İlk 10'a Giren Genç Sosyal Girişimciler Ödüllerini Aldı!

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve bu yıl ikincisi düzenlenen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin sonuçları belli oldu. 10 genç sosyal girişimci, 2 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilen tören ile ödüllerini aldılar. İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve International Youth Foundation (Uluslararası Gençlik Vakfı), Sylvan/Laureate Foundation (Sylvan/Laureate Vakfı) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile hayata geçirilen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin sonuçları açıklandı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve bu yıl ikincisi düzenlenen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin sonuçları belli oldu. 10 genç sosyal girişimci, 2 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilen tören ile ödüllerini aldılar.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen ve International Youth Foundation (Uluslararası Gençlik Vakfı), Sylvan/Laureate Foundation (Sylvan/Laureate Vakfı) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile hayata geçirilen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin sonuçları açıklandı.

Genç Sosyal Girişimci Ödülleri daha iyi bir toplum amacıyla tasarlanmış en iyi on projenin oldu!

Toplam 55 başvuru içinden iki ayrı seçici kurul kararıyla 10 genç sosyal girişimci seçildi. Finalistler, 2 Şubat 2012 Perşembe akşamı saat 19.30’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde düzenlenen törenle ödüllerini aldılar.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu törende yaptığı açılış konuşmasında “Bu yıl ikincisi düzenlenen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nin gelecek nesillerdeki girişimci ruhu teşvik edeceğine inanıyoruz ve gençleri desteklemeye devam ediyoruz. Çok sayıda sosyal sorumluluk ve girişimcilik projesini hayata geçiren İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak aynı zamanda  Türk eğitim sisteminin sorunlarından birisi olan ezberciliği de aşarak gençleri yaratıcı, özgür düşünen, çevresine duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak hayata hazırlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Nurdan Şahin, Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı Program Direktörü Tevfik Başak Ersen, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Ural Aküzüm, Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Meral Tamer, MPN Genel Koordinatörü Leylan Yener, Gençtur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hülya Denizalp, Kocaeli Üniversitesi Yardımcı Doçent Burcu Kümbül Güler, BİLGİ GSGÖ 2010 Finalisti Ayşegül Güzel seçici kurulda yer aldı.

BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri projesi, içinde yaşadıkları topluma pozitif katkı sağlamayı başarmış genç sosyal girişimcileri tespit ederek, onlara destek olmayı amaçlıyor.  Aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini birbiriyle paylaşan ve her yıl daha da büyüyen bir sosyal girişimciler ağı oluşturulması hedefleniyor.

Seçilen genç sosyal girişimciler, liderlik vasıflarının geliştirilmesi ve topluma sağladıkları faydanın sürdürülebilmesi için mentor desteği alarak, özenle hazırlanmış eğitim programlarına katılıyor. Genç girişimcilere, projelerini sürdürebilmeleri için teşvik edici nitelikte bir para ödülü de veriliyor.

İşte Ödül Alan Girişimciler ve Projeleri

Hisar Uyar, Yaş:25

Yenilikçi Fikir: Üniversite Öğrencilerine Ücretsiz Hizmetler
Proje kapsamında pilot bölge olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan kampanyaya her gün 300 civarı üye, ertesi gün 5 TL’ye yemek kazanabilmek için başvuruyor. Üniversitenin yakınına açılan lokanta ve web sitesi sayesinde çevredeki esnaf ve öğrenciler arasında bir köprü kurup öğrencilere ücretsiz yemek, kuaför, fotokopi gibi hizmetler sunan kampanya başlatıldı. Projenin gelecek hedefi ise öğrencilere sadece ekonomik destekle sınırlı kalmayıp siteyi sanatsal ve sosyal aktivitelerle, sosyal sorumluluk projeleriyle zenginleştirerek daha çok insana ulaşmak.

Onur Çiçek, Yaş: 23

Yenilikçi Fikir: Öğrenci İhtiyaçlarına Çözüm
Bu girişim, özellikle üniversite okumak için şehir değiştiren öğrencilerin barınma, eşya, kitap gibi ihtiyaçlarını en uygun fiyatlarla ve kolaylıkla karşılayabilmelerini hedefliyor. Bunun yanında tam ve yarı zamanlı iş, özel ders, ikinci el kitap ve benzer ilanlar ile öğrenciler arasında paylaşımı güçlendirerek gençlerin ihtiyaçlarına internet üzerinden sistemli bir şekilde çözümler üretmeye çalışıyor. Girişimin bir diğer hedefi de öğrencilerin birbirleriyle ve şehir halkıyla paylaşımlarını ve aralarındaki yardımlaşmayı artırmak.

Nevin Bitirgiç, Yaş:22

Yenilikçi Fikir: Polisiye İngilizce
Proje kapsamında Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Emniyet Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirilen proje ile üniversitenin İngilizce Öğretmenliği öğrencileri Antalya’daki 120 polis memuruna gönüllü olarak pratik İngilizce eğitimi veriyor. Böylece Antalya’ya gelen yabancı grupların ve Erasmus öğrencilerinin karşılaştıkları sorunları polise aktarırken yaşadıkları iletişim aksaklıkları ortadan kalkıyor. Bunun yanı sıra proje sayesinde öğretmen adayları da ilk yetişkin eğitimi tecrübelerini ediniyorlar.

Ferhat Pekyiğit, Yaş:21

Yenilikçi Fikir: Aspendos Tiyatrosu
Proje, Sivas’ta tiyatro izleme olanağı fazla olmayan halka tiyatroyu sevdirmeyi, yeteneği olanları eğitip sahneye çıkartmayı, oyunlar aracılığıyla toplumsal mesajlar vermeyi ve festivallerin düzenlenmesine öncülük ederek şehrin bir kültür-sanat şehri haline gelmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Sami Çeltikoğlu, Yaş: 28

Yenilikçi Fikir: Gıda Güvenliği
Bu projenin amacı çevreye zarar vermeden, gıda üretimi yapmayı sağlayacak teknolojileri ve yenilikleri tüm paydaşlarla paylaşarak hayata geçirmek, temiz dünyanın oluşmasına katkı sağlamak ve güvenilir gıda konusunda gıda işletmecilerine bilgi transferi yapmak olarak belirleniyor. Ayrıca güvenilir gıdanın bir özellik değil bir standart haline getirilmesi sağlanmak isteniyor.

Gökden İpek Yosunlu, Yaş: 21

Yenilikçi Fikir: Annemin Kilimleri/Çevreye Duyarlı Kadınlar Projesi
Projenin misyonu, çalışamayan köylü kadınların, geleneksel bir değeri olan kilim dokumacılığından aile ekonomilerine gelir sağlaması ve bunu günden güne kolaylaşan bir sistem içinde fayda gören ve çalışan kadın sayısının artmasına önayak olacak şekilde yapmaları olarak belirleniyor. Ayrıca çöp olarak atılan birçok maddenin aslında dönüştürülebilir hammaddeler olduğu bilincinin kazandırılması da amaçlanıyor.

Yusuf Çopur, Yaş: 27

Yenilikçi Fikir: Okumayı Seviyorum
Bağcılar’da sosyal imkânlardan uzak yaşayan dar gelirli ailelerin çocuklarına, kendilerini ifade edebilecek yeni alanlar oluşturma düşüncesinden doğan proje kapsamında öğrenciler Türk ve dünya klasiklerinden ve çağdaş yazarlardan kitaplar okuyor. Kitapları okuyan öğrencilere ödül olarak okudukları kitapların yazarlarıyla tanışma fırsatı veriliyor. Böylece ergenlik dönemindeki öğrenciler özgüven kazanıyorlar; düşünme, üretme ve düşündüğünü ifade etme imkanı elde ediyorlar ve buluşmalar sayesinde de kitaba olan ilgileri artıyor.

Şükrü Bezen, Yaş: 24

Yenilikçi Fikir: İnternet Üzerinden Bağış Toplama
Proje kapsamında kurulan yenilikçi bir internet portalı www.benvarim.com ile sivil toplum kuruluşlarına yapılan bireysel bağışları sosyal medya kanallarını kullanarak artırmak hedefleniyor. Türkiye’nin internet üzerinden bağış toplayan ilk platformu olan benvarim.com, sivil toplum kuruluşlarına kaynak yaratırken tanıtım faaliyetlerine de katkıda bulunuyor.

Gökhan Yüceerim, Yaş: 23

Yenilikçi Fikir: Gönüllü Durağı
Tüm gönüllülerin sesinin daha gür çıkabileceği ortak bir platform oluşturma fikrinden yola çıkarak oluşturulan “Gönüllü Durağı”nda, sosyal sorumluluk haberlerini tek bir çatıda toplamak, gençlik oluşumlarını desteklemek, ulusal ve uluslararası projelere katkı sağlamak hedefleniyor. Site yazarlarının yazıları hem seslendirilerek hem de Facebook/Twitter gibi ağlarda paylaşılarak, daha geniş kitlelere sosyal sorumluluk bilincinin aktarılmasına çalışılıyor.

Hazal Alyağut, Yaş: 20

Yenilikçi Fikir: Lacus
Girişimin temelinde STK-gönüllü eşleşmesini bir internet sitesi üzerinde yapmak bulunuyor. Türkiye’de gönüllülük deyince akla gelen para yardımı algısını değiştirmek amacıyla hazırlanan proje ile öğrenciler üniversitede ders kapsamında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışıyor.

Girişim Haber ekibi olarak Bilgi Üniversitesi başta olmak üzere organisayonda emeği geçen kurum ve kişileri takdir ediyoruz. ilk 10'a seçilen girişimciler başta olmak üzere tüm katılan yarışmacıları "sosyal sorumluluk" duyarlılıkları için tebrik ediyor, haberimizi siz değerli okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla,

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor