Yeni "Ulusal İstihdam Stratejisi" İle Bilişime Süper Destek Geliyor!

Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda uygulayacağı sektörel istihdam politikaları netleşmeye başladı. Yeni stratejik planda bilişim ve finans sektörü ön plana çıkıyor. Her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilecek. Türkiye’nin ulusal istihdam stratejisi için oluşturduğu eylem planı belirlendi. Yeni stratejide girişimcilik ön planda tutuluyor. Özellikle üzerinde durulan sektörlerin başında bilişim geliyor.

Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda uygulayacağı sektörel istihdam politikaları netleşmeye başladı. Yeni stratejik planda bilişim ve finans sektörü ön plana çıkıyor. Her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilecek.

Türkiye’nin ulusal istihdam stratejisi için oluşturduğu eylem planı belirlendi. Yeni stratejide girişimcilik ön planda tutuluyor. Özellikle üzerinde durulan sektörlerin başında bilişim geliyor. Yeni yol haritasına göre, bilişim sektörü için her yıl için 10 bin uzman yetiştirilecek. Bilişim için toplam istihdamda hedeflenen pay ise yüzde 3 olarak belirlendi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Cem Kılıç stratejiyle ilgili olarak, “Bilişim sektörüne çok önem verilmiş. Diyebilirim ki önümüzdeki dönemin en parlak en gözde alanı bilişim olacak. İstihdamın girişimcilikle sağlanması ön plana çıkarılmış, Ar-Ge teşvikleri getirilmiş” dedi.

İstihdam stratejisinde finans sektörü de önemli bir yer tutuyor. Hedef İstanbul’u dünyanın önde gelen finans merkezlerinden birine dönüştürmek. Bu konuda istihdam teşviklerinden yurtdışı fonların özendirilmesine kadar pek çok farklı başlıkta adım atılacak.

Finansla ilgli planlar sadece İstanbul’la sınırlı değil. Kılıç, “Küçük yerleşim alanlarında eğer banka şube açarsa, burada çalışan insanların sigorta priminin belirli bir kısmını devlet ödeyecek” dedi. Yeni istihdam stratejisi bilişim ve finansın yanı sıra tekstil, turizm ve inşaat sektörlerinde eğitimli iş gücü ve iş güvenliği gibi konularda önemli yenilikler getirecek.

Hangi sektörlerde ne yapılacak?

Bilişim

Her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilecek. Bilişim sektöründe istihdamın toplam istihdam içerisindeki payı 2017 yılında yüzde 1.3; 2023 yılında ise yüzde 3 seviyelerine çıkarılacak.

Doğrudan yabancı sermaye yatırımları için uygun ortam oluşturulacak. Bu yolla sektörel bazda teknoloji transferi sağlanacak, firmaların uluslararası kalite sertifikasyonlarına sahip olmaları, iş yapma yetkinliklerinin geliştirilmesi ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasına yönelik tedbirler hayata geçirilecek.

Sektörün rekabet gücü artırılarak ihracata yönlendirilecek, ihracatta proje odaklı hizmetlere ve katma değeri yüksek telekomünikasyon, eğitim, sağlık ve savunma sanayi gibi sektörlere özel yazılım ürünlerine odaklanılacak.

Finans

Sektörün istihdamdaki payı yüzde 1’den 2023 yılına kadar yüzde 2 düzeyine yükseltilecek. Engelli istihdamı düzeyi 2015 yılına kadar yüzde 10 oranında artırılacak

İnşaat

Sektörün tarım dışı istihdam içindeki payı 2015 yılından itibaren yüzde 10’a çıkarılacak. Sektörde çalışanların yüzde 30’u 2023 yılına kadar mesleki yeterlilik sertifikasına sahip hale getirilecek.

Tarım

Tarım sektörünün toplam istihdam içindeki payı 2009 yılındaki yüzde 24.7 oranından 2023 yılına kadar tedricen yüzde 15’e indirilecek.

Tekstil

Sektörde kadın istihdam oranı 2015 yılına kadar yüzde 50 artırılacak.

Turizm

2023 yılında kadar 400 bin işçi meslek içi eğitimden geçirilecek, 1 milyon kişiye sektöre yönelik işgücü yetiştirme eğitimi verilecek. Turizmin toplam istihdam içindeki payı 2023 yılına kadar yüzde 15’e çıkarılacak.

NtvMsnbc kaynaklı bu haberimizi bilişimci girişimciler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.867 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Bilişim / Teknoloji, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor