hesaplamaktan ve ona göre fiyat biçmekten geçer.
İşinizi Pazarlayın
13- Hedef Pazar Seçin
Hedef pazarınız ne kadar küçükse, onları bulmak ve onlara ulaşmak o kadar kolay olur. En uygun müşteri tipini belirleyin ve yalnızca o türdekilerle çalışın.
14- Firmanızı Adlandırın
Müşterilerin ilgisini çekmek istiyorsanız, Google gibi, akılda kalıcı bir isim seçin (B2C). Eğer hedef pazarınız diğer işletmelerse, Ulusal İş Makineleri / International Business Machines – IBM/ gibi genel bir isim kullanın.
15- Sloganınızı Seçin
İsminizi belirledikten sonra, şirketinizin en önemli faydalarını özetleyen ve anlatan bir slogan üretin. “Yapın gitsin.”
16- Marka Mesajı Oluşturun
Şirketinizin ismini gördüklerinde müşterilerinizin ne düşünmesini istersiniz? Bu mesaj sizin işinizi anlatan her şeye dokunmalıdır. Markayı marka yapan budur.
17- Şirketinizin Renklerini Seçin
Markanızı en iyi temsil edebilecek renkleri bulmak için, renklerin psikolojisi konusunda araştırma yapın. Mavi, cinsiyetin doğal rengi olduğu ve güven aşıladığı için işletmeler açısından popülerdir. Kırmızı, diğer renklere oranla daha fazla dikkat çektiği için genelde restoranlar tarafından kullanılır.
18- Logo Oluşturun
Eğer bir grafik tasarımcı değilseniz, şirketinizin logosu, dışarıdan satın almanız gereken ilk hizmet olabilir. Profesyonel bir logoyu yapmak için kullanabileceğiniz bir yazılımın ortalama 700$ tutacağını göz önüne alarak, bu işe imkan sağlayan sitelerden faydalanmak oldukça uygun ve nispeten ucuz bir yoldur.
Müşterilerinize Ulaşın
19- Kartvizit Yaptırın
Kartvizite ihtiyacınız olacak. Nasıl etkili kartvizit hazırlanacağını, ucuz ve yüksek kaliteli kartvizitleri nerelerden nasıl alacağınızı öğrenin.
20- Asansör Sunumunuzu Geliştirin
İnsanlarla iletişime başlamadan önce, “Ne iş yapıyorsunuz?” sorusuna ne cevap vereceğinizi önceden hazırlamış olun. Ortalama 60 saniyelik bir asansör tanıtımına ihtiyacınız olabilir – olacaktır.
21- Yerel Girişimcilik Olaylarına Katılın
Tanışmanız gereken ilk insan grubu, yerel girişimciler grubudur. Bu insanlar, iş alanlarındaki diğer önemli kişilerle tanışmanızı sağlayacaklardır. Bu tür bir yerel buluşmaları Meetup, EventBrite gibi sitelerde bulabilirsiniz. Ülkemizde bu tip etkinliklere dakick.com, afispark.com ve etkinlik.com.tr gibi araştırıp bulacağınız sitelerden erişebilirsiniz.
22- Potansiyel Müşterilerle İletişim Kurmanın En İyi Yolunu Seçin
Müşterilerinize, onların istekleri doğrultusunda reklam yapın. Yüz yüze görüşme, telefonla bilgilendirme, e-mail, posta, afiş ve posterler, online reklamlar veya ilgiyi kendi websitenize yönlendirmek gibi seçeneklerden birine yönelin, veya birkaçına.
23- Satış Çizginizi Garantiye Alın
Müşterilere nasıl ulaşacağınızı bulduktan sonra, onlara ne söylemeniz gerektiğini belirleyin. Hangi kanaldan iletişim kurarsanız kurun, müşterinin sunduğunuz ürün veya hizmeti satın alması için gereken o altın yapıyı kullanın.
24- Pazarlama Materyallerinizi Hazırlayın
Şimdiki adım pazarlama materyallerinin hazırlanması. Belki basılı bir reklam, bir web sitesi veya bir video.
Uçuşa Geçin
25- Emirleri Yerine Getirmek için Bir Sistem Oluşturun
Başlamadan önce, satış sürecinde neler tedarik etmeniz gerektiğini belirleyin. Başlangıç stogunuzu ayarlayın veya hizmeti sağlamakta kullanacağınız süreci kesinleştirin.
26- Ödemeleri Alma Yöntemini Belirleyin
“Sadece nakit” artık geçerli bir yöntem değil. Çek ve kredi kartlarını da kabul edebilmek durumundasınız.
27- İşe Çevrimdışı Olarak Başlayın
Eğer işiniz temelde çevrimdışı nitelikteyse, yerel ve komşu topluluklardan müşterilerinizi edinmeye başlayın. Bunu afişlerle, gazete reklamlarıyla, ortaklıklarla ve eski tip telefon görüşmeleriyle yapabilirsiniz.
28- Websitenizi veya Blogunuzu Oluşturun
Eğer çevrimiçi bir hizmet sunacaksanız, hazırlamanız gereken tek şey Hakkında, İletişim, Hizmetler ve Portfolyo bölümleri olan bir websitesidir. Eğer hazırladığınız şey bir ürünse, bunu hedeflenen basın veya iştirakçileri aracılığıyla yapın. Eğer bir blog hazırlıyorsanız, ortalama 5 girdi ile küçük bir açılış yapın, büyük açılışı ortalama 20 girdiniz olunca yaparsınız.
İşi Bitirin
29- Akıllı hedefler belirleyin
Hedefleriniz spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zaman sınırına sahip olmalıdır. Bir yıllık, altı aylık, üç aylık ve aylık hedefler belirleyin.
30- Haftalık ve Günlük Görevler Belirleyin
Belirlediğiniz hedefler doğrultusunda, bunları yapmanızı sağlayacak günlük ve haftalık görevleri belirleyin.
31- Planlayıcı Edinin
Her haftanın başında, yapılacak her şeyi listeleyin. Listeyi planlayıcınıza yazın ve her sabah uyandığınızda o gün içinde neler yapacağınızı görebiliyor olun.
32- İş Fikirleriniz için Defter Tutun
İş ile uzaktan yakından ilgili bütün fikirlerinizi yazacağınız bir defter bulundurun. Bütün fikirlerinizi bir araya toplayabilmek için, gittiğiniz her yere bu defteri de götürün.
33- Müşteri Edinin
İlk müşterinizi kazanmak için, bir iş teklifi yapmakla başlayın. Eğer işi kaparsanız, müşterinizin beklentilerini belirleyin. Anlaşmanın şartlarını konuşun. Anlaşmayı imzalayın. Tebrikler, artık bir müşteriniz var.
34- Hizmet Sağlayın veya Ürün Teslim Edin
Gelecek çalışanlarınızı kolayca eğitebilmek adına, kolaylıkla tekrarlanabilen hizmet sağlama yöntemleri geliştirin. Eğer bir ürünü satıyorsanız, benzer şekilde, ürünü teslim etme yöntemleriniz kolaylıkla tekrarlanabilir nitelikte olsun.
35- Verimliliğe Odaklanın
Şunu unutmayın ki, yalnızca üretim veya satış yaptığınız süre boyunca para kazanabilirsiniz. Sabahları bir saati telefon konuşmalarına, akşamları bir saati de e-maillere ayırın. İşte şimdi günün kalbini, işinizin kalbine adamanız için bir fırsatınız var.
36- İşinizi Organize ve Takip edin
FreshBooks ve benzeri araçlar kolaylıkla proje oluşturmanıza, her bir projenin zaman takibini yapmanıza, müşterilerinizi faturalandırmanıza ve çalışanlarınızın maaşını ödemenize yardımcı olur.
37- Dikkat Çekici Olun
NOP World’e göre, müşterilerin %93′ü, ağızdan çıkan kelimelerin, bir ürünü almalarına karar vermeleri konusunda en çok dikkate aldıkları şey olduğunu öne sürüyor. İlginç , cesaretlendirici ve ulaşılabilir olarak, müşterilerinizin sizin hakkında konuşmalarını sağlayın.
Talihinizi Bulun
38- İşinizi Para Akışı için Tasarlayın
Girişimci olarak, bazen işi yapmanız için avans alacaksınız, ancak bazen de işi yaptıktan sonra ödemeyi almak çin aylar boyu bekleyecekseniz – hatta hiç alamadığınız da olacaktır. Mümkün olan en kısa sürede ödemeyi alabilmek için bir ödeme politikası belirleyin.
39- Paranızı Toplayın
Eğer satış işlemini bizzat yapıyorsanız, nakit kabul edebilir veya ödemeyi kredi kartıyla alabilirsiniz. Aksi taktirde, müşterinizi esnek ödeme koşullarıyla faturalandırmanız gerekir. FreshBooks, e-mail yoluyla profesyonel bir faturalandırma bilgisi yollamanıza yardımcı olur.
40- Kazancınızı Takip Edin
Başlangıçta, gelir ve giderlerinizi basitçe Excel üzerinde takip edebilirsiniz, veya bu iş için de FreshBooks kullanılabilir. Eğer henüz fark etmediyseniz söyleyelim, FreshBooks girişimcilik konusunda var olan en büyük araçtır. İhtiyacınıza göre başka araçlar da araştırıp muhakkak kullanın.
41- Yatırım Yapın veya Parayı Kendiniz için Alın
İşletmeniz kar eder duruma geçtikten sonra, parayı daha fazla büyümek için veya kendinize ayırmak üzere kullanabilirsiniz. Seçim sizin.
42- İhtiyacınız Varsa, Bir Yatırımcı Bulun
Yatırımcılara nadiren ihtiyaç duyulur. İyi yatırım uzmanlarına, yalnızca büyük şirketlerde, para kazanmaya çoktan başlamış olan ve büyük hamleler yapmak peşinde koşan şirketlerde rastlanır.
Yasal Mevzular
43- Satıcı Lisansı Alın
Eğer bir ürünü bizzat satıyorsanız, bir satıcı lisansına ihtiyacınız olacak demektir. Yaklaşık 25$ tutarında ve bu lisansı yerel idarelerden edinebilirsiniz.
44- Patent için Geçici Bir Uygulama Dosyası Hazırlayın
Eğer ortada bir buluş var ve siz bunu korumak niyetindeyseniz, bir patent ve marka ofisi ile iletişime geçip patent için başvuru formu doldurmaya başlayın.
45- Marka Adınızı Ayırtın
Marka adınız, işinizin adıdır. Başka bir deyişle, “…adıyla iş yaparsınız. Eğer şirketinizi kayıt ettirmek niyetindeyseniz, once gidip marka adınızı ayırtın.
46- Kaydınızı Yaptırın
İyi niyetli bir şirket statüsüne ulaşabilmek için, şirketinizi bulunduğunuz ilin Ticaret Odasına kayıt ettirmeniz gerekir.
47- İşveren Sicil Numaranızı Alın (İSN)
İşveren Sicil Numaranız, işletmenizin sosyal güvenlik numarası gibidir. Bu numarayı edinmek ve şirket kurulum işlemlerini yakın zamanda internette kısa sürede yapabiliyor olacaksınız.
48- Bir Banka Hesabı Açtırın
Her girişimcinin bir banka hesabına ihtiyacı vardır. Kişisel hesabınızı iş hesabınızdan ayrı tutun, işinizin harcamalarını işinizin hesabından, kendi harcamalarınızı kendi hesabınızdan yapmaya özen gösterin.
49- Güvenlik Sigortasına İhtiyacınız Olup Olmadığına Karar Verin
Çoğu girişimcinin ekstradan sigortaya ihtiyacı olmaz. Ama eğer tehlikeli bir ortamda çalışıyorsanız veya işinizde kullandığınız aletler pahalı ve hassas cinstense, aylık belli bir harcama hayatınızı kurtarabilir.
50- Vergiler için Para Ayırın
Gelirinizin yaklaşık %25-30′luk dilimini, vergilerinizi ödemek için bir kenara ayırın.
51- Bir Serbest Muhasebeci/Mali Müşavirle ve İşletme Avukatıyla Düzenli Olarak Görüşün
Zamanla, bir serbest muhasebeci ve avukatla anlaşmalı olarak çalışmanız gerekecektir. Bu ilişkileri erkenden sağlamak önemlidir, daha sonradan işiniz düştüğünde size daha uygun şartlar sunabilirler. Ayrıca, ilk görüşmeler genelde ücretsizdir, bu avantajı kullanın.
Büyüyün
52- Daha Verimli Hale Gelin
İş hayatında büyümenin en kolay yolu, daha verimli hale gelmektir. Bu, giderlerinizi düşürür ve kar marjlarınızı yükseltir. Daha verimli hale gelmenin en etkili iki yolu ise, daha iyi sistemler geliştirmek ve daha iyi araçlar satın almaktır.
53- Pazarlama Gücünüzü Artırın
Büyümenin bir başka yolu da, daha fazla müşteri kazanmaktır. Bunu, pazarlama gücünüzü artırarak elde edersiniz. Reklamlar için yaptığınız harcamaları artırın, bilgilendirici e-mail yollayın, satış aramaları yapın veya potansiyel müşterilere ulaşmak için daha yaratıcı çözümler arayın.
54- Ürün Çizginizi veya Hizmet Sunumunuzu Tamamlayıcı Yenilikler Yapın
Büyümek için kullanılacak üçüncü bir yol da, mevcut müşterilerinize daha fazla satış yapmaktır. Bunu sağlamak için, ürünlerinizi tamamlayıcı özellikleri olan yan ürünler üretin veya yan hizmetler sağlayın.
55- Sözleşmeli Çalışanları Tercih Edin
Çalışanlarınızı işe tamamen almaktansa, işe, bağımsız, sözleşmeli işçilerle başlayın. Yasal açıdan, sözleşmeli çalışanlarla işi yürütmek çok daha basittir. Ancak, onlara tam zamanlı bir iş vermediğiniz sürece, size sadık olmayacaklardır.
56- Çalışanların İşe Alınması
Sözleşmeli çalışanlarla belirli bir hıza eriştikten sonra birkaç “akıllı çalışan” edinin. Zaten sözleşmeli olarak çalıştığınız kişilere, daha kalıcı bir pozisyon isteyip istemediklerini sormakla başlayabilirsiniz. Daha sonra, iş forumlarına, çalışan tavsiyelerine ve yerel okul sistemlerine bir göz atın.
57- Çalışacak Yer Bulun
Evinize yani çalışanlar getirdikçe, işi evden dışarıya taşımanız gerekir. Ofis alanı, metrekare başına yıllık 25-45$ arası tutar. Depo olarak kullanılacak yerler ise ortalama 3-10$ arası. Eğer bir mağaza açacaksanız, ortalama alan kirası, yıllık 10$ ile 100$ arasında değişebilir.
58- Yöneticiler Kiralayın
Çalışanlarınızı ayarladıktan ve kendi kendinize yetmeye başladıktan sonra, bir veya iki yönetici bulmanın sırası gelmiştir. Çalışanlarınız arasında iyi iş yapanları terfi ettirerek işe başlayın. Bu sizi, işletme sahibi statüsünden alıp girişimci statüsüne sürükleyecektir.
59- İşletmeyi Satın
Eğer bu işten ayrılmak istiyorsanız, işletmeyi tamamen satmanın vakti gelmiş demektir. Sürekli bir gelir elde etmeyi başardığınızı varsayarak, fiyatı yaklaşık olarak 1-3 yıllık gelire denk olacaktır. İşletmenizi Craiglist üzerinde veya endüstri forumlarında satışa sunun. Buralar, diğer girişimcilerin işletme aldıkları yerlerdir.
60- Tatile Çıkın
Tatil veya başka bir iş teşebbüsü, seçim sizin.
61- Geri Verin
Bu süreçlerden sonra kazandığınız birikimlerinizi, yine bu süreçlere geri harcayın. Topluma hizmet için harcayın, girişimcilere yatırım için harcayın. Paranızı kime istiyorsanız ona verin. Sadece kime veya neye veriyorsanız, hak ettiğinden emin olun.
Yabancı bir kaynaktan çevrilen Cetvel.co kaynaklı, yol haritası niteliğindeki bu derleme haberimizi genç girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.