Etohum Başarısızlık Zirvesi'nde, "Başarısızlık" Mercek Altına Alındı

Etohum’un ve Özyeğin Üniversitesi’nin 29 Eylül Cumartesi günü düzenlediği ‘Başarısızlık Zirvesi’nde başarılı girişimciler ve iş dünyasının önde gelen isimleri kendi başarısızlık öykülerini anlattı. Başarısızlıklarından çıkardıkları dersleri izleyicilerle paylaşan ünlü girişimciler, onları başarılı yapan faktörlerin başında kendi başarısızlık hikayeleri ve onlardan çıkardıkları dersler olduğunu belirtti. Verilen öğütler ortak bir noktada toplandı: Başarısız olmaktan, hata yapmaktan korkmayın; yeter ki onlardan ders çıkarın. İşte zirvede konuşulanlar..

Etohum’un ve Özyeğin Üniversitesi’nin 29 Eylül Cumartesi günü düzenlediği ‘Başarısızlık Zirvesi’nde başarılı girişimciler ve iş dünyasının önde gelen isimleri kendi başarısızlık öykülerini anlattı. Başarısızlıklarından çıkardıkları dersleri izleyicilerle paylaşan ünlü girişimciler, onları başarılı yapan faktörlerin başında kendi başarısızlık hikayeleri ve onlardan çıkardıkları dersler olduğunu belirtti. Verilen öğütler ortak bir noktada toplandı: Başarısız olmaktan, hata yapmaktan korkmayın; yeter ki onlardan ders çıkarın.

Etohum ve Özyeğin Üniversitesi’nin ortak girişimiyle düzenlenen zirvede alışılmışın dışında bir konu gündeme taşındı: Başarısızlık. Yurtdışında düzenlenen Failcon Konferanslarının bir benzeri niteliğindeki zirve, Hüsnü Özyeğin, Ali Sabancı, Emre Kurttepeli, Emin Hitay, Levent Erden gibi başarılı iş adamlarının yanı sıra Ali Saydam, Serdar Kuzuloğlu gibi alanında başarılı pek çok isim ve  girişimciyi ağırladı.  Sabah 09.30 salonu doldurmaya başlayan izleyiciler akşam 18.00′e kadar süren zirveyi ilgiyle izlerken, zirveye gelemeyenler Pozitif TV aracılığıyla internetten canlı olarak takip etme şansı buldu.

“Başarıya taşıyan başarısızlıklar”

Başarısızlık Zirvesi, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Erhan Erkut’un konuşmasıyla başladı. Prof. Erkut, girişimcilik kültürünü, sosyolojik olarak doğu-batı ekseninde inceleyerek, batı toplumlarının başarısızlığa daha çok tahammülü olduğunu ve felaket olarak görmediklerini, öte yandan doğu toplumlarında başarısızlığın tahammül edilemeyecek bir felaket olduğu inancının yerleşmiş olduğunu belirtti. Prof. Erkut, bunun sonucu olarak, Batı toplumlarının denemekten, girişimde bulunmaktan korkmayan bireyler ürettiğini, ancak doğu toplumlarında bu durumun tam tersi olduğunu ekleyip, ekonomik dinamizmin girişimcilik kültürünün gelişmesiyle sağlanabileceğini söyledi. Kendi yaşamından kesitlerle örnekler veren Erkut, başarının anahtarının başarısızlıklardan ders almakta ve karar alma noktasında çevredeki ihtiyaçları iyi analiz etmekte olduğunu söyledi.

Ali Saydam: “Başarı = İrade, Beceri, Odaklanma”

İletişim uzmanı kimliğiyle öne çıkan gazeteci-yazar Ali Saydam konuşmasına, “Eş ve Müşteri Nasıl Kaybedilir?” adlı kitabından başlıklarla başladı. Konuşmasının büyük bir bölümünde “İnsan neden çakılır?” sorusuna yanıt arayan Saydam, kendi hayatından verdiği örneklerle ‘çakılmama’nın esaslarını anlattı. Bireysel Gelişim Ruhsal-Düşünsel, Bireysel Kariyer Döngüsü, İdare, Beceri, Odaklanma gibi anahtar kavramlardan bahseden Saydam, insanın başarı için hatalarını gören, gördüğü hatalarda ısrar etmeyen, onlardan ders alan bir vizyona sahip olması gerektiğini söyledi. Genel algıları yıkmaya çalışan Saydam: “Başarının kökeninde zeka değil, bireysel gelişimi iyi yönetmek, hatalardan ders almak yatıyor.” diye belirtti. “İş hayatındaki bireysel başarısızlıklar üçüncü şahıslara yükleyemeyiz. Çevremizi doğru okumalı, ona yabancılaşmamalıyız. Hüsnü kuruntuyla hareket edip takıntılı olmamalı ve ruhsal-düşünsel gelişimimizi tamamlamaya, kendimize ait bir hayat görüşü oluşturmaya çalışmalıyız. Aksi takdirde, başarının formülleri olan irade, beceri ve odaklanma kavramlarından yoksun, değişime tamamen kapalı bireyler haline geliriz. Asıl başarısızlık budur” diyen Saydam, kültürel ve politik anlamda temel meseleler hakkında bir dünya görüşü oluşturmanın, kişiyi başarı yolunda bir adım ileri götüreceğini savundu. Son olarak girişimciliğe yaklaşımımızı irdeleyen Saydam, başarısızlığımızın kökeninde kopyala-yapıştır mantığının olduğunu, söyledi ve bu konunun çözümü için “Biz bize benzemeliyiz” dedi.

“Tesla başarısız mıydı?”

Teknoloji alanında uzman, Radikal Gazetesi yazarı Serdar Kuzuloğlu, konuşmasına ‘güncel hayatta önümüze konan hedeflerin hemen hemen hepsinin başkaları tarafından önümüze dayatılan hedefler olduğunu, kendi hedeflerimiz olmadığını’ söyleyerek başladı. Bu sonu gelmeyen hedef yaratma-ödüllendirme döngüsünün başarısızlığın ayıp olarak görüldüğü ve kişilerden bağımsız hale getirilen, tanımlanmış başarının anlamsız bir şekilde yüceltildiği bir kültüre sebep olduğu tespitini yapan Kuzuloğlu: “Yeni yapay hedeflere itiliyoruz. Başarı takıntımız sonucu kaybedenin sesini kesiyoruz, futbolda bile en muzaffer takımlarla ilgileniyoruz. Hep parlak başarılara bakmış, başarısız girişimleri görmezden gelmişiz. Oysa başarıların büyük bölümü, tesadüflere, karşımıza çıkan şanslara ve başkalarının başarısızlıklarından nemalanmaya dayanır. Başarının tek bir formülü olmadığı için kendimizden hedefler koymamız, hatayla deneyimlemekten korkmamamız ve hayal etmekten vazgeçmememiz gerekiyor.” dedi. Vecihi Hürkuş, Tesla gibi tarihin ‘başarısız’ başarı örneklerinden bahseden Kuzuloğlu, 86 yaşında odasında sefil bir şekilde ölüme giden Tesla’nın başarılı mı yoksa başarısız mı olduğunu sorarak, zihinlerde başarı kavramını sorgulattı.

Başarısızlık geçiren girişimcilerin ortak öğüdü: Odaklanın!

Moderatörlüğünü Burak Büyükdemir’in yaptığı zirvenin ilk panelinde Cem Duran, Lütfi Demirci, Yusuf Yıldırım, Bora Kızıl, Oktay Yılmaz ve Şafak Altun, bugüne kadar girişimci kimliğiyle yaptıkları hatalardan ve bu hatalardan çıkardıkları derslerden bahsettiler. Panelde girişimcilerin başarısızlığına neden olan hataların belli noktalarda kümelendiği görüldü: işi bilmeden yatırım yapmak, birçok alanda girişimde bulunup en iyi sonuç verecek olana odaklanmamak, doğru ekibi ve ortaklığı oluşturamamak, müşteriyi analiz etmemek ve dinlememek ve girişimcilere fikir verip yönlendirebilecek mentörleri kolaylıkla Türkiye’de bulamamak. Ek olarak Cem Duran ve Bora Kızıl, ilk başarısız girişimlerinden sonra ailelerinden gelen tepkileri esprili bir dille anlatırken, e-ticaret alanında tecrübeli Oktay Yılmaz, şans faktörünün ve konjonktürün önemine vurguda bulunmuştur.

Her girişimci bir gün başarısızlığı tadacaktır!

Zirvenin ikinci ve son panelinde moderatörlüğü “Fikir Atölyesi” kurucusu Tunç Kılınç üstlenirken, konuşmacılar Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, EURO-RSCG Türkiye CEO’su Levent Erden, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Mynet Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli ve Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay’dı. İş dünyasının önde gelen isimleri, Tunç Kılınç’ın etkinlik için özel olarak yaptırdığı anket üzerinden başarılarını ve başarısızlıklarını anlattı. Anket soruları panel konuklarına da sorulurken; Levent Erden başarının hayal ve merakla ilgili olduğunu, Ali Sabancı mutluluk ve iç huzuru başarı olarak gördüğünü, Emre Kurttepeli başarının hayatın dengeleriyle oynamak gerektirdiğini ve bazı şeylerden taviz verme zorunluluğu yaşattığını, Hüsnü Özyeğin başarı ve şansın başarı için önemli faktörler olduğunu belirtti.

Hüsnü Özyeğin, “Başarılı olmak görecelidir. Ancak kendi hedeflediğiniz yerlere gelemediğiniz zaman başarısız hissetmelisiniz” derken, Ali Sabancı da, “Başarı 360 derece kapsayan bir kavramdır. İş hayatıyla sınırlandırılamaz. Özel hayatınızda başarılı olamadığınız zaman başarısız sayılabilirsiniz” dedi. Özyeğin konuşmasında, yöneticinin biraz tiyatroya eğilimi olması gerektiğini söyleyip, “Huzurunu kaybetmemek çok önemli. Lider huzurunu kaybetse bile bunu göstermemeli, belli etmemelidir.” diyerek başarısızlık noktasında motivasyonu korumanın önemine vurgu yaptı. Başarısızlığın nedenleri konuşulurken Sabancı, “Yanlış karar vermek kadar, karar verememek de başarısızlık örneğidir” dedi. Levent Erden’in, kendisi için başarısızlık örneği olarak “Time’a kapak olamamak” cevabını vermesi panelin ilgi çeken anlarındandı. Ama belki de bütün zirvenin en anlamlı, en slogan olmaya aday cümlesini Emin Hitay sarf etti: “Her girişimci başarısızlığı tadacaktır.”

Etohum Başarısızlık Zirvesi hakkında daha fazla bilgi ve zirve görüntülerine www.etohum.com'dan erişebilirsiniz.

Etohum kaynaklı bu "zirve özeti" niteliğindeki değerlendirme içeriğini, başarısızlık kompleksine karşı daha fazla özgüven sahibi olmak isteyen girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor