Türkiye’nin Girişimcilik Notu 2 Puan Yükseldi !

GEM Araştırma Programı, London Business School ve Babson College tarafından 1999′dan itibaren aralıksız olarak katılımcı ülkelerde girişimcilik düzeyinin belirlenmesine yönelik araştırmalar yapıyor. Bu yıl araştırmaya dünyadan 59 ülke dahil olurken Türkiye 2006 yılından bu yana araştırmaya katılıyor. 2010 Küresel Girişimcilik İzleme Raporu’na (GEM) göre Türkiye’nin girişimcilik endeksi 2 puan birden yükseldi. İşte detaylar..

GEM Araştırma Programı, London Business School ve Babson College tarafından 1999′dan itibaren aralıksız olarak katılımcı ülkelerde girişimcilik düzeyinin belirlenmesine yönelik araştırmalar yapıyor. Bu yıl araştırmaya dünyadan 59 ülke dahil olurken Türkiye 2006 yılından bu yana araştırmaya katılıyor. 2010 Küresel Girişimcilik İzleme Raporu’na (GEM) göre Türkiye’nin girişimcilik endeksi 2 puan birden yükseldi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan GEM 2010 Raporu hakkında şunları söyledi: “Uluslararası düzeyde yapılan bir çalışmanın her yıl birtakım gerçekleri ortaya koyması politikalarımızı gözden geçirebilmemiz acısından önemli. Girişimcilik konusundaki bilinçlenme ve olumlu bakış açısının giderek artması, önemli ve sevindirici bir gelişme. GEM’in araştırma sonuçları, girişimcilik eğitimini teşvik açısından da önemli sonuçlar ortaya koyuyor.”

Türkiye’nin 2006-2008 yılları arasında, GEM girişimcilik endeksinin 5,6-6,1 arasında değiştiğini ifade eden KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, çalışmaya katılan ülkeler içinde Türkiye’nin alt sıralara yakın olduğunu, ancak 2010 yılında yapılan araştırmada ise önemli bir ilerleme kaydedildiğini ve bu endeksin 8,6′ya yükseldiğini kaydetti.

Vatandaşların kendi işlerini kurmaları ve geliştirmeleri için sık sık yeni destekler açıkladıklarını söyleyen KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, GEM Raporu incelendiğinde Türkiye’de girişimciliğe yönelik olumlu bir bakış açısının öne çıktığını belitti.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan: “Girişimcilik kapasitesi artıyor. Daha fazla kişi, kendisinde girişimcilik nitelik ve becerilerinin olduğunu düşünüyor. Girişimcilik bir kariyer fırsatı ve statü vesilesi olarak görülüyor.” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanında girişimci sayısının artmasında, özellikle kadınların azımsanmayacak oranlara ulaşmasında KOSGEB’in önemli bir payı olduğunu dile getiren KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Türkiye çapında destek talebinin başında girişimcilik eğitimi ve parasal destek geldiğini aktardı.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan: “Eğitimleri tamamlayarak iş kuran girişimcileri bu aşamada da yalnız bırakmıyoruz. KOSGEB Yeni Girişimci Desteğini uygulamaya geçirdik. Bu destek bir nevi başlangıç sermayesi niteliğinde. Hibe desteği 4 bin TL’den 27 bin TL’ye, geri ödemeli destek limitini ise 40 bin TL’den 70 bin TL’ye çıkarmış bulunuyoruz. Bu desteğe başvurabilmek için eğitim sürecini tamamlamış olmak ve destek onay kurullarınca kabul edilebilir bir iş planı sunmak gerekiyor.” dedi.

Girişimcilik eğitimleri konusunda da önemli bir mesafenin alındığını belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan:”2000-2009 yıllan arasında üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz girişimcilik eğitimlerinin sayısı 173, katılımcı sayısı ise 6 bin 141 idi. 2010 yılında tamamlanan eğitimlerin sayısı 453 katılıma sayısı ise 12 bine çıktı. Bu yıl eğitim sayısında 889′a, katılımcı sayısında 24 bine çıkacağız. Hizmet merkezlerimiz yeni protokoller imzaladıkça, eğitim tablomuzdaki eğitim ve katılıma sayısı artıyor. Girişimciliği Geliştirme Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız neredeyse günde birkaç kez bu tabloyu güncelliyor. Mevcut eğitim kontenjanı dolmuşsa, bu adayın yakın tarihte katılabileceği bir başka eğitim mutlaka bulunuyor.” diye konuştu.

GEM 2010 Türkiye Raporunun orjinal metnine buradan, tüm dünya geneli raporun tam metnine ise buradan erişebilir, GEM hakkında çok daha fazla detay için www.gemconsortium.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla girişimcilik demek daha fazla başarılı proje demek. Daha fazla başarılı proje demek; daha güçlü yerli sermaye demek. Bu güzel gelişmeyi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 5.046 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor