Dünyanın en büyük üç iş ağı arasında yer alan, merkezi ABD’de bulunan Dünya Girişimciler Organizasyonu’nun (Entrepreneurs’ Organization) Türkiye ofisi açıldı. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’ndeki başarılı girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlayan EO Türkiye, bölgenin merkezi olarak çalışmalarını sürdürecek.
40 ülkede 8 binden fazla üst düzey girişimcinin yer aldığı dinamik ve global bir girişimcilik ağı olan Dünya Girişimciler Organizasyonu’nun (Entrepreneurs’ Organization – EO) ülkemizdeki temsilcisi olan EO Türkiye, faaliyetlerine başladı. Detaylar haberimizde..
Dünyanın en büyük üç iş ağı arasında yer alan, merkezi ABD’de bulunan Dünya Girişimciler Organizasyonu’nun (Entrepreneurs’ Organization) Türkiye ofisi açıldı. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’ndeki başarılı girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlayan EO Türkiye, bölgenin merkezi olarak çalışmalarını sürdürecek.
40 ülkede 8 binden fazla üst düzey girişimcinin yer aldığı dinamik ve global bir girişimcilik ağı olan Dünya Girişimciler Organizasyonu’nun (Entrepreneurs’ Organization – EO) ülkemizdeki temsilcisi olan EO Türkiye, faaliyetlerine başladı. EO Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi’ndeki başarılı girişimcileri bir araya getiren merkez ofis olarak çalışmalarını sürdürecek.
Merkezi ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan EO’nun 1987 yılında kurulduğunu ve üyelerinin kendilerini geliştirmelerini ve birbirlerine destek olmalarını sağlayan bir platform olduğunu vurgulayan EO Türkiye Başkanı ve Mobilera Holding CEO’su Ferda Kertmelioğlu şu bilgileri verdi:
“Dünyanın en etkili girişimci birliğini oluşturmak vizyonu ile 25 yıl önce kurulan EO, bugün 65 çalışanı ve 40 ülkenin 121 şehrinde 8 binden fazla üyesi ile çalışmalarını sürdürüyor.
Girişimcileri öğrenme ve büyüme olgularıyla tanıştırma misyonuyla hareket eden bir organizasyonuz. Küresel çaptaki en büyük üç iş ağından biri olan EO, verdiği eğitimlerle girişimcilere hiç durmaksızın yol gösteriyor ve girişimcilerin birbirlerinden öğrenerek daha büyük başarılara imza atmalarını sağlamayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultunda hayata geçirilen EO Türkiye ile de sadece ülkemizdeki değil, EMEA Bölgesi’ndeki girişimcileri bir araya getiren; iş hayatının yanı sıra sosyal ve aile hayatlarında da üyelerimize destek olan bir sivil toplum kuruluşu olmayı amaçlıyoruz.”
Kertmelioğlu ayrıca 19-23 Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul’da 2012 EO University Event İstanbul isimli bir organizasyon gerçekleştirdiklerinin de bilgisini veriyor.
EO Türkiye’nin, EO’nun küresel çaptaki girişimcilik bilgi birikiminin ve deneyimlerinin Türkiye’deki girişimcilere aktarılmasında kilit rol oynayacağına inandıklarını kaydeden Kertmelioğlu, “Elbette ülkemizin başarılı girişimcilerinin deneyimlerinin küresel EO ağı ile paylaşılması da öncelikli amaçlarımız arasında yer alıyor. Bu sayede, hem yurtdışındaki girişimcilere Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini direkt olarak aktarabilmeyi hem de ülkemizdeki girişimcilik kültürüne yönelik değer yaratılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Kertmelioğlu, “EO’nun 25. yıl kutlamaları kapsamında 19-23 Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul’da önemli bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Farklı ülkelerden 700’den fazla etkili karar verici girişimciyi İstanbul’da buluşturacak olan 2012 EO University Event İstanbul Organizasyonu’nun hem Türkiye’deki girişimcilik ikliminin duyurulması hem de ülkemizin tanıtımı anlamında önemli ve etkin bir rol üstleneceğine inanıyorum” dedi.
EO Türkiye’nin, Türkiye’nin de verdiği potansiyel güç ile EMEA Bölgesi’nde öncü ve örnek bir ofis olacağını vurgulayan Kertmelioğlu, başarılı girişimcileri EO ailesinin bir parçası olarak görmekten mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.
Türkiye Global Girişimcilik Monitörü İçinde Değil
Türkiye’deki girişimciliği de değerlendiren Kertmelioğlu, Global Girişimcilik Monitörü (GEM) verilerine göre Türkiye’nin G20 içinde yer almadığını ifade etti. Kertmelioğlu şöyle konuştu: “GEM’de 45 ila 48. Sıralardayız. Global Girişimcilik Endeksi rakamlarına göre 71 ülke arasında 43’üncü, Global Rekabetçilik Endeksi’nde ise 139 ülke arasında ancak 61’inci sırada yer alabiliyoruz. Ancak Türkiye sahip olduğu potansiyel itibariyle önümüzdeki dönemde mutlaka daha üst basamaklara tırmanacaktır.” Dedi.
Türkiye’de Girişimciliğe Açık Pek Çok Alan Var
Kertmelioğlu, Türkiye’nin girişimciler için büyük fırsatlar bulundurduğunu belirterek, “İlk etapta akla gelenler arasında bilgiye dayalı teknoloji, e-ticaret, mobil yaşam alanlarında büyük girişimcilik fırsatları bulunuyor. Bunun yanı sıra yeşil ekonomi, mikro biyoloji, savunma sanayi, güvenlik gibi stratejik öneme sahip sektörler ve başta finans ile turizm olmak üzere servis sektörünün de ön plana çıktığını belirtmek gerekir” dedi
EO 150 Milyar Doları Yönetiyor
EO’ya üyelik sadece davet ile gerçekleşiyor ve üyelerin yıllık geliri en az 1 milyon dolar olan bir ticari kuruluşun sahibi, ortağı ya da hissedarı olmaları gerekiyor. Ortalama gelirleri 17,3 milyon dolar seviyesinde bulunan EO üyeleri dünya çapında 150 milyar dolarlık ciro yapıyorlar.
Yazar Yorumu: Son dönemlerdeki gelişmeler gerçekten çok olumlu. Dünya ekonomisinde dolaylı veya direkt olarak söz sahibi olan Global yatırım ağları ardı ardına ülkemizde ofisler açıyor. Ancak; unutmamamız gereken bir gerçek var; Girişimciliğin Merkezi olacaksak; küresel sermayeye teslim olmuş girişimcililerimizin var olduğu değil, fikirlerimizin ihraç edilerek bu global sermayelerce sahiplenildiği değil, "bilinçi, kritik katma değerlerinin hakkını elinde tutabilen", tabiri caisze dümenin başında olduğumuz girişimcilerimizin var olduğu bir "Girişimcilik Merkezi" olmalıyız. Oluşturduğumuz bu ekosistem elbette küresel ekonomiye katkı sağlamalı, ancak bundan daha fazla milli ekonomimize katkı sağlamalı.
Dünya Girişimciler Organizasyonu (Entrepreneurs’ Organization) hakkında daha fazla bilgi için www.eonetwork.org adresini ve wikipedia sayfasını inceleyebilirsiniz. EO Türkiye organizasyonunun ise şuan için herhangi bir web sayfası bulunmuyor, en azından biz ulaşamadık.
Hürriyet kaynaklı derleme haberimizi hem girişimcilerimiz hem de yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
İdris Cin / Girişim Haber