Türkiye'de Yükselen Değer: Girişimcilik!

TOBB'un destekleriyle hazırlanan ''Türkiye'de Girişimcilik 2010'' raporu, ''II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'' kapsamında düzenlenen toplantıda açıklandı. Rapora göre; Türkiye'de 2008 yılında 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun yüzde 4,6'ini oluşturan kurumsallaşmış girişimci oranı, 2010 yılında yüzde 10,7'ye yükseldi.

TOBB'un destekleriyle hazırlanan ''Türkiye'de Girişimcilik 2010'' raporu, ''II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'' kapsamında düzenlenen toplantıda açıklandı. Rapora göre; Türkiye'de 2008 yılında 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun yüzde 4,6'ini oluşturan kurumsallaşmış girişimci oranı, 2010 yılında yüzde 10,7'ye yükseldi.

Raporu hazırlayan Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Karadeniz, toplantıda yaptığı konuşmada, rapora göre 2008 yılında 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun yüzde 3,2'sini oluşturan kuruluş aşamasındaki girişimciler oranının yüzde 3,7'ye, yeni iş sahibi girişimciler oranının yüzde 3'ten yüzde 5,1'e, erken dönem girişimci oranının yüzde 6'dan yüzde 8,6'ya ve kurumsallaşmış girişimciler oranının yüzde 4,8'den yüzde 10,7'ye yükseldiğini aktardı. Karadeniz, bu verilere göre Türkiye'de girişimci sayısının arttığını ve kurulan girişimlerin piyasada, ekonomide bir süreklilik kazandığını söyledi.

Türkiye'nin yeni iş sahibi girişimciler oranı ile araştırmaya katılan 24 ülke arasında 9. sırada yer aldığını belirten Karadeniz, kuruluş aşamasındaki girişimciler sıralamasında ise Türkiye'nin kendisine 20. sırada yer bulabildiğini kaydetti.

Karadeniz, Türkiye'de genel olarak kadının girişimciliğe katılım oranının diğer ülkelere göre düşük olduğunu dile getirerek, her 100 erkeğe karşılık 28 kadının girişimcilik faaliyeti içerisinde olduğunu ifade etti.

Fırsat sonucu iş kurmuş girişimcilerin eğitim düzeyi arttıkça fırsat sonucu iş kurmuş girişimcilerin sayısının da arttığına işaret eden Karadeniz, gelir düzeyindeki artışa bağlı olarak fırsat sonucu iş kurmuş girişimcilerin oranın da yükseldiğini aktardı.

Karadeniz, erken dönem girişimcilerin yaş durumuna bakıldığında her 5 gençten birinin işsiz olduğunun görüldüğünü belirterek, ''35-44 yaş arası ile 45-54 yaş arasındaki girişimcilerin sayısı artıyor. Bir şekilde girişimcilerimiz daha yaşlanıyor. Halbuki nüfusumuzun büyük çoğunluğu genç ve işsiz olduğu bir yaş grubunda gençlerimizi de kadınlarımız gibi girişimcilik faaliyetlerine katılması için desteklememiz lazım'' şeklinde konuştu.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, inovatif girişimciliği, yenilikçi yaklaşımları daha nitelikli destekleyecekleri bir döneme geçeceklerini söyledi. Türkiye'de birçok kurum ve kuruluşun girişimcilik konusunda bir şeyler yaptığına işaret eden Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunların bir hedefe hizmet etmesi gerektiğini düşündük. İki sene önce sayın Bakanımıza dedim ki 'Gelin birlikte konsey kuralım, tüm tarafları bir masanın etrafında toplayalım, hepimiz aynı yöne kürek çekelim. Şu anda tüm hazırlık çalışmaları bitti. Tüm ilgili kurum ve kuruluşların katkılarını da alarak bir Girişimcilik Konseyinin kurulmasını tamamladık. Türkiye'de yapılacak girişimcilik faaliyetlerini ve girişimciliği geliştirmeye, girişimciliğe engel olan konuların da kaldırılmasına yönelik çalışmaların planlandığı bir konsey olacak bu. Biz de bu konseyin koordinasyonunu yürütmeyi amaçlıyoruz."

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da, rapora baktıklarını ve kadınlarla ilgili olan tespitlerini paylaşmak istediğini söyledi. Bektaş, kadınların girişimci olabilmelerinin ülke ekonomilerine göre çeşitlilik gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ailelerin ihtiyaçları doğrultusunda kadınlar mecburen girişimci oluyorlar. Kriz döneminde de kadınların iş gücüne katılım oranları fazlalaşıyor. 'İşsizliği kadınlar artırdı' diye de söylemler oluşabiliyor. Gerçekten ailenin ihtiyacı olduğu zaman kadın daha çok ön plana çıkıyor ve daha fazla girişimci olabiliyor. Engelli, çocuk ve yaşlı bakımının kadının sorumluluğuna bırakılması ve iş hayatına katılmalarını kolaylaştıracak destek mekanizmalarının yeterli olmaması nedeniyle kadınların enerjisinden girişimci olarak faydalanamıyoruz."

Yazar Yorumu: "İstatistikler girişimcilik konusunda kötü durumda olan, adeta "hasta adam" olan ülkemizin giderek düzelmeye-iyileşmeye başladığını gösteriyor. Rakamlar yetersiz olsa bile, devlet-stk-yatırımcı-girişimci dörtgeninde olumlu göstergeler olması, her kesimden kurum ve kişilerin bir "girişimcilik kültürü oluşturma ve oturtma" gayreti tüm ülke insanımıza umut veriyor.

Bölgesinde ve tüm dünyada yükselen değer olan ve bunu tüm olumsuz dış gelişmelere rağmen başaran ülkemizde, girişimciliğin de yükselen değer olması çok anlamlı ve değerli. Kalkınma hamlesini tamamlayıp dünyaya yön veren ülke olma vizyonundaki ülkemiz girişimci Türkiye; bunu ancak başarılı girişimcileri ile sağlayabilecektir. Çünkü artık iktidarı ekonominin belirlediği bir düzende yaşıyoruz."

Girişim Haber olarak; "ülkemizde başarılı, verimli ve sürekliliği olan bir girişimcilik kültürünün oluşması ve bu kültürün yerleşmesi için gerekli iletişim/etkileşimin sağlanması"na katkı sağlamayı kendimize misyon ediniyoruz.

Çok değerli veriler içeren Sabah kaynaklı, umut aşılayan bu haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla,

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Ömer
Ömer
Bu güzel haber paylaşımı için teşekkürler. Yorumunuza da kesinlikle katılıyorum.Bence genç arkadaşlar çok fazla iş seçiyorlar bundan dolayı gençler arasında işsizlik yaygın ve ülkemizde uzmanlaşma kavramı oturmuş değil.Herkes her işi yapmaya çalışıyor.Dinamik yapımızın, girişimciliği tetiklemesi dileğiyle.
Selamlar.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor