Kırsal Kalkınma (IPARD) Yatırımları İçin Hibe Destekleri Açıklandı!

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, kırsal alanlardaki yatırımların yüzde 65’ine kadarını karşılıksız karşılamak için TKDK Kırsal Kalkınma Programı kapsamında yeni bir proje başvurusu çağrısı yayınladı. Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Dileyen herkes projesini hazırlayıp başvuruda bulunabiliyor. Ancak ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler TKDK'nın istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapabiliyor. Programın toplam bütçesi 120 milyon 267 bin euro. Kurum, tüm projelere yüzde 50 hibe desteği veriyor. Desteğin oranı bazı alanlarda yüzde 65’e kadar çıkıyor. Detaylar haberimizde..

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, kırsal alanlardaki yatırımların yüzde 65’ine kadarını karşılıksız karşılamak için TKDK Kırsal Kalkınma Programı kapsamında yeni bir proje başvurusu çağrısı yayınladı. Bu kapsamda kırsal alanlardaki yatırımlara hibe (geri ödemesiz kredi) yoluyla destek verilecek.

Kırsal Kalkınma (IPARD) Programından halen şu 20 ilde faaliyet gösteren şirketler yararlanabiliyor: Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, İsparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat.

Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Dileyen herkes projesini hazırlayıp başvuruda bulunabiliyor. Ancak ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler TKDK'nın istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapabiliyor. Programın toplam bütçesi 120 milyon 267 bin euro. Kurum, tüm projelere yüzde 50 hibe desteği veriyor. Desteğin oranı bazı alanlarda yüzde 65’e kadar çıkıyor.

Desteklenecek alanlar şu şekilde;

  • Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılmasına yönelik yatırımlar,
  • Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması,
  • Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi.

Bu başlıklar altında birçok farklı projenize destek almanız mümkün.

Et ve Süt Yatırımları

Süt üreten küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin modernize edilmesi, ilgili AB standartlarına yükseltilmesi ve iyi tarım uygulamalarıyla ilgili projeler geliştirilebilir. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazar-lanması kapsamında, günlük kapasiteleri 10-70 ton arasında olan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler desteklenecek. Ayrıca üretici örgütlerinin süt toplama tesisleri kurmaları da destek kapsamında.

Kırmızı et ve kanatlı eti üreten tarımsal işletmelere yönelik destek kapsamında 30-250 baş sığır, 100-300 baş koyun, 100-300 baş keçi, 5 bin-20 bin broyler ya da bin 8 bin hindi sahipleri yararlanabiliyor.

Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması bölümünde desteklenecek alanlar dört başlık aklında toplanmış. Bunlar üçüncü sınıf kesimhaneler dışında kalan birinci ve ikinci sınıf kesimhanelerin (sığır, keçi, koyun) altyapılarının iyileştirilmesi, küçük ölçekli kırmızı et işleme tesisleri ve kanatlı eti işleme ve pazarlama, küçük ve orta ölçekli kanatlı eti kesimhanelerinin (kombinalara ait olanlar dahil) altyapılarının iyileştirilmesi ve küçük ölçekli kanatlı eti işleme tesislerinin AB standartlarına yükseltilmesi şeklinde sıralanıyor.

Mevye ve Sebze İşlenmesi

Ayıklama, tasnif ve paketleme yapan ve entegre soğuk hava tesisleri bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirdiği projeler destekleniyor. Depolama ve saklamaya yönelik soğuk hava depolarının kurulması, hasat zamanında ürünlerin turfanda kullanımının kolaylaştırılması ve benzeri alanlarda geliştirilen projelere hibe veriliyor. Su ürünleri işleme tesislerini modernize etmek ya da kapasitesini artırmak isteyen şirketlerin yapacakları harcamaların yüzde 50’si hibe yoluyla karşılanacak. Ayrıca yeni su ürünleri tesisi kuranlar için, su ürünlerinin soğutulması, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik makine ve ekipman alımı, su ürünlerinin HACCP hijyen koşulları çerçevesinde işlenmesi ve diğer kaliteyle güvence sistemlerinin uygulanmasına yönelik yatırımlara da destek var.

Çiftlik Faaliyetleri

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi programı kapmasında mikro ve küçük ölçekli tarımsal işletmelere ve üretici örgütlerine, arıcılık yapanlara, bal üretenlere, tıbbi ve aromatik özelliği olan bitkileri eken, toplayan ya da bunları işleyip pazarlayanlara hibe veriliyor. Dağlık alanlarda ya da kadınların ve genç çiftçilerin sorumluluğunda başlatılacak projelerine öncelik tanınıyor. Bu bölümde desteklenecek alanlar oldukça geniş tutulmuş. Örneğin gezici arıcılık yapıyorsanız, kovanların gözetim ve bakımı için karavan alabilir ve bunun için hibe imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Yerel Ürünler ve Kırsal Turizm

Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi kapsamında, geleneksel el sanatları (nakış, cam eşya, sedef kakmacılığı, hasır dokuma, gümüş işleri, seramik üretimi, çinicilik, keçe yapımı, halı-kilim dokuma) destekleniyor. Projeler kırsal alanlarda (nüfusu 20 binin altında olan yerleşim birimleri) olmalı.

Kırsal turizm programı kapsamında mikro girişimciler veya çiftçiler tarafından kurulacak pansiyon, konaklama ve restoran hizmetlerinin gelişimi, çiftlik turizmi tesislerinin kurulması ve geliştirilmesi, sportif aktiviteler, doğa gezisi, tarihi geziler gibi alanlarda geliştirilecek projeler destekleniyor.

Konaklama tesisleri en fazla 15 yatak (tek-çift) kapasitesinde olmalı. Dağlık alanlarda başlatılan projelere ve kadınların sorumluluğunda yürütülen projelere öncelik veriliyor.

Kültür balıkçılığı bölümünde mikro ve küçük ölçekli balık çiftliklerin geliştirilmesi ya da kurulmasıyla ilgili projeler destekleniyor. Hibe desteğinden yılda 50 tona kadar üretim kapasitesine sahip tesisler yararlanabiliyor. Mevcut tesisinizde modernizasyon yaparken yılda 50 ton kadar kapasite artırımına gidilebilirsiniz.

Proje başvurusu için genel uygunluk kriterleri;

  • Ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler başvuru yapabiliyor.
  • Hibe desteği karan alındığında, proje sahibi 65 yaşından büyük olmayacak.
  • Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olmak gerekiyor.
  • Çiftçi Kayıt Sistemi ya da diğer kayıt sistemlerinden herhangi birine kayıtlı değilseniz, son başvuru tarihinden önce kayıt olmanız ve ilgili belgeyi hibe başvurusuyla birlikte sunmanız gerekiyor.
  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun istediği formatta bir iş planı hazırlanması gerekiyor.
  • Proje sonunda işletmenin ekonomik olarak sürdürülebilir olduğu iş planında gösterilmeli.
  • Proje sahibinin başvurusunu teslim ettiğinde devlete herhangi bir vergi veya sosyal güvenlik prim borcu olmaması şart.
  • İşletme sahibi 250’den az kişi istihdam etmeli ve yıllık ciro ya da bilançosu 25 milyon TL’yi aşmamalı.
  • Yeni işletme kurulmasına, sadece ilde kapasite fazlası olmaması durumunda destek veriliyor.
  • Faydalanın, ödemenin yapılmasından sonraki 5 yıl boyunca yatırımı koruyacağını ve çok önemli değişiklikler yapmayacağını taahhüt edecek.

Başvuru Tarihleri

Başvurular 1 Ekim 2012 tarihi saat 09.00’dan itibaren, ilgili alt tedbirin destekleneceği ve yatırımın uygulanacağı ilde bulunan ve iletişim bilgileri aşağıda yer alan TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 24 Ekim 2012, saat 21.00’dir.

Eğer tarımla ilgilenen bir giriyşimci ya da yatırımcıysanız www.tkdk.gov.tr'yi didik didik incelemenizi tavsiye ediyoruz. Çağrı metninin tam metnine ve bulunduğunuz bölgedeki il kordinatörlüklerine çağrı belgesinden erişebilir, IPARD Programı ve program kapsamında uygulanacak projelere ilişkin sorularınızı IPARD Proje Yardım Masası'na sonrabilirsiniz.

Haberimizi tarımla ilgilenen girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 27.655 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Tarım / Hayvancılık, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Mestan GÜNEŞ
Mestan GÜNEŞ
Bursa Karacabey'de küçük baş ve büyük baş hayvancılık yatırımı için mükemmel araziler, siz isteyin biz buluruz -Prestij Emlak- | Bursa Karacabey'de, Bandırma yolu üzerinde asfalta sıfır yatırımlık araziler, siz isteyin biz buluruz -Prestij Emlak-| Bursa Karacabey'de, Uluabat Gölü Kocadere Kavramsal Projesi kapsamında yatırımlık araziler , siz isteyin biz buluruz -Prestij Emlak-| Bursa Karacabey'de, hızlı tren güzargahında yatırımlık araziler, siz isteyin biz buluruz -Prestij Emlak-| Biz Karacabey'de her yerdeyiz, siz isteyin biz buluruz. Bilgi için Mestan Güneş 0532.171.17.44 | www.karacabeyarazi.com

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor