Sermayesi Olmayan Girişimciler İçin Büyük Fırsat!

Facebook, Amazon, Apple gibi iş fikirlerinin hayata geçmesini sağlayan “melek yatırımcı” sistemi, TBAA (Melek Yatırımcılar Derneği-Türkiye) kurulmasıyla Türkiye’de iş fikri olan ancak, sermaye yetersizliği nedeniyle bu fikri hayata geçiremeyenlere yol gösterecek, aracı olacak.

Facebook, Amazon, Apple gibi iş fikirlerinin hayata geçmesini sağlayan “melek yatırımcı” sistemi, TBAA (Melek Yatırımcılar Derneği-Türkiye) kurulmasıyla Türkiye’de iş fikri olan ancak, sermaye yetersizliği nedeniyle bu fikri hayata geçiremeyenlere yol gösterecek, aracı olacak.

ABD’de 270 bin yatırımcının 26 milyar dolar, Avrupa Birliğinde 75 bin yatırımcının 4 milyar avro ciroya ulaştığı “Melek Yatırımcılık” sistemi, Baybars Altuntaş başkanlığında Türkiye’de teşkilatlandı. TBAA’da başkan yardımcılığı görevine Yalçın Ayaydın, Genel Sekreterliğe Adnan Akdemir, Saymanlığa Prof. Dr. Bahadır Erdemli getirilirken, Azmi Sarıbay üye olarak görev aldı.

Altuntaş yaptığı açıklamada, girişimciliği, “cin fikirleri” ile öne çıkan Türklerin önemli bölümünün sermaye bulamaması nedeniyle iş kuramadığı gerçeği göz önüne alındığında, derneklerinin önemli bir misyon üstleneceğinin yadsınamaz bir gerçek olduğunu söyledi.

Türkiye'de 2 Kişiden Birisi Kendi İşini Kurmak İsterse Şaşırmayız

Yapılan bir araştırmaya göre ABD’de her 12 kişiden, Almanya’da 35, İngiltere’de 45, Finlandiya’da ise her 67 kişiden birinin kendi işini kurmak istediğinin tespit edildiğini ifade eden Altuntaş, şunları söyledi:

“Türkiye’de henüz böyle bir araştırma yapılmadı ancak, yapılsa her 2 kişiden birinin kendi işini kurmak isteyeceği sonucu ortaya çıkarsa da şaşırmamak gerekiyor. Öte yandan, ülkemiz girişimcileri çok önemli bir sorunla da başa çıkmaya çalışıyorlar. On binlerce girişimcimizin yüz binlerce iş fikri var, ancak bu iş fikirlerini ekonomiye kazandırmak ve insanların faydasına sunabilmek için gerekli finansman kaynağına da ulaşmaları gerekiyor. Melek Yatırımcılar Derneği, web sitesinden Türkiye’de ilk kez bir sivil toplum kuruluşu olarak girişimcilere yönelik bir bölüm açtı. Böylelikle girişimciler için, web ortamında dolduracakları özet iş planı dosyasıyla, kendilerine yatırım yapabilecek ortaklara ulaşım kanalı da açılmış oldu. TBAA, Türk girişimcilerin bu iş fikirleri için İngilizce ayrı bir site çalışmalarına da başladı. Böylelikle girişimcilerimiz, TBAA’nın üye olduğu WBAA (Dünya Melek Yatırımcılar Birliği) ve EBAN’daki (Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı) yabancı yatırımcılara da iş fikirlerini sunup kendilerine yabancı ortak bulabilecekler.

Altuntaş, iş fikri olan ancak sermayesi olmayan girişimci ile sermayesi ve tecrübesi olan finansman sahibinin (Melek Yatırımcının) bir araya gelerek kurduğu bu sistemde, melek yatırımcının kendi şahsi parasını yatırımlarında kullandığını, sermayenin yanı sıra girişimciye düzenli olarak mentorluk (akıl hocalığı) yaptığını kaydetti.

Dünyada Ortalama 100 Bin Dolar Yatırım Sermayesi Veriliyor

Melek yatırımcılık sistemiyle kurulan işlerin aldıkları melek yatırım sermayesinin dünya ortalamasının şirket başı 100 bin dolar olduğunu anlatan Altuntaş, İngiltere, Portekiz, Hollanda’da devletlerin Co-Investment Fund/Ortak Yatırım Fonları ile girişimcilere ortak olabildiklerinin altını çizdi. Altuntaş, ABD ve AB ülkelerinde mobil teknolojileri ve IT sektörünün en fazla melek yatırım çeken sektörler olduğunu, melek yatırımcının, genellikle 10 bin ile 500 bin dolar arası yatırımlarla ilgilendiklerini bildirdi.

Altuntaş, “Melek yatırımcı da bizzat girişimci olmak zorunda. Genellikle yeni iş fikrinin kuruluş aşamasında bu yatırımcı ortaya çıkıyor. Melek yatırımcılar, ortalama 3–5 yıl arasında hisselerini satarak çıkış yapmayı hedefliyorlar. Bu yatırımcılarla yola çıkmış Ford, Apple, Amazon.com, Facebook, Yahoo gibi kuruluşlar başarılı örnekler” dedi.

Altuntaş, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in Türkiye’de doğmuş olsaydı, yine aynı başarıyı yakalayabilir miydi? sorusunun sıkça karşılaştıkları bir soru olduğunu vurgulayarak, “Bu çalışmalarla artık şunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz bir ortama doğru da önemli adımları atmış bulunuyoruz. Evet, Facebook gibi dünyanın en değerli markası olmaya aday yepyeni iş fikirlerinin Anadolu topraklarından rahatlıkla çıkabilmesinin yolu açılmış oldu” diye konuştu.

Haberimizi sermaye sıkıntısı çeken, fikri olupta sermayem yok diyen girişimcilerimizin ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorumlar

Ahmet KİREÇCİ
Ahmet KİREÇCİ
Projelerimiz için ciddi yatırımcılar arıyoruz
Biz 4 girişimci 4 yıllık çalışma sonucunda bir çok proje hazırladık. Biz 4 kişiyiz dedim ama bizimle bu projelerin hazırlanmasında 24’e yakın arkadaşımızda yardımcı oldu. Şayet bir araya gelirsek bu projelerimiz hakkında detaylı bilgi alışverişinde bulunabiliriz. Türkiye’de üretim yapmak için tasarladığımız bazı ürünlerin Çin'de portatif numunelerini ürettirdik. Dünya üzerinde sadece Çin'de üretilen bazı ürünleri Türkiye’de üretmek istiyoruz. Tersanelerde oluşan zehirlenmelerden doğan ölümlerin ortadan kalmasını sağlayacak ürünler tasarladık. Bu ürünleri geliştirerek ek yazılım ve donanımlarla desteklenerek maden ocaklarındaki grizu patlamasında kayıpların önüne geçmek ve deprem ülkesi olan Türkiye’de tüm vatandaşlarımızın bir deprem afeti sonrası enkaz altından vatandaşlarımıza noktasal olarak ulaşılmasını sağlamak.
Sıralamış olduklarım sadece bir kaç örnek. Bizler bu projeleri yatırımcılarla anlaşarak sırasıyla faaliyete geçirmek istiyoruz.
Tüm projelerin maliyet tablosu, işletme yapılandırması, pazar ve faaliyet algoritmalarını hazırladık.
Çin’de ürettirdiğimiz protatif ürünler için bir kısım ödeme yaptık, kalan ödemeleri yapıp ürünleri ülkemize getirmektir. Bir ilçe belediyesi ve iki adet tersaneyle bu ürünler hakkında prensipte de anlaştık.

İşletme ve Pazar hakkında bilgi
IT sektöründe, kablo pazarın büyüklüğü yaklaşık yıllık olarak 750,000,000 $ ‘dır.Genel kablo pazarında bu miktar 3.500,000,000 $’dır.
Bizim hedefimiz ilk yıl içerisinde 2 değişik kablo üretmek olacaktır. Bunlar çeşitli metre uzunluklarında olacaktır. 2. yılda kablo çeşidini 6 adete çıkarmak, 3. yıl başında tüm 7 çeşit kabloların üretimini sağlamaktır.4. yıl da bu kabloları aktif cihazlar ile çeşitlendireceğiz. Bunlar VGA extender , VGA switch, VGA splitter ve HDMI switch, HDMI extender ve HDMI splitter olacaktır.
Pazardan ilk iki yıl içerisinde, Pazar payı olarak %20 almak istiyoruz.Bu oranın düşük olmasının nedeni, organizasyon , pazarı girme, tanıtım.. vb şeylerdir.
Ayrıca, ortadoğu ve avrupa ülkelerine coğrafyanın yakın olması, uzak doğulu üreticilerin maliyetleri aşağıya çekmek için ürün kalitesini düşürmeleri, bizim önümüzü açacaktır.
Bizim hedefimiz , müşterilerimize en uygun fiyata en kaliteli ürün satmaktır.
Bu kablolarda hedef kitlemiz; Televizyon ve üreticileri, Türkiye’de printer toptancıları, dağıtıcılar, büyük marketler, toptancılar, toptancı altı ara toptancılardır.
İletişim Bilgileri
Telefon  
5353103614Cep
Adres  
Yalı Mah.Hudut Cad .No 9 Kat 3 Daire 5
Kartal, Turkey
Rumuzlar  
ahmet.kirecci(Windows Live Messenger)
akirecci(Google Talk)
akirecci(Twitter)
İnternet Sitesi  
http://www.digitaldunyasi.com
E-posta  
yatirimciariyorum34@hotmail.com

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor