E-ticaret Hacminin 2013'te 50 Milyar TL’yi Aşması Bekleniyor

Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Yılmaz, Bilişim Zirvesi’nde “e-ticaret, M-ticarette Sonraki Adım” adlı forumda bir konuşma yaptı. Yılmaz, e-ticaretin genç nüfus nedeniyle Türkiye’de yükselişte olduğunu belirterek, 2013’te e-ticaret hacminin 50 milyar TL’nin üzerine çıkacağını öngördüklerini belirtti. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Yılmaz, Bilişim Zirvesi’nde “e-ticaret, M-ticarette Sonraki Adım” adlı forumda yaptığı konuşmayla Türkiye’de e-ticaretin gelişimine ve hedeflerine dair notları zirveye katılanlarla paylaştı. Detaylar haberimizde..

Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD)’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Yılmaz, Bilişim Zirvesi’nde “e-ticaret, M-ticarette Sonraki Adım” adlı forumda bir konuşma yaptı. Yılmaz, e-ticaretin genç nüfus nedeniyle Türkiye’de yükselişte olduğunu belirterek, 2013’te e-ticaret hacminin 50 milyar TL’nin üzerine çıkacağını öngördüklerini belirtti.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Yılmaz, Bilişim Zirvesi’nde “e-ticaret, M-ticarette Sonraki Adım” adlı forumda yaptığı konuşmayla Türkiye’de e-ticaretin gelişimine ve hedeflerine dair notları zirveye katılanlarla paylaştı. Yılmaz, ETID olarak hem sektör hem de tüketiciler adına yaptıkları çalışmalarla altyapı ve normların oluşturulmasına katkı sağlamaya, aktif olarak devam edeceklerini de söyledi.

Hazırladığı sunumda Türkiye’nin taşıdığı potansiyele değinen Yılmaz, 19 yaş altının toplam nüfusun yüzde 34’ünü; 35 yaş altındakilerin ise toplam nüfusun yüzde 59’unu oluşturduğunu belirterek bu açıdan bakıldığında ülkemizde e-ticaretin hızla yükseleceğini tahmin ettiklerini vurguladı. Oktay Yılmaz, 2010’dan 2011’e kadar geçen sürede e-ticaret hacminin 22 milyar TL’ye geldiğinin de altını çizerek, ürün satışı yapan sitelerin buradaki payının tahminen 4 milyar TL olduğunu belirtti. Yılmaz ayrıca, yurtiçi ve yurtdışı kart kullanımının da 2010 yılında 2 milyon 958 bin, 2011’de 4 milyon 711 bin, 2012’de ise 7 milyon 13 bin olduğunu söyleyerek, gittikçe büyüyen bu eğilimin genç nüfusun e-ticarete etkisi olduğunu ifade etti.

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “2012 hedeflerimiz şimdilik gerçekleşmiş görünüyor. Bu sene için e-ticaret hacminin yaklaşık 33 milyar TL olacağını öngörmüştük. 2013’te ise 50 milyar TL’nin üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Bu rakamların gerçekleşmesi için Türkiye’nin taşıdığı potansiyelin farkında olması gerekiyor. Ayrıca yeniliklere açık yapısı, adaptasyon gücünün yüksekliği, girişimci ruhu ve yatırımcı firmaların ülkemize ilgisi sayesinde de hacim gittikçe büyüyecektir.”

E-ticaret gelişirken yapılması gereken çalışmaları da sıralayan Yılmaz, “E-devlet projelerinin hayata geçirilmesi, perakende ve tedarikçi firmaların B2C/B2B altyapılara geçişleri, kargo altyapılarının güçlendirilmesi, yasal düzenlemelerin hızla yapılması ve son kullanıcıların e-ticarete teşvik edilmesi, sektör gelişirken kalitesini de artıracaktır” şeklinde konuştu.

ETİD Hakkında

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2007 yılında e-ticaret sektöründeki öncü firmalar tarafından, sektörün büyümesini sağlamak için gerekli hukuki düzenlemelerin sağlanması, firmaların ve hedef kitlenin sektör ile ilgili eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi amacı ile kurulmuştur. 2007 yılında ilk Yönetim Kurulu'nun Kaan Dönmez başkanlığında oluşturulması ile ETİD özellikle ‘Mesafeli Satış Sözleşmesi’ne yönelik önemli çalışmalarda bulunmuştur. Hakan Orhun başkanlığında oluşturulan ikinci yönetim kurulu 2010 yılından bu yana e-ticaret sektörü ve kullanıcıları için değer yaratan çalışmalarına devam etmektedir. Mayıs 2012 itibariyle tamamı Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerinden oluşan 32 üyeye sahip bulunan ETİD, Türkiye’de e-ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasında, mevzuattaki eksikliklerin veya ihtiyaçların tespitinde ve çözümlenmesinde sektöre büyük katkı sağlayacak ve yol gösterici olacak çalışmalarda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

2012 Temmuz itibariyle ETİD üyeleri şöyle sıralanmaktadır: 1V1Y.COM, Adepo, Akakce, Altıncı Cadde, E-bebek, Ejoya, Ekopasaj, Elmasepeti, Ereyon, Evmanya, Genpa, Gittigidiyor, Hepsiburada, Hırdavat Marketim, Hızlıal, Limango, Markafoni, Medyanet, Micro Ödeme, Morhipo, Mudo, PayPal, PayU, Pinti, sahibinden.com, Sanalpazar, Teknosa, Tekzen, Trendyol, Ucuzu, Vipdükkan, Yakala.co, Yeniçarşım, Ykm. Daha fazla bilgi için: www.etid.org.tr

Haberimizi e-ticaret üzerine fikirleri olan veya faaliyet gösteren girişimci ve yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 6.234 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Bilişim / Teknoloji, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor