2012'de Yaklaşık 15 Milyar Dolarlık Yabancı Yatırım Bekleniyor

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı İzzet Karaca, 2012'de Türkiye’ye 12-15 milyar dolar arasında doğrudan yabancı yatırım gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı. YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, "Küresel gelişmelere göre, Türkiye’deki yatırımların devamı da aynı oranda etkilenecektir. Ama eğer geçtiğimiz 6 aydaki gibi bir ekonomi yönetimi devam ettirilebilirse, yatırımların Türkiye’ye gelmemesi için ben çok bir neden olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı İzzet Karaca, 2012'de Türkiye’ye 12-15 milyar dolar arasında doğrudan yabancı yatırım gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı.

YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, "Küresel gelişmelere göre, Türkiye’deki yatırımların devamı da aynı oranda etkilenecektir. Ama eğer geçtiğimiz 6 aydaki gibi bir ekonomi yönetimi devam ettirilebilirse, yatırımların Türkiye’ye gelmemesi için ben çok bir neden olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Türkiye’deki uluslararası yatırımcıların, yatırım kararlarını etkileyen ekonomik ve siyasi gelişmelere yönelik değerlendirmelerini içeren ve yatırım ortamının nabzını tutan YASED Barometre Anketi sonuçları YASED Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas ve Genel Sekreter Özlem Özyiğit tarafından basın toplantısıyla açıklandı.

İzzet Karaca, uluslararası şirketlerin büyük bölümünün Türkiye’de bulunduğunu kaydederek, "Bizlere düşen, hem yeni gelebilecek şirketlere davetiye çıkarmak hem mevcut şirketlerin yatırımları artırmasını sağlamak" dedi.

YASED’in misyonlarını, "uluslararası standartlarla uyumlu yatırım ortamının iyileştirilmesi", "katma değerli sürdürülebilir büyümeye stratejik katkı" şeklinde sıralayan Karaca, cari açığın aşağı çekilmesini önemsediklerini, yeni çıkacak teşvik paketinde yerleştirmenin olmasını istediklerini ifade etti.

Karaca, soruları yanıtlarken, Türkiye’nin küresel ekonominin önemli bir oyuncusu olduğunu ve yatırımların küresel gelişmelerle paralel gittiğini belirterek, şunları söyledi:

"2011 yılına baktığımızda, 12 milyar doları ilk 11 ay olarak doğrudan yatırım olarak tamamladık. Aralık henüz çıkmadı ama herhalde 12-13 milyar dolar civarında bir yerde bitireceğiz. Bu, 2011’in, 2010’a göre daha iyi geçtiğini gösteriyor bize. 2012’de beklentimiz, bunu 12-15 milyar dolar arasında devam edeceği şeklinde. Dolayısıyla Türkiye’ye güven devam ediyor. Bunun arkasındaki temel neden de, Türkiye’nin çok yüksek büyümeye sahip olması. Büyümenin gereksinimi olarak artık Türkiye’de bazı kapasite yetmemeye başladı. Dolayısıyla ilave hat yatırımları, ilave makine yatırımları tüm şirketlerimizde devam ediyor.

Doğrudan yatırım olarak 12-15 derken, mevcut şirketlerin yatırımları da devam ediyor. Çünkü bu büyümeyi karşılamak için ilave yatırım yapmak ve istihdam gerekiyor." Küresel gelişmelere göre, Türkiye’deki yatırımların devamının da aynı oranda etkileneceğini belirten Karaca, "Ama eğer geçtiğimiz 6 aydaki gibi bir ekonomi yönetimi devam ettirilebilirse, yatırımların Türkiye’ye gelmemesi için ben çok bir neden olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Büyük Ölçekli Projelerde Tereddüt Olduğu Doğru

Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Nas, büyük ölçekli projelerde şu sıralarda "bir tereddüt" olduğu görünüşüne katılarak, "Bekle-gör durumu var. O da bizim üyelerimizin verdiği cevapları da doğruluyor. Yüksek montanlı projelerin, altyapı projeleri olması halinde bu, daha da artıyor. Çünkü altyapı projeleri, uzun dönemli projeler" diye konuştu.

Genel Sekreter Özlem Özyiğit de 2012 yılında Türkiye’ye 12-15 milyar dolar arasında doğrudan yabancı yatırım gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, "Enerji, sağlık, otomotiv ağırlıklı sektörler... 2011 Kasım sonu itibariyle 12 milyar dolar, Aralık açıklanmadı henüz. Herhalde 12 milyar doları biraz geçer, öyle kapatırız" dedi.

YASED Nedir?

YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği, 1980 yılında kurulmuş, üyeleri Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketler olan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Derneğimiz Türkiye’deki uluslararası doğrudan yatırımcıların en önemli temsilcisi olup, üyelerimiz ortak bir vizyonu paylaşmakta ve daha iyi bir yatırım ortamı için proaktif olarak çalışmaktadır. Daha fazla bilgiye www.yased.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

AA kaynaklı bu haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyor, raporların detaylarına Yased'in raporlar sayfasından ulaşabileceğinizi belirtmek istiyorum.

Sevgi ve Saygılarımla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.078 kişi okudu.
Kategori: Ulusal, Yatırım
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor