KOSGEB ve Kalkınma Ajansları en az 5 firmanın bir araya gelerek proje sunması halinde 750 bin liraya kadar kredi verecek.
Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Ömer Faruk Başaran, birleşerek büyüme yolunu seçen KOBİ’lerin, büyük fırsatlar bulunduğunu belirterek, ”KOSGEB’in bir araya gelen şirketlere yönelik ciddi kaynak sağlıyor. En az 5 firmanın bir araya gelerek proje sunması halinde KOSGEB ve Kalkınma Ajansları aracılığıyla 750 bin liraya kadar kredi veriyor” dedi. Detaylar haberimizde..
KOSGEB ve Kalkınma Ajansları en az 5 firmanın bir araya gelerek proje sunması halinde 750 bin liraya kadar kredi veriyor.
Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Ömer Faruk Başaran, birleşerek büyüme yolunu seçen KOBİ’lerin, büyük fırsatlar bulunduğunu belirterek, ”KOSGEB’in bir araya gelen şirketlere yönelik ciddi kaynak sağlıyor. En az 5 firmanın bir araya gelerek proje sunması halinde KOSGEB ve Kalkınma Ajansları aracılığıyla 750 bin liraya kadar kredi veriyor” dedi.
Yüzde 99′u KOBİ Nitelikli
Başaran yaptığı yazılı açıklamada, finansman sıkıntısı çeken KOBİ’lerin, birleşme yolunu tercih etmeleri durumunda, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı kredileriyle halka arz gibi önemli finansal kaynakların beklediğini vurgulayarak, KOSGEB verilerine göre, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 99′unun KOBİ nitelikli firmalardan oluştuğunu, bu firmaların yüzde 95′lik kısmının ise mikro ölçekteki KOBİ’lerden oluştuğunu kaydetti.
Bu şirketlerin önündeki en büyük engelin finansman sıkıntısı olduğunu, KOBİ’lerin güçlerini birleştirerek, hem verimliliklerini artıracağını hem de yeni pazarla kaynaklara daha rahat ulaşabileceğini belirten Başaran, ana başlıklar altında şu ifadelere yer verdi;
Büyük Olsun Bizim Olsun
”Paylaşarak büyümek dururken, KOBİ’lerimizin yerinde saymasına, küçülmesine ya da kapanıp gitmesine gönlümüz razı gelmiyor. Bu nedenle ısrarla, KOBİ’lerimizin birleşmelerini, şirket evlilikleri yapmalarını tavsiye ediyoruz.
2008-2009 küresel ekonomik kriz sonrasında bireysel kredi pazarına alternatif olarak bankaların yoğun bir şekilde KOBİ’lere yöneldiler. Elbette bankaların KOBİ finansmanı ile iş hacmini artıran, üretim ve pazar payını genişleten olmuştur ama birçok KOBİ de bu kredi yükünün altında ezilmiştir. KOBİ’lerimizin küçük olsun benim olsun mantığını bırakıp, büyük olsun bizim olsun demesi lazım.
Banka kredisi yerine teşviklerden yararlanması lazım. Ekonomi yönetiminin ve KOSGEB gibi kuruluşların, şirket birleşmelerini teşvik ediyor. Birleşerek büyüme yolunu seçen KOBİ’lerin önünde çok büyük fırsatlar bulunuyor.
750 Bin Liraya Kadar Kaynak Hazır
KOSGEB’in bir araya gelen şirketlere yönelik ciddi kaynak sağlıyor. En az 5 firmanın bir araya gelerek proje sunması halinde KOSGEB ve Kalkınma Ajansı aracılığıyla 750 bin liraya kadar kredi veriyor. Üstelik KOSGEB yardımlarında sıfır faiz ve hibe gibi alternatifler de mevcut. Ortada böyle bir imkan var ama maalesef KOBİ’lerimiz ya yeterince bilinçlendirilemediğinden ya da haberdar edilemediğinden, bu imkanlardan yararlanamıyor.”
Asıl Kaynak Borsada
Başaran, KOBİ’ler için ikinci bir finans kaynağının da borsa olduğunu dile getirerek, son dönemde gerçekleştirilen başarılı halka arzları buna örnek olduğunu ifade etti.
En son halka arzlardan birinin de ASİAD üyesi Polisan Holding tarafından yapıldığını, sermayesinin yüzde 5.34′lük kısmının halka arz eden Polisan Holding’in kasasına bu halka arzla birlikte 44,4 milyon lira girdiğini kaydeden Başaran, KOBİ’lerin birleşerek büyüme yolunu seçerse hem teşvik ve desteklerden yararlanacağını hem de halka arz gibi önemli bir finans kapısını da aralamış olacağını belirtti.
Yazar Yorumu: Globalleşen dünyamızda sermaye, ekip ve yeterli bilgi birikimine sahip büyük dünya şirketlerinin elleri artık her yere uzanıyor. Global bir marka bir anda gelip sizin ulusal/yerel markanıza rakip olarak konumlanabiliyor. Eğer size rakip olarak konumlanamıyorlarsa; ya ortak olarak içinize girip sizi klonluyorlar, içerde öldürüyorlar ya da reddedemeyeceğiniz bir teklif ile satınalma yoluna gidiyorlar. Kısacası dün dünyanın diğer ucunda sizinle aynı işi yapan bir firma yarın sizin pazarınızda sizin rakibiniz/sahibiniz olabiliyor. Bu artık global ekonominin gidişatı üzere olan kaçınılmaz bir trend.
Faaliyet gösterdiğiniz pazarınızda, global ekonominin global firmalarıyla başa çıkabilmeniz için ya aynı seviyede sermaye, ekip ve bilgi birikimine sahip olmanız gerekiyor, ya da aynı sektördeki diğer yerel oyuncularla birleşerek global oyuncularla rekabet edebilir hale gelmeniz gerekiyor. Dolayısıyla diyebiliriz ki; artık "Az Olsun Benim Olsun" değil, "Büyük Olsun Bizim Olsun" devrindeyiz.
KOSGEB'in İşbirliği Güçbirliği Destek Programı hakkında daha fazla detay ve güncel bilgi için ilgili KOSGEB web sayfasını inceleyebilirsiniz.
ASİAD kaynaklı haberimizi kobilerimiz başta olmak üzere tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.