Avrupalı ERC'den İki Türk Araştırmacıya Büyük Destek!

Dünya çapındaki en iyi araştırmacıları ve ’yüksek riskli-yüksek kazançlı’ projeleri destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), Türkiye’den iki araştırma projesine toplam 3,5 milyon Avro’luk bütçe aktaracak. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nın bir parçası olan ve Avrupa’daki en iyi, genç ve kıdemli araştırmacıların desteklendiği ERC Programı, Türkiye’den iki araştırma projesini destekleyecek. Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bayındır ve Koç Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Pekkan, 5 yıl sürecek iki ayrı prestijli desteğin sahibi oldu. İki proje kapsamında toplam 3,5 milyon Avro’luk bütçe Türkiye’ye aktarılacak. Detaylar haberimizde..

Dünya çapındaki en iyi araştırmacıları ve ’yüksek riskli-yüksek kazançlı’ projeleri destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), Türkiye’den iki araştırma projesine toplam 3,5 milyon Avro’luk bütçe aktaracak.

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı’nın bir parçası olan ve Avrupa’daki en iyi, genç ve kıdemli araştırmacıların desteklendiği ERC Programı, Türkiye’den iki araştırma projesini destekleyecek. Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bayındır ve Koç Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Pekkan, 5 yıl sürecek iki ayrı prestijli desteğin sahibi oldu. İki proje kapsamında toplam 3,5 milyon Avro’luk bütçe Türkiye’ye aktarılacak.

Türkiye’de TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi’nce (UKO) koordine edilen program, Avrupa ve Türkiye dışındaki araştırmacılara açık ve bu özelliğiyle Amerika’dan Türkiye’ye tersine beyin göçünü de destekliyor. TÜBİTAK ise, Türkiye’deki araştırmacıların bu önemli ERC desteklerinden yararlanması için ücretsiz proje önerisi hazırlamasında danışmanlık hizmeti veriyor.

Türkiye’nin Gururu İki Araştırma

Doç. Dr. Mehmet Bayındır, ERC projesi kapsamında, nanoteknolojide yeni bir üretim tekniği geliştirerek sonsuz uzunlukta nanotel ve nanotüp dizileri üretmeyi hedefliyor. Nanoteknoloji alanındaki çalışmalar, boyutlarda küçülme, düşük güç ihtiyacı, hızlı tepkisellik ve yüksek paketleme yoğunluğu gibi nedenlerle sürekli ön plana çıkıyor. Buna karşın saç telinden yüzlerce kat daha ince olan ve olağandışı pek çok özellik taşımalarıyla malzeme bilimi ve nanoteknoloji araştırmalarında özel bir ilgi çeken nanoteller, nadiren milimetre boyutlarında üretilebiliyor. Avrupa Araştırma Konseyi tarafından desteklenecek projeyle geliştirilecek nanoyapıların geniş alan yapay deri, yeni nesil güneş pillerinde verim arttırıcı ışık yoğunlaştırıcılar, yüksek yoğunlukta nanotel hafıza elemanları, yapısal renklenmeye bağımlı güvenlik birimleri, nanotel tabanlı optik ve elektronik aygıtlar gibi farklı alanlarda kritik uygulama alanı bulacağı düşünülüyor. Proje, elde edilen ilk araştırma sonuçlarının prestijli Nature Materials dergisine kapak seçilmesinin ardından uluslararası medyada haber olmuştu.

Kerem Pekkan, ERC projesi kapsamında, ölümcül doğumsal kalphastalıklarının anne karnında daha cenin 1 aylıkken, damar bozukluklarının önlenmesini ve bir gün tamamen ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Dünyada yeni doğan her 100 çocuktan birinin doğuştan gelen yapısal kalp ya da damar bozukluğuyla hayata gözlerini açtığı ve tedavi için kullanılan kompleks üç aşamalı çocuk kalp damar cerrahi yöntemleri sadece geçici bir tedavi sağlayabildiği düşünüldüğünde Pekkan’ın projesinin önemi ortaya çıkıyor. Kerem Pekkan, projede, 2003 yılından beri araştırma grubunda geliştirdiği biyomühendislik ve biyomekanik akışkanlar ve katıhal mekaniği alt yapısını kullanarak, embryo damarlarının cenin gelişirken şekil almasının ve büyümesinin bilgisayar ortamında simulasyonlarını gerçekleştirecek araçlar geliştirecek; embriyonik doku büyümesini üç boyutlu tahmin edebilmemizi sağlayacak. Çocuk kalp cerrahları, kalp gelişim biyologlari, genom bilimciler, hücre/doku ve biyomedikal mühendislerden oluşan proje takımı, birçok bilimsel disiplini biraraya getirecek. 1950’li yıllardan beri yetişkin kalp cerrahisindeki yenilik ve güncel araştırmaların öncüsü olan çocuk kalp cerrahisi (örneğin kalp by-pass’ı ilk olarak çocuklarda uygulanmıştı) alanındaki bu araştırmanın da biyomedikal mühendislik kaynaklı yeniliklere öncü olması bekleniyor.

Türkiye, daha önce bir destek almıştı

ERC kapsamında, daha önce kıdemli araştırmacılar kategorisinde, Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Mete Soner desteklenmeye hak kazanmıştı. Avrupa'da yerleşik 11 Türk araştırmacı da ERC programından yaklaşık 16,4 milyon avro destek aldı.

Türkiye'de TÜBİTAK tarafından koordine edilen program, Amerika'dan Türkiye'ye tersine beyin göçünü de destekliyor. TÜBİTAK, Türkiye'deki araştırmacıların bu önemli ERC desteklerinden yararlanması için ücretsiz proje önerisi hazırlamasında danışmanlık hizmeti veriyor.

Araştırmacılarımızı tebrik ediyor, ar-ge'nin önemini vurgulayan, TÜBİTAK kaynaklı bu güzel haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor