Yabancı Yatırımcılar, Türk İnternet Sitesi Avına Çıktı

Yabancı yatırımcıların Türkiye internet pazarına olan ilgisi son dönemde oldukça artmış durumda. Yabancı yatırımcılardan önümüzdeki dönemde yeni satın alma haberleri bekleniyor. İşte detaylar..

Yabancı yatırımcıların Türkiye internet pazarına olan ilgisi son dönemde oldukça artmış durumda. Yabancı yatırımcılardan önümüzdeki dönemde yeni satın alma haberleri bekleniyor.

Bu anlamda ilk yatırım 2006’daki Biletix’in, dünyanın en büyük biletleme şirketi Ticketmaster.com’a satılması olurken, ardından Yemeksepeti.com’a Almanya’dan European Founders Found isimli ortak geldi. Yine Çember.net Almanyalı Xing’e 4.36 milyon Euro’ya satıldı.

5-6 yıl önce gerçekleşen yabancı yatırımcıların ortak olduğu yatırımlarla başlayan internet pazarındaki bu ortaklık ve satın almalar son dönemde ise iyice hız kazandı. Son yıllarda yabancı yatırımcılardan ortaklık ve satın alma gibi yollarla kaynak alan 13 şirket bulunuyor.

E-ticaret’in 15 milyar TL büyüklüğe ulaştığı Türkiye pazarında Türk girişimcilerin kurduğu internet siteleri yabancı yatırımcı ve fonların dikkatini çekiyor. Öyle ki özellikle yabancı fonlar henüz 1- 2 yıldır faaliyet gösteren şirketlere bile yatırım yapmak için yarış halinde.

Bunlar dışında hisseleri tamamen satın alma yoluna giden de var. Buna örnek ise kısa zaman önce eBay’in satın aldığı GittiGidiyor.com oldu. Bugüne kadarki en büyük satın alma olarak bilinen GittiGidiyor.com’un satışının ardından gözler önümüzdeki dönemde beklenen satın alma ve ortaklıklara çevrildi. Özellikle son dönemde Türk girişimcilerin kurup yabancı yatırımcılara sattığı veya ortak aldığı şirketlere bakmakta yarar var. Çünkü internet pazarının önde gelen uzmanları önümüzdeki süreçte bu tür yatırımları daha fazla göreceğimizi ifade ediyor.

Yeni satın almalar olabilir

Türkiye’nin en popüler özel alışveriş kulüplerinden Markafoni’nin yeni bir yatırımı hatta satışı için dünyanın önde gelen şirketleriyle görüşmeler içinde olduğu biliniyor. Limango’nun da sahibi olan Otto Group ve Güney Afrika merkezli medya şirketi Naspers’la görüştüğü konuşuluyor. Şirketin değerlemesinin ise 200 milyon dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

Bir başka konuşulan ise yatırımın birleşme&satın alma yoluyla yapılacağı. Daha önce Travas şirketinin ortaklarından Klaus Hommels, Markafoni’ye yatırım yapmıştı. Yatırım gerçekleşirse GittiGidiyor’un piyasada konuşulan 215 milyon dolarlık değerlemesinin ardından Türkiye internet pazarının en yüksek değerlemeden gerçekleşmiş ikinci yatırımını Markafoni almış olacak.

Piyasa çok hareketli

Pond Ventures'ın Mekanist.net'e gerçekleştirdiği bir yatırım daha var. Bedeli henüz açıklanmasa da bu yatırımın miktarının 2.5 milyon dolar olduğunu konuşuluyor. Bu fon daha önce de şirkete yatırım yapmıştı. Şimdi ise yeni bir tur yatırım yapacak.

Kısa bir zaman önce Trendyol da Tiger Global'den yatırım almıştı. Rakam açıklanmasa da bu kaynağın 8.2 milyon TL civarında olduğu söyleniyor. Bu arada Tiger Global’in Mynet ve Yonja'nın da yatırımcısı olduğunu hatırlatalım.

Bu yılki dikkat çeken yeni yatırımlardan biri de Intel Capital’inki oldu. Intel Capital, izlesene.com ve blogcu.com gibi sitelerin sahibi Nokta A.Ş.'ye yatırım yaptı. Intel Capital’in yatırımı, Nokta’ya kaynaklarını yenilikçi dijital medya projelerine daha fazla yönlendirme, sosyal medya portföyünü genişletmek için yeni stratejik satın almalar yapma, yetkinliklerini geliştirme ve çalışan sayısını artırma olanağı sağlayacak. Şirket, yakın dönemde sosyal oyunlar, mobil iletişim ve e-ticaret gibi alanlarda yeni yatırımlar hayata geçirmeyi planlıyor. Belçika merkezli Hummingbird Ventures’ın internetten çiçek siparişi hizmeti veren CicekSepeti.com’a ortak olması da bir başka yatırım olmuştu.

Önümüzdeki dönemde yatırımların devamının beklenmesinin yanı sıra yatırım yapılan şirketlerin de büyümesi ve farklı alanlarda yatırım yapması bekleniyor.

Ekonomist kaynaklı bu haberimizi internet girişimcilerimiz başta olmak üzere girişimci ve yatırımcı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 8.227 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Ulusal, Yatırım
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor