Melek Yatırımcılara Vergi Muafiyeti, Girişimcilere Sermaye Geliyor!

Türkiye'de yeni iş fikirlerinin milyon dolarlık proje olması için melek yatırımcılara teşvik geliyor. Sanayi Bakanı Ergün, bu yolla teknolojide Türk markalarının oluşmasına katkı yapılacağını ifade etti. Başta internet ve yüksek teknoloji olmak üzere Türkiye'deki yeni projelere yatırım yapacak olan risk sermayesi şirketleri ve melek yatırımcılar buradaki kazançlarından 5 yıl boyunca sıfır vergi ödeyecek, hatta bu iş için yaptıkları yatırım masraflarını diğer işlerinden elde ettikleri kazançların vergisinden düşebilecek. Detaylar haberimizde..

Türkiye'de yeni iş fikirlerinin milyon dolarlık proje olması için melek yatırımcılara teşvik geliyor. Sanayi Bakanı Ergün, bu yolla teknolojide Türk markalarının oluşmasına katkı yapılacağını ifade etti. Başta internet ve yüksek teknoloji olmak üzere Türkiye'deki yeni projelere yatırım yapacak olan risk sermayesi şirketleri ve melek yatırımcılar buradaki kazançlarından 5 yıl boyunca sıfır vergi ödeyecek, hatta bu iş için yaptıkları yatırım masraflarını diğer işlerinden elde ettikleri kazançların vergisinden düşebilecek.

Melek Yatırımcı Nedir? Risk Sermayesi Şirketi Nedir?

Henüz yolun başında olan bir girişime, büyümesi ve gelişmesi için ortak olan kişi veya kuruluş melek yatırımcı olarak adlandırılırken, bu işi daha profesyonel olarak yapan büyük hacimli gruplar risk sermayesi şirketi olarak biliniyor.

Yerli Yabancı Ayrımı Olmayacak

Bakan Ergün'ün verdiği bilgilere göre yeni düzenleme yatırımcılara şu şartları da getiriyor olacak: Bu alanda yatırım yapacak fonların payı yüzde 50'yi aşamayacak. Bu sınır konulmasının sebebi geleceği olan projelerin büyük grupların kontrolüne geçmesini engellemek. Olası hisse artırımı durumunda devletin sunduğu vergi avantajı o andan itibaren ortadan kalkacak.

Beş Yıllık Süre Limiti Var

Melek yatırımcı olan kişi veya şirketlerin vergi avantajı 5 yıllık süreyi aşamayacak. Tüm koşullar yerli, yabancı ayrımı olmaksızın tüm yatırımcılara aynen uygulanacak. Bu modeli yurtdışı örneklerine bakarak hazırladıklarını ve süreleri özelikle ABD'deki modele göre uyarladıklarının bilgisini veren Nihat Ergün, gerek yatırım yapılan girişim gerekse melek yatırımcı için bu sürenin yeterli olacağını anlattı.

Amaç Ülkemizden Global Teknoloji Markaları Çıkarmak

Milliyet'in haberine göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Meclis'te Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yeni tasarının yasalaşması durumunda uygulamaya başlanacak olan sistemle Türkiye'nin yeni ekonomide global marka çıkarma adına önemli bir adım atacağını söyledi. Bu amaç için öne çıkan girişimler Silikon Vadisi (San Jose) ve Boston'daki üslere gönderilerek global alanda iş yapmalarının da önü açılacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başta Apple, Twitter, Facebook olmak üzere teknoloji devleriyle Silikon Vadisi'ndeki temaslarına eşlik eden Bakan Ergün, ilgili düzenlemelerin tasarrufu artırma tarafında da etkili rol oynacağını, gerek yurtiçi gerek yurtdışından bu alana ciddi yatırım beklediklerini ifade etti.

Girişimcilere Katılım Sermayesi Desteği

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, girişimcilik konusunda Türkiye’'e küçük nüvelerde başlamış olan uygulamaya bundan sonra artık devletin de sahip çıktığını, vergi teşvikleriyle de sistemi desteklediğini belirtti.

Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen “Küresel Girişimcilik Programı’nca düzenlenen “Türkiye’nin En İyi Girişimcileri İş Planı Yarışması”nın ödül töreninde, girişimciliğin üzerinde dikkatle durduklarını ve desteklediklerini ifade ederek, “Küresel ekonomik görünümün son derece sıkıntılı olduğu bu dönemde girişimciliğin desteklenmesi ve girişimcilere cesaret verilmesi son derece önemli” dedi. Girişimciliği destekleme yollarını eğitim programları, staj ve finansman şeklinde sıralayan Babacan, önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonunda kabul edilen tasarıyla Türkiye’de “bireysel katılım sermayesi” uygulamasının başlatıldığını söyledi.

“Melek yatırımcı” veya “iş meleği” olmak isteyen yatırımcıların gerekli akreditasyonu aldıktan sonra yeni bir şirkete, girişime sermaye koyduklarında, bu sermayenin yüzde 75’i veya yüzde 100’ünün gelir vergisi matrahından düşüleceğini anlatan Babacan, girişim TÜBİTAK veya ilgili kuruluşlar tarafından zaten destekleniyorsa ve içerisinde Ar-Ge unsuru varsa oranın yüzde 100’e kadar çıktığını belirtti. “Buna ilave olarak en az 2 yıl yatırımını, hissesini orada tutmak şartıyla bireysel katılım yatırımcısı, hissesini sattığında, alış fiyatıyla satış fiyatı arasındaki kazancından yine vergi ödemeyecek. Hem parayı koyduğu anda bir vergi avantajı var hem de hisseyi satıp çıktığı anda bir vergi avantajı söz konusu. Uygulamanın önemli bir dönem başlatacağına inanıyoruz” dedi.

Yazar Analizi: Girişim sermayesinin ülkemizde belli bir yasal zemine oturmaya başlaması ve devletin global bir vizyon ile melek yatırımcılar başta olmak üzere çeşitli sermaye organlarına teşvik edici destekler sağlaması; ülkemiz girişimcilik ekosisteminin canlanması için kaldıraç etkisi yapabilecek bir hamle olacaktır. Taşların yerine oturduğu bir ortamda devlet desteği bulan yatırımcılar daha cesur davranacağı için sermaye arayışındaki girişim projelerine bekledikleri sermayelerin daha bol geleceğini söylemek kahinlik olmasa gerek. Dolayısıyla sermayeye erişim imkanları giderek artan girişimcilerimiz; eğer daha bilinçli, ayakları yere basan ve dünyayı değiştirebilme vizyonlu projeler ortaya koyabilirseniz sermaye aramanıza gerek kalmayacak bir dönemin sizi beklediğini belirtmek isterim.

Konunun diğer detaylarını ülkemizde ilk kez blogunda (ve sosyal medyada) paylaşan M. Serdar Kuzuloğlu'nun yazısını da okumanızı ayrıca öneriyoruz.

Sizler için çeşitli kaynaklardan derlediğimizi haberimizi, melek yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorumlar

Eltutan Patent
Eltutan Patent
Melek yatırımcı bulmak her zaman kolay olmaz unutmamak lazım ki bir zamanlar Şeytan Baş Melekti !
Bir fikrinizi, iş projenizi hukuken koruma altına almadan, yanınızda konusunda uzman danışman avukat olmadan kimseyle paylaşmayın www.eltutanpatent.com aynı davranış tarzı melek yatırımcıları içinde geçerlidir zira milyonlarca lira yatırım yapılan iş fikri konusunda patent ve telif hukuku bakımından sıkıntı çıkarsa yatırımcı zararını nasıl karşılayacak ?  

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor