Huzurlarınızda Geleceği Değiştirecek 10 Teknoloji Trendi

2000’li yıllarla birlikte teknolojik gelişmeler hız kazandı, gelecekte karşımıza neler çıkacağını, hangi cihazları ve teknolojileri kullanacağımız kestirmek zor. 2012 yılı Haziran ayı ile birlikte Türkiye’de geniş bant internet kullanımı 18 milyonu aşmış gözüküyor. Bununla birlikte internet üzerinde dolaşan veri miktarı da kat kat artıyor. Türkiye’de ki sabit genişbant abonelerinin yaklaşık yüzde 81’i 8 Mbit/s hızına kadar olan bağlantıya sahip abonelik türünü tercih ettikleri görülüyor. Bu da birçoğumuzun internet üzerinde hız açısından sorun yaşamadığı ve hızlı veri aktarımı konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğumuz anlamına geliyor. İş böyle olunca geleceği tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde internet hızı ve veri büyüklüğü kat kat artacak ve akıl almaz boyutlara ulaşacak. İşte gelecekte karşımıza çıkacak muhtemel teknolojiler..

2000’li yıllarla birlikte teknolojik gelişmeler hız kazandı, gelecekte karşımıza neler çıkacağını, hangi cihazları ve teknolojileri kullanacağımız kestirmek zor. İşte gelecekte karşımıza çıkacak muhtemel teknolojiler..

2012 yılı Haziran ayı ile birlikte Türkiye’de geniş bant internet kullanımı 18 milyonu aşmış gözüküyor. Bununla birlikte internet üzerinde dolaşan veri miktarı da kat kat artıyor. Türkiye’de ki sabit genişbant abonelerinin yaklaşık yüzde 81’i 8 Mbit/s hızına kadar olan bağlantıya sahip abonelik türünü tercih ettikleri görülüyor. Bu da birçoğumuzun internet üzerinde hız açısından sorun yaşamadığı ve hızlı veri aktarımı konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğumuz anlamına geliyor. İş böyle olunca geleceği tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde internet hızı ve veri büyüklüğü kat kat artacak ve akıl almaz boyutlara ulaşacak.

Diğer taraftan teknolojik açıdan gelişerek hızlı bir şekilde değişikliğe uğrayacak bir diğer sektör ise yenilenebilir enerji. Yenilebilir enerji kaynakları yakın gelecekte daha sık kullanılmaya başlanacak. Bununla birlikte robot kullanımı her alanda çoğalacak. Sadece sanayii alanında değil artık tıp alanında da doktorların hata yapmaktan çekindikleri birçok işlemi robotlar yapacak. Tabii ki bununla birlikte tıp dünyasında birçok hastalık tedavi edilebilme yetkinliğine kavuşacak.

Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik)

Gelecekte insanların gerçeklik anlayışı günümüze göre farklılık gösterecek. Robotlar iş gücüne karışacak ve fiziksel açıdan insanların yükleri hafifleyecek. Şu anda bu tarz uygulamalar kullanılıyor ve gelecekte bu uygulamalar daha gerçekçi ve gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde yapılandırılacaklar. Hali hazırda bazı firmaların uygulamaları sayesinde akıllı telefonunuzdan veya Tablet PC’nizden oturma odanıza geniş ekran TV varmışçasına fotoğraf çekebiliyorsunuz. Bunun için firmanın hazırlamış olduğu dokumanı TV’yi koymak istediğiniz yere yerleştirmeniz yeterli ardında uygulama akıllı cihaz üzerindeki kamera sayesinde bu dokumanın olduğu yere istediğiniz model ve büyüklüğündeki TV’yi yerleştirerek size sanal bir gerçeklik sunuyor. Bu sayede daha TV’yi almadan oturma odanızda nasıl durduğunu görebiliyorsunuz.

Yapılan araştırmalara bakılırsa 2025 ve 2030’lu yılla arasında dünya üzerindeki robotların sayısının insanları geçeceği tahmin ediliyor. Tabii ki robotların (Bu robotların arasında mutfak robotu da olabilir, sizin için arabanızı kullanacak bir robotta) hepsi zihinsel açıdan çok zeki olmayacak. Fakat 2040’lı yıllarda zihinsel açıdan insanların üzerine çıkacak robotların doğuşu bekleniyor.  Ama o zamana kadar Augmented Reality’nin (Artırılmış Gerçeklik) okullarda ve hastaneler kullanılması bekleniyor. Belki de bakarsınız 2050’li yıllarla birlikte Android arkadaşlarımızla birlikte futbol oynar veya bir kahve içerek dertleşiriz.

İnternet Milyonlarca Kat Hızlanacak

Yazımızın başında da söylediğim gibi teknoloji 2000’li yıllarla birlikte hızlıca ilerlemeye başladı. Tabii ki bu değişim baş aktörü internet. Ağ bağlantı hızı 2000’lerin başında  28.800 bit/s iken şimdilerde 1000 mbps’lara ulaşmış durumda. 1990’lı yıllara göre günümüz bağlantı hızı yaklaşık 150.000 kat artmış durumda. Bu hızın 2030’lı yıllarda günümüze göre 3 milyon kat artacağı düşünülüyor. Hız artınca kullanacağımız veri miktarı da artacak. Video çözünürlükleri tahmin edemeyeceğiniz kadar büyüyecek. Buna bağlı olarak geniş ekranlar daha da genişleyecek, çözünürlükleri ve işlevsellikleri de gelişecek.

Veri Büyüklüğü Tahmin Edilemez Boyutlara Ulaşacak ( Big Data )

Sanal dünya kapladığımız alan büyük bir hızla artıyor. 2008 yılında yapılan araştırmalara göre o yıl 5 exabyte’lık veri üretilmiş. Bu, 1 milyar DVD büyüklüğüne karşılık geliyor. 2011n yılında ise bu rakam 1.2 zettabyte’lara kadar ulaşmış durumda. Bu büyüklüğün ne kadar olduğunu sizlere şöyle açıklayabilirim: “Dünyadaki her kişinin 100 yıl boyunca Facebook’dan duvarında bir bilgi paylaşması ya da en sevdiğiniz bir saatlik bir videonun 125 milyon yıl internet üzerinden izlenmesi”. Veri büyüklüğünün 2030’lı yıllarda hangi boyutlara ulaşacağı konusuna ise akıl sır ermiyor.

Bulut Bilişimin Önemi Daha da Artacak

Yukarıda sizlere zetta büyüklüğünde olacak verilerden bahsettik. Bu verilerin çoğu, ileride bulutta depolanacak. Yapılan araştırmalara göre 2020’de dünyadaki tüm verilerin 1/3’ünün yolu buluttan geçecek. Bulut Bilişim teknolojisi ile tahmin edemeyeceğiniz birçok yenilik hayatımıza girecek. Bankacılık işlemleri dahi Bulut Bilişim teknolojisi altyapısı ile sunulacak. SMS yakın süre içerisinde tarih olacak ve mesajlar sesli olarak gönderilecek. Sesli mesaj gönderim ve alım işlemeleri de bulut bilişim servisleriyle çözülecek. Bunun yanı sura trafik ve araçların yol güzergâhları bulut bilişim servisiyle birlikte kullanıcılara sunulacak. Bakarsınız 2030’lu yıllarında Google’ın akıllı arabası da kullanıcıların beğenisine sunulur, kim bilir?

İnterneti Nesneler Kullanacak ( Outernet )

Eğer tahminler gerçekleşirse 2020 yılına gelindiğinde internete bağlı cihazların sayısı 50 milyara ulaşacak. Bu rakam dünyada ki kişi sayısına göre oldukça fazla ve bir kişinin ortalama 5-6 cihazının olması ve bu cihazların internete bağlanabileceği anlamına geliyor.  Şu anda birçoğumuz PC, telefon, tablet ve televizyon gibi cihazlarla internete bağlanabiliyoruz. Gelecekte ayakkabılarımız, takım elbiselerimiz hatta iş çamaşırlarımız dahi internete bağlanabilecek. Spor yaparken ayakkabılarız yürüdüğümüz yolu kişisel doktorumuza bildirecek veya kazağımız dışarıdaki hava sıcaklığını anlayıp vücut sıcaklığımızı dengeleyebilecek. Tabii ki söylediklerimizin hepsi sadece benim hayal gücüm ile örnekler farklı amaçlar uğruna çoğaltılabilir.

Sosyal Medya Her Şeyi Değiştirecek

Günümüzde sosyal ağların gücü yadsınamaz bir gerçek. Bunun en önemli belirtilerinden bir tanesi yaşanan felaketler. Sosyal medya üzerinden aldığımız felaket haberlerini birkaç saat sonra haber bültenlerinden alabiliyoruz. Sosyal medya bizleri daha farklı bir yapıya doğru itiyor. İnsanlar evlerinden çıkıp arkadaşlarıyla buluşmaya gitmek yerine Facebook veya Twitter üzerinden mesaj atarak geçiştiriyor. Bu durumun kötü yanları olduğu kadar iyi yanları da mevcut.  Bu tamamen kullanıcı alışkanlıklarıyla ilgili bir durum. Yakın gelecekte sosyal ağlar sayesinde kültürler arasındaki engel kalkacak ve tüm dünya tek bir toplummuşçasına hareket edebilecek.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Artacak

Dünyamızda insan, hayvan ve bitki nüfusu arttıkça oraya çıkan enerji ihtiyacı da bir o kadar artıyor. Yapılan tahminlere bakılırsa dünyamızda gelecek 20 yıl boyunca her ay 1 milyon nüfuslu yeni bir şehir oluşacak. Bu yüksek büyüme rakamı insanları daha verimli enerjiler kullanmaya teşvik edecek. Özellikle güneş enerjisi önümüzdeki on yıl içerisinde oldukça popüler olacak. Bilim adamlarının açıklamalarına göre güneş tek başına, enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek güçte. Fakat bizim güneş enerjisini diğer enerji türlerine çevirirken kullandığımız tekniği biraz değiştirip daha verimli kılmamız gerekiyor. Güneş enerjisinin günümüzde kullanılan verimliliğine baktığımızda her biri 9000 hektarlık 25 solar alan tüm dünyanın enerji ihtiyacını karşılayacak seviyede enerji üretebilir. Eğer bu tarz bir projeye bugün başlanırsa en erken 3 yıl içerisinde enerji alanı yapılandırılabilir. Buradaki tek problem ise Yapılacak işlemin maliyeti. Şimdiye kadar bu maliyetin altına girecek bir güç ortaya çıkmış değil. Bu sebeptendir, gelecekte enerjiyi verimli hale getirecek teknolojiler daha da önem kazanacak.

Sanal Dünya Gerçek Olacak

Kullandığımız fiziksel nesnelerin her biri zamanı geldiğinde sanal ortama aktarılacak. Günümüzde okumak veya seyretmek için kullandığımız kitap ve DVD’ler gelecekte 3D baskı teknolojisiyle birlikte karşımıza çıkacak. Kitabın kapağını çevirdiğinizde karşınıza o sayfada yer alan karakterler çıkacak ve sanki bir tiyatro oyunu seyrediyormuşçasına bir hisse sahip olacaksınız. Tıpta yapılan olumlu gelişmelere göre gelecekte insan organları dahi 3D yazıcılarla yapılandırılabilecek. Geçtiğimiz yılın ilk aylarında 3D yazıcılarla insan derisinin kopyası yapılandırılmıştı. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu teknoloji daha da geliştirilecek.

Birçok Hastalığa Teknoloji Çare Olacak

Gelecek 10 yıl içerisinde tıp teknolojisi cihazların gelişmesine bağlı olarak çok hızlı ilerleyecek. Nano boyutta geliştirilecek cihazlar ile şimdi büyük riskleri olan ameliyatlar kan akıtmadan yapılabilecek. İnsan ömrü daha da uzayacak ve birçok kanser hastalığına çare bulunacak. Sinir zedelenmeleri nedeniyle sakat kalan vücut fonksiyonları, üretilecek yeni robot kol ve bacaklar sayesinde giderilecek. İnsanlar bu yeni robot uzuvlar sayesinde hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilecek.

İnsan Dokular Bir Kumaş Gibi Dokunacak

2010 yılında teknolojik gelişmeler neticesinde görme özürlü hastaya retina nakli yapılmıştı. Haziran 2011’de ise yine kronik kalp hastasına yapay kalp yapılmıştı. Tüm bu güzel gelişmeler insanların zarar görmüş dokularının tamiri için kullanılacak. 2050 yılında tıp teknoloji ile o kadar iç içe girecek ki insanların bazı organları cihazlar tarafından üretilecek.

...

Gelecekte yaşanacak teknolojik değişikler ile bu denli büyük gelişmelerin olacağının bilinmesi şaşırtıcı olduğu kadar aynı zamanda heyecan verici. Gelişecek yeni teknolojiler insanların hayal sınırını zorlayacak kadar çok yeniliği gözler önüne serecek. Bu teknolojilerin yavaş yavaş günlük hayatımızın birer parçası olacağını hep beraber bekleyip göreceğiz.

ITAdvisor kaynaklı bu teknolojik trend haberimizi teknoloj girişimcileri ve yatırımcıları başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor