KOSGEB, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) yurt içi ve yurt dışında pazar paylarını artırması amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde destek veriyor. Yurt dışı iş gezisi, tanıtım, nitelikli eleman istihdamı, danışmanlık, eğitim, enerji verimliliği, tasarım ve bağımsız denetim desteği gibi desteklerin yanı sıra yurt içi fuarlara katılan firmalara 30 bin liraya kadar destek sağlayan KOSGEB, sayesinde fuarlara katılım artarken, fuar alınlarının dışına kurulan çadırlarda da yer kalmadığı belirtildi. İşte detaylar..
KOSGEB'in, firmalara katıldıkları fuarlara yüzde 60'a kadar destek vermesi nedeniyle yurt içi fuarlarında yer kalmadığı bildirildi.
KOSGEB, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) yurt içi ve yurt dışında pazar paylarını artırması amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde destek veriyor. Yurt dışı iş gezisi, tanıtım, nitelikli eleman istihdamı, danışmanlık, eğitim, enerji verimliliği, tasarım ve bağımsız denetim desteği gibi desteklerin yanı sıra yurt içi fuarlara katılan firmalara 30 bin liraya kadar destek sağlayan KOSGEB, sayesinde fuarlara katılım artarken, fuar alınlarının dışına kurulan çadırlarda da yer kalmadığı belirtildi.
Tüyap Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Bülent Yamaç, yaptığı açıklamada, 5-9 Ekim 2011 tarihinde Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenleyecekleri Mobilya Fuarı için 10 bin 800 metrekare kapalı alanın dolduğunu ve 4 bin 200 metrekarelik bir alana da fuar çadırı kuracaklarını söyledi. Yamaç, çadırdaki alanların da yoğun talep nedeniyle yarısının kiralandığını kaydetti.
Mobilya fuarına Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin ve Kilis'ten yaklaşık 100 firmanın katılacağını 18 ülkeden de sektör temsilcilerini ve firmaları Adana'da ağırlayacaklarını söyleyen Yamaç, özellikle mobilya ihracatı yapan ülkelere davet götürdüklerini kaydetti.
Mobilya fuarının yanı sıra 19-23 Ekim 2011 tarihinde düzenleyecekleri tarım fuarında da 2 ay öncesinden yer kalmadığını ve fuar dışında ki yaklaşık 20 bin metrekarelik alanın da dolduğunu vurgulayan Yamaç, ''Firmalarımız artık tanıtıma daha çok önem veriyor. Yurtiçi ve yurtdışı fuarları takip ediyor. Kendi sektörlerinde ki yeni gelişmeleri ve yenilikleri, ulusal ve uluslararası fuarlardan öğreniyor'' dedi.
KOSGEB'in fuara katılan firmalara sağladığı yüzde 50-60 arasındaki desteğin sektörü hareketlendirdiğini kaydeden Yamaç, ''Fuara verilen destek sayesinde, 2 ay öncesinden bütün yerlerimizi kiraladık. Fuar alanımız dışında kurduğumuz çadırlarda da yer kalmadı. KOSGEB, firmaların daha çok tanıtım yapmasına, pazar bulmasına ve yurtdışına açılmasının yanı sıra Türkiye'de fuarcılığın gelişmesine de katkı sağlıyor'' dedi.
Adana Mobilyacılar Odası Başkanı Yalçın Avcı da geçen yıl son güne kadar fuar alanını dolduramadıklarını ancak bu yıl 2 ay öncesinden bütün yerlerin dolduğuna dikkat çekti.
Avcı, ''Mobilyacılar olarak geçen yıl fuardan verim aldık, iş bağlantıları yaptık. Yurtdışından misafirleri davet ettik, bu yıl da çok sayıda misafir ağırlayacağız'' dedi. KOSGEB'in verdiği desteğin firmaları rahatlattığını vurgulayan Avcı, ''Bu yıl ki fuara yeni tasarımlarla ve daha güzel ürünlerle katılacağız. Firmalarımızın için bu fuar da avantaj sağlayacak'' diye konuştu.
Tanıtım ve Pazarlama Desteği
KOSGEB Adana Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise KOBİ'lerin yurt içi ve yurt dışında pazar paylarını artırmak amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde destek verildiğini kaydetti.
Fuarlarda kiralanan stant bedeli üzerinden yüzde 60'a kadar destek verildiğine dikkat çekilen yetkililer, şunları kaydettiler:
''Fuar öncesinde sözleşmeleri ile destek talebinde bulunan firmaların, fuar gününde fuarlara katılıp katılmadığı ve ne kadar alanda tanıtım yaptığının belirlenmesinin ardından fuar sonrası ödemeleri gerçekleştiriyoruz. Bu uygulamanın amacı, ekonomiyi canlandırmak, KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmak ve ekonominin ayakta tutulmasını sağlamak.''
KOSGEB'in, yurt içi fuarlara 30 bin, yurt dışı iş gezisine 10 bin, tanıtıma 15 bin, eşleştirmeye 15 bin, nitelikli eleman istihdamına 20 bin, danışmanlık hizmetine 15 bin, eğitime 10 bin, enerji verimliliği için 30 bin, tasarım için 15 bin, sınai mülkiyet hakları için 20 bin, belgelendirme için 10 bin, test, analiz ve kalibrasyon 20 bin ve bağımsız Denetim Desteği için 10 bin lira destek sağladığı kaydedildi.
Başvurular ve diğer detaylar için http://www.kosgeb.gov.tr ve http://www.kosgeb.gov.tr/pages/ui/Destekler.aspx?ref=7 sayfalarını inceleyebilirsiniz.
Tüm kobilerimizin ve girişimcilerimizin ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
İdris Cin / Girişim Haber