Girişimcilere İpucu: Çocuklar İçin Yapılan Harcamalar Artıyor!

Mevcut demografik yapı ve geleceğe yönelik trendlerden en fazla yararlanacak nüfus kesimi çocuklar olacak. Demokrafik yapı nedeniyle çocuk sayısı sabit kalırken çocuklara bakıp büyütecek yetişkin sayısının artması sayesinde çocuk başına harcama son 25 yılda olduğu gibi gelecek 40 yıl içinde de artışını sürdürecek. İşte detaylar..

Mevcut demografik yapı ve geleceğe yönelik trendlerden en fazla yararlanacak nüfus kesimi çocuklar olacak. Demokrafik yapı nedeniyle çocuk sayısı sabit kalırken çocuklara bakıp büyütecek yetişkin sayısının artması sayesinde çocuk başına harcama son 25 yılda olduğu gibi gelecek 40 yıl içinde de artışını sürdürecek.

Çocukların bu avantajlı konumu aşağıdaki etkenlerden kaynaklanacak:

Çocuk Sayısı Artmayacak: 1985′te 0 ile 14 yaş arası çocuk sayısı 19 milyondu. Bu sayı 2000′de 20.2 milyon yükseldikten sonra azalmaya başladı. Çocuk sayısı 2025′e kadar 19 milyonun altında kalacak. Azalma eğilimi 2030′dan sonra da devam edecek. Çocuk sayısındaki artışın durması devletin ve ailelerin işini kolaylaştıracak.

Yetişkin Sayısı Yükselecek: 1985 yılında 19 milyon çocuğa 19.7 milyon yetişkin bakıp büyütüyordu. 26 yıl önce her 100 çocuğa karşı 104 yetişkin vardı. 2010′da her 100 çocuğa bakabilecek yetişkin sayısı 193′e çıktı. Bu trend gelecekte de devam edecek. Örneğin 2030′da her 100 çocuğa 248 yetişkin düşecek.

Çocuklara Daha Fazla Harcanacak: Yetişkinlerin sayısının artması çocuk başına yapılan harcamayı reel olarak artıracak. Ekonominin büyümesinin sağladığı gelir artışının da önemli bir bölümü yine çocuklara harcanacak. Kadınların çalışma hayatına daha fazla katılmasının sağladığı gelir artışı da yine çocuklara yarayacak. 65 yaş üstünde olan ve yeterli geliri bulunan büyükanne ve büyükbaba nüfusu, gelirlerinin bir kısmını torunları için harcayacak.

“Demokrafik Yatırım” Faktörü: Çocuk sayısı sabit kalırken kazanan ve vergi ödeyen yetişkin sayısının hızla artması, devletin de çocuk başına daha fazla eğitim ve sağlık harcaması yapmasına imkan verecek. Sabit sayıda çocuk, devletin “demokrafik yatırım” denen harcama kaleminden tasarruf etmesini sağlayacak. okul açığı kapatıldıktan sonra mevcut okulların öğretim kalitesinin yükseltilmesi için daha fazla harcama yapma imkanı doğacak.

Gözbebeğimiz çocuklar için  bu olumlu trendlerden yararlanırken aşağıdaki iki riski de dikkate almak gerekiyor: durumu iyi olan ailelerin çocukları, bu parasal rahatlığın etkisi ile hayata yeterince asılmayabilir. Çocuklar, kendilerini aşmak için gerekli çabaya göstermediğinde, parasal harcamaların artışı umulan sonucu veremez.

Bazı varlıklı aileler, çocuklarına en iyi şekilde bakıyor, onları en iyi okullara gönderiyor. Onların bir dediğini iki etmeyen ana babalar kendi işlerine dalıp çocuklarının duygusal gelişimini ihmal edince sorunlar ortaya çıkıyor.

Gelelim İpuçlarına; Çocuk başına yapılan harcama, gelecek 40 yılda da artacak ve girişimcilere aşağıdaki imkanlar sunacak:

  • Okul öncesi resmi ve özel ve eğitim yaygınlaşacak.
  • Kreşlere ve çocuk yuvalarına yapılan yatırım, kadınlar ekonomik hayata  fazla katılacağı için yüksek getiriler sağlayabilecek.
  • Çocukların okul dışı  eğitimine yönelik  kitap, eğitici oyuncak ve bilgisayar satışları yükselecek.
  • Çocuklara yönelik gıda, giyim eşyası ve oyuncak satan alışveriş merkezlerinin cirosu artacak.
  • Ailelerin çocukların eğitimi için harcadığı paranın istikrarlı artışı, kaliteli eğitim verebilen özel okullara yönelen talebi yükseltecek.
  • Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağladığı düşünülen gıda maddelerine yönelen talep artacak.
  • Hayat tarzları ve gelirleri farklı olan ailelerin çocuklarına göre ürünlerini farklılaştıranlar, satışlarını daha kolay yükseltecek.
  • Yalnız çocukların yararlanacağı çocuk hastanelerinin kurulması gündeme gelecek.
  • Çocukların, bilgisayar ve internetle daha erken yaşta tanışma isteği, bilişim sektörünün hep canlı tutacak.
  • Şirketler çocuklar arasında geçerli olan moda ve trendleri de ciddiye alma ihtiyacını hissedecek.
  • Gelecek yıllarda anne babalar kendilerinin çocuklarında yararlanamadıkları maddi imkanları çocuklarının önüne serecek.

Para Dergisi'nden Faruk Türkoğlu'nun makalesinden faydalanarak hazırladığımız bu haberimizi girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 12.811 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi, İş Fikirleri, Girişimci Trendleri
Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor