Güneş Isısıyla Soğutmayı Başardı, Tam 7 Ülkeye Sattı!

Üniversite yılları sırasında tasarladığı teknoloji ile güneş enerjisini kullanıldığı soğutma sistemleri icat eden ve daha sonra bu alanda faaliyet gösteren bir firma kuran Dr. Ahmet Lokurlu, 13 yıl içinde dünyanın 7 ülkesinde güneş parkları kurdu. Kars doğumlu olan ve hayatının önemli bir bölümünü Ankara’da geçirdikten sonra Almanya’ya yerleşen Ahmet Lokurlu, yaptığı açıklamada, 28 yıldır Almanya’da yaşadığını söyledi. Başlangıçta sistem üzerinde hobi olarak çalıştığını ve iş adamı olmak gibi bir düşüncesinin bulunmadığını anlatan Lokurlu, çalışmalarına 1993 yılında başladığını ve 1998 yılında çalışan bir sistem icat ettiğini dile getirdi. Detaylar haberimizde..

Almanya’da geçirdiği üniversite yılları sırasında tasarladığı teknoloji sayesinde güneş enerjisini kullanıldığı soğutma sistemleri icat eden ve daha sonra bu alanda faaliyet gösteren bir firma kuran Akademisyen-İş adamı Dr. Ahmet Lokurlu, 13 yıl içinde dünyanın 7 ülkesinde 13 güneş parkı kurdu.

Kars doğumlu olan ve hayatının önemli bir bölümünü Ankara’da geçirdikten sonra Almanya’ya yerleşen Ahmet Lokurlu, yaptığı açıklamada, 28 yıldır Almanya’da yaşadığını söyledi.

Türkiye ve Almanya’da enerji ve proses, endüstri, makine mühendislikleri alanlarında eğitim aldığını belirten Lokurlu, kendi icadı olan sistemi Almanya’da laboratuvar koşullarında tasarladığını ifade etti.

Başlangıçta sistem üzerinde hobi olarak çalıştığını ve iş adamı olmak gibi bir düşüncesinin bulunmadığını anlatan Lokurlu, çalışmalarına 1993 yılında başladığını ve 1998 yılında çalışan bir sistem icat ettiğini dile getirdi.

Daha sonra sistemi uluslararası bir kongrede kamuoyuyla paylaştığını kaydeden Lokurlu, akademik çevrelerden çok olumlu tepkiler aldığını söyledi. Almanya’nın Aachen şehri yakınlarındaki bir bilimsel araştırma merkezinde çalışmaya başladığını belirten Lokurlu, ilerleyen zamanda Solitem adını verdikleri firmasını kurmaya karar verdiğini ifade etti.

Firmanın 1999 yılından Aachen’da kurulduğunu ve 2001 yılında Almanya dışındaki ilk yatırımı Türkiye’ye yaptıklarını hatırlatan Lokurlu, Türkiye’de sistemi ilk olarak 2003 yılında Sarıgerme’deki bir otele kurduklarını belirtti.

7 Ülkede 13 Tesis Kurdu

Firmanın, kurulduğu günden bu zamana kadar çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü dile getiren Lokurlu, ”Aslında 2008 yılında önemli bir seviyeye geldik ama küresel kriz başladı. O zaman 5-6 kuruluşla imza aşamasına gelmiş yatırımlar vardı. Hepsi imzayı daha sonraya bıraktı” diye konuştu. Yaptıkları işin sistem kurup para kazanmanın ötesinde bir iş olduğunu anlatan Lokurlu, araştırmacı olup iş adamı olmak isteyenler için rol model olduğunu ifade etti.

Almanya ve Türkiye dışında KKTC, Ürdün, Fas, İtalya, Meksika’da da sistem kurduklarını kaydeden Lokurlu, bu ülkelerin dışında Güney Afrika Cumhuriyeti ve Şili’de de yakın zamanda yatırım yapacaklarını bildirdi.

Bu zamana kadar 13 tesis kurduklarını ancak bunu çok az bulduklarını ifade eden Lokurlu, dünyada robot teknolojisi ile güneş parabolü üretimi yapan ilk ve tek firma olduklarını belirtti.

2011 yılı sonuna göre bu yılın ilk 6 ayında cirolarının ikiye katlandığını dile getiren Lokurlu, şirketin kuruluşundan bu yana 17 milyon avroluk yatırım ve Ar-Ge harcaması yaptıklarını söyledi.

Lokurlu, Norveçli bir firma ile ortak yürüttükleri Barbados’ta deniz suyundan tatlı su elde etme projesinin önemli projeleri arasında olduğunu bildirdi. Yılda 35-40 bin parabol üretimi kapasitesine sahip olduklarını anlatan Lokurlu, şu anda bunun yüzde 10’u civarında üretim yaptıklarını dile getirdi.

Güneş Enerjisi Teknolojileri Geliştirilmeli

Türkiye’nin enerji açısından dışa bağımlı ve enerji fiyatlarının oldukça yüksek seyrettiği bir ülke olduğunu ifade eden Lokurlu, ”Türkiye’nin cari açığının 50 küsur milyar dolarlık kısmı enerjiithalatından kaynaklanıyor. Türkiye’nin enerjiyi boşa kullanma lüksü yok” diye konuştu.

Dünyada nüfusun artışına paralel olarak enerji kullanımının da ”dramatik” bir şekilde arttığını kaydeden Lokurlu, bu yüzden güneş enerjisinden yararlanılan teknolojilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Kendi sistemlerine yapılan yatırımın Türkiye şartlarında 5-6 yıl içinde yatırım maliyetini karşıladığını anlatan Lokurlu, Türkiye’deki iş adamlarının sadece yatırımın maliyeti ile ilgilendiğini, bunun ise yanlış bir yaklaşım olduğunu belirtti.

Sistemin maliyeti yerine enerji verimliliğine katkısı, uluslararası standartlara uygun olup olmadığının sorulması gerektiğini vurgulayan Lokurlu, sistemin çevresel etkisinin en az sorulan sorular arasında olduğunu kaydetti.

Türkiye’de herkesin enerjinin önemi konusunda konuştuğunu buna karşın enerjiden anlayan insan sayısının çok az olduğunu dile getiren Lokurlu, bunun büyük bir çelişki olduğunu belirtti. Lokurlu, ”az konuşan çok üreten” anlayışı Türkiye’de ne kadar karşılığını bulursa kalitenin aynı oranda artacağını söyledi.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Sistemin çalışma prensipleri ve enerji tasarrufuna katkısı hakkında da bilgi veren Lokurlu, parabollerin güneş ışığını belli bir çizgi oluşturarak parabolün alt kısmında topladığını söyledi.

Yoğunlaştırılan güneş enerjisinin istenilen ısı derecesine çıkarılabildiğini anlatan Lokurlu, sistemin asıl amacının güneş ısısını soğutma üzerine kurulduğunu ifade etti.

İlk aşamada güneş enerjisinden buhar üretildiğini ve ardından üretilen buharın soğutma makinesine aktarıldığını anlatan Lokurlu, elde edilen güneş enerjisi oranında soğutma sağlandığını kaydetti. Böylece sistemin kurulduğu tesislerde soğutma için kullanılacak elektrikten tasarruf sağlandığını belirten Lokurlu, ”Elde edilen güneş enerjisi fazlası depo edilebiliyor. Güneşin az olduğu akşam saatlerinde depo edilen enerji kullanılabiliyor” dedi.

Lokurlu, Türkiye’de 5-6 yılda kendi masrafını karşılayabilecek sistemin yaklaşık 20 yıl çalışabildiğini dile getirdi. Enerji maliyetinin firmalar için en yüksek maliyet kalemleri arasında olduğunu belirten Lokurlu, sistem sayesinde firmaların enerji dolayısıyla üretim maliyetlerini düşürebildiğini kaydetti.

Bir sistemin güneşten yıllık ortalama 200 megavatt enerji üretebildiğini anlatan Lokurlu, enerji üretiminin sistemin büyüklüğüne göre değişebildiğini söyledi. Lokurlu, sistemin kurulduğu yerdeki güneşten yararlanma oranının da enerji üretiminde etkili olduğunu ifade etti.

Katma Değer, Fındıktan Çikolata Üretmektir

Yeni teşvik paketinin katma değeri yüksek ürün üreten firmalara önemli kolaylıklar sağladığının hatırlatılması üzerine Lokurlu, teşvik uygulamalarının ”kesinlikle” gerekli olduğunu ve gelişmiş bütün ülkelerde benzer uygulamaların gerçekleştirildiğini belirtti. Katma değeri yüksek yatırımlar için Almanya’da önemli kolaylıklar sağlandığını anlatan Lokurlu, ”Neden yapıyorlar? Önemli kuruluşları mıknatıs gibi kullanıp diğer firmaları kendi bölgelerine çekmek için.” dedi.

Kendi sistemlerini dünyanın birçok ülkesine Türkiye’de üretilen bir ürün olarak sunduğunu ve bunun parayla ölçülemeyeceğini dile getiren Lokurlu, ”Ama benim de bir sınırım var. Bundan sonra teşvikler çok çekici gelmezse ben de çeker giderim” diye konuştu.

Türkiye’de katma değeri yüksek sanayi ürünlerin üretiminin acilen artırılması gerektiğini ifade eden Lokurlu, ”Metalle, kuru üzümle ciro yapamazsınız. Alman kuruluşuna fındık satıyorsunuz, o çikolata yapıp 20 katına size satıyor. İşte katma değer odur.” dedi.

Ödül Üstüne Ödül Aldı

Dr. Ahmet Lokurlu’nun teknolojisi 2004 yılından bu yana çeşitli ülkeler ve organizasyonlar tarafından çok önemli ödüllere layık görüldü. Almanya, İsviçre ve Avusturya gibi ülkeler tarafından enerji harcamasını aşağı çekmesi yönüyle ödüllendirilen Lokurlu, Energy Global Award, Global 100-eco Tech Award ve Sustainability Award gibi dünya çapında önem teşkil eden ödüllerin sahibi oldu. Ayrıca 2007 yılında Dr. Ahmet Lokurlu Time Dergisi tarafından “Dünyanın Küresel Kahramanı” ödülünü aldı. Bu ödülü daha önce alan kişilerin arasında Prens Charles, Angela Merkel, Mikhail Gorbaçov ve Al Gore gibi isimler yer alıyor.

Güneş enerjili klimanın mucidi Mühendis. Güneş’ten soğutma enerjisi yaratarak dünyanın ilgisini çeken Dr. Ahmet Lokurlu, enerjide yeni bir kaynak yarattı. Çevreye sıfır zarar veren buluşuyla Lokurlu, 2005’te Çevre Oscar’ı olarak bilinen Global 100 Eco-Tech Ödülü’nü ve Avrupa Güneş Enerjisi Ödülü’nü aldı. 2007’de Alman Yatırım Kuruluşları Topluluğu tarafından ‘2007'nin En Etkili Teknolojik Yeniliği’ ödülüne layık görüldü. Time dergisinin ‘Heroes of the Environment’ (Çevre Kahramanları) özel sayısında seçilen 14 işadamı ve girişimciden biri oldu.

Dr. Ahmet Lokurlu şimdilerde Solitem isimli firmasıyla global pazarda faaliyetlerine başarıyla devam ediyor. Ahmet Lokurlu hakkında daha fazla bilgi için Solitem hakkında sayfasını inceleyebilirsiniz.

Pek çok kritik tespiti ve örneği içinde barındıran bu başarı hikayesi haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

ali mufit cetingul
ali mufit cetingul
mükemmel bir çalışma kutlarım
Faruk Ballıgil
Faruk Ballıgil
İşleyiş açısından bence harikulade bir sistem kullanılmış. Bu şekilde soğutma sistemleri üretmek şirketlere başta maliyet gibi gözükebilir fakat uzun vadede bunu fazlasıyla size verecek birşey, tabi bakım gibi masrafların da göz önünde bulundurulması lazım.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor