Türkiye’nin Petrolü Güçlü Girişimcisidir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çin ekonomisinin yükselişinde ucuz işgücünün, ABD ekonomisinin kalkınmasında birikmiş sermaye avantajının ön plana çıktığını, Türkiye ekonomisinin ise girişimci ruhun başarısı üzerinde yükseldiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin petrolü aslında girişimcisidir. Toprağın altından değil üstünden çıkar. Bizim zenginliğimizse toprağın üstünde. Bizim zenginliğimiz hızlı öğrenen, şartlara hızlı uyum sağlayan, refleksi kuvvetli girişimci insanımız.” dedi. İşte detaylar..

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çin ekonomisinin yükselişinde ucuz işgücünün, ABD ekonomisinin kalkınmasında birikmiş sermaye avantajının ön plana çıktığını, Türkiye ekonomisinin ise girişimci ruhun başarısı üzerinde yükseldiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin petrolü aslında girişimcisidir. Toprağın altından değil üstünden çıkar. Bizim zenginliğimizse toprağın üstünde. Bizim zenginliğimiz hızlı öğrenen, şartlara hızlı uyum sağlayan, refleksi kuvvetli girişimci insanımız.” dedi.

İMKB’de düzenlenen Global Girişimcilik Haftası toplantısına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Global Girişimcilik Haftası Platformu Başkanı Gülden Yılmaz, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Endeavor Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve MIT EF Başkan Yardımcısı Selçuk Kiper katıldı. Katılımcılar “İçindeki girişimciyi harekete geçir” sloganıyla birlikte gongu çaldı.

Girişimciliği Türkiye’nin kalkınmasının temel unsuru olarak gördüğünü, yastık altına saklanan ya da kısır bir faiz döngüsü içinde kalan sermayenin atıl hale gelebileceğini ve ekonomik kapasite olmadığında işgücünün de atıl kalabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki dönemde ülkelerin geleceği açısından kritik nokta şu olacak: Girişimcilerin önünü açıyor musunuz? Açıyorsanız rakip ülkelerden farklı ne tür destekler veriyorsunuz? Ve bu noktada şuna yürekten inanıyorum: Girişimcilik, toplumun kendi zenginliğine ortak olma becerisidir. Her girişimci bir ağaçtır ve verdiği meyveler kişi başı gelirdir. Bizim orman olmamız lazım. Dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyorsak girişimci ormanı kurmamız artık bir zorunluluk.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, emek-yoğun sektörlerde büyüme fırsatlarının sonuna yaklaştığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, yeni ekonomik büyüme ve refah kaynaklarının teknoloji ve inovasyon sektörlerinden gelmesinin gerektiğini, bu nedenle girişimciliği destekleyecek politikaların zorunlu olduğunu söyledi. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da halka arz seferberliği kapsamında geçen yıl 23, bu yıl 25 şirketin, 30′un üzerinde özel sektör tahvilinin piyasaya dahil olduğunu, yine bu yıl hisse senedi ve tahviller üzerinden toplam 16 milyar liraya yakın bir halka arz hasılatı elde edildiğini söyledi.

Türkiye’de son 8-10 senedir yaşanan ekonomik büyümenin, ekonomik ve siyasi istikrar çerçevesinde sermaye piyasalarını belli boyutlara ulaştırdığını hatırlatan Erkan, girişimciler için borç ve kredinin ötesinde özsermaye yoluyla fon sağlamanın önemine işaret etti. TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise girişimciliğin gelişmesi için finansmanın önemine dikkati çekerek, “Girişimciliği Türkiye’de daha benimsetebilmek için İMKB’yi muhakkak omuzlarımızda taşıyor olmamız lazım.” dedi.

İştenHaber kaynaklı bu analiz haberini siz değerli okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.806 kişi okudu.
Kategori: Ulusal, İş Dünyası
Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorumlar

Fatma Onay
Fatma Onay
“Türkiye’nin petrolü aslında girişimcisidir. Toprağın altından değil üstünden çıkar. Bizim zenginliğimizse toprağın üstünde. Bizim zenginliğimiz hızlı öğrenen, şartlara hızlı uyum sağlayan, refleksi kuvvetli girişimci insanımız.”

İşte budur ya..

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor