Tavuk Gübresinden Enerji Üretti, Destek Ve Ödülleri Kaptı!

Bitkisel atıklardan sonra tavuk gübresinden de elektrik üretmeyi başaran Mimsan Grup’un İcra Kurulu Başkanı Enver İlhan, “Türkiye’de 250 milyon tavuk var. Hepsinden faydalanılsa, bir Keban Barajı kadar elektrik üretimi gerçekleştirilebilir.” diye konuştu. Malatyalı KOBİ Mimsan, ısı teknolojilerinde devrim yaratan buluşlara imza attı. Bugüne kadar bitkisel atıklardan elde ettiği enerji yatırımları ile birçok ödül alan şirket şimdi de tavuk gübresinden elektrik üretmeyi başardı. İşte detaylar..

Bitkisel atıklardan sonra tavuk gübresinden de elektrik üretmeyi başaran Mimsan Grup’un İcra Kurulu Başkanı Enver İlhan, “Türkiye’de 250 milyon tavuk var. Hepsinden faydalanılsa, bir Keban Barajı kadar elektrik üretimi gerçekleştirilebilir.” diye konuştu.

Malatyalı KOBİ Mimsan, ısı teknolojilerinde devrim yaratan buluşlara imza attı. Bugüne kadar bitkisel atıklardan elde ettiği enerji yatırımları ile birçok ödül alan şirket şimdi de tavuk gübresinden elektrik üretmeyi başardı. Hedefte Türkiye’deki 250 milyon tavuktan yılda Atatürk Barajı kadar elektrik üretmek var. Mimsan Grup İcra Kurulu Başkanı Enver İlhan, tavuk gübresinden elektrik üretmek için tesislerde çalışmaların sürdüğünü, 4-5 üreticiden de talep geldiğini söyledi.

Tübitak İle Çalışıyor

Isı teknolojisi alanında faaliyet gösteren Mimsan Grup, teknolojik alanda yaptığı yatırım projeleriyle son dönemde dikkat çekiyor. Mimsan Grubu’nun, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) Ar-Ge desteğiyle hayata geçirdiği projelerin en büyük özelliği, enerji tasarrufu, maliyetlerin düşürülmesi, daha fazla verimlilik ve çevre dostu olması.

Bugüne kadar pamuk şifti, ağaç ve ayçiçeği kabuğu, çeltik, çay çöpü gibi bitkisel atıkları enerjiye çeviren şirket şimdi de tavuk gübresinden elektrik üretecek. Mimsan Grup İcra Kurulu Başkanı Enver İlhan, tavuk gübresinden elektrik üretilebilmek için uzun süredir çalıştıklarını ifade etti. “Prototip olarak çalışmalara başladık. Şimdi Ar-Ge yatırımına devam ediyoruz” diyen İlhan, “Şu anda tavuk gübresinden buhar üretiyoruz. Bir özel sektör kesimhanemizin buhar ihtiyacını karşılıyoruz. Deneme maksadıyla yapılmış çalışmalarımız başarıya ulaştı. Yani prototip projede başarıya ulaştık. Bunu başardığımızdan dolayı şimdi santralın daha büyük kapasitede kurulması için uğraşıyoruz” dedi.

Ar-Ge’ye Büyük Bütçe

Mimsan Grup, cirosunun yüzde 4′ünü Ar-Ge’ye ayırırken bazı projelerde TÜBİTAK ile işbirliği yapıyor. 30 yıldır faaliyet gösteren Mimsan Grup, ısı buhar ve enerji alanlarında faaliyet gösteriyor.400′e yakın uzman ekibi, 100′ü aşan bayi ve servisi ile 50 ülkeye ürün ve hizmetlerini sunuyor.

Çeyrek Milyar Tavuk Var

Enver İlhan, Türkiye’de 4-5 tavuk üretici firmasının her birine 6-7 MW santral kurulmasına yönelik yaptıkları görüşmelerin son aşamaya geldiğini de kaydetti. İlhan, Türkiye’de tavuk gübresi atığının enerji açısından büyük bir potansiyel barındırdığını kaydederek, “İrili ufaklı tüm tesislerde toplam 250 milyon adet kanatlı hayvan var. Günde bir kanatlı hayvan ortalama 100-150 gram dışkı bırakıyor. Ülkemizdeki tavuk gübresini değerlendirebilirsek, en az 2 Atatürk Barajı kapasitesinde mobil enerji üretimi sağlamış oluruz” diye konuştu.

Buluşlar Ödül Getirdi

Mimsan Grup, 2010′da İTO’nun düzenlediği “Başarılı KOBİ Yarışması”nda “En İyi KOBİ” ödülünü aldı. Ayrıca Orta Anadolu İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen Ar-Ge Yarışması’da da yenilikçi ürünleri firmaya ödül getirdi. “Tavuk gübresi yakan enerji santrali”, “Elektrostatik baca filtresi” gibi projeler şirkete ödül kazandırdı.

Girişim Haber olarak, bu yenilikçi/inovatif projeleri sebebiyle Mimsan Grup'u tebrik ediyor, İştenHaber kaynaklı ufuk açıcı bu haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor