Rüzgar Para Kazandırmaya Başladı

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar artıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, şimdiye kadar 4 bin 536 megavat kurulu gücünde rüzgâr santrali için lisans verdi.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar artıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, şimdiye kadar 4 bin 536 megavat kurulu gücünde rüzgâr santrali için lisans verdi. Faaliyete başlayan santrallerin kurulu gücü ise 1.386 megavata (MW) ulaştı. Türkiye'de elektriğin yüzde 1,7'si rüzgârdan elde ediliyor.

Türkiye, uzun bir dönem rüzgar, güneş, jeotermal, su gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yatırıma dönüştüremedi. Son yıllarda ise enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Rüzgardan elektrik üretmek için yatırımlar hızlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verdiği 94 lisanstan işletmeye geçenlerin kurulu gücü 1.386 megavata (MW) ulaştı. Halen Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 1,7'si rüzgardan karşılanıyor.

Daha çok sahil kesimlerinde inşa edilen rüzgar santralleri Balıkesir, Manisa, İzmir ve Çanakkale bölgelerinde yoğunlaşıyor. Resmi verilere göre bugüne kadar inşa edilip elektrik üretimine başlayan rüzgar santrallerinin kurulu gücü yap-işlet-devret modeliyle inşa edilenler dahil 1.386 megavata (MW) çıktı. 2011 yılında da 447 MW gücünde rüzgar santrali devreye girecek. Yıl sonu itibarıyla rüzgarda kurulu güç miktarı 2 bin MW'a yaklaşmış olacak.

2 Milyon Liraya Mal Oluyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kuru-mu'nun verilerine göre, şimdiye kadar 4 bin 536 megavat kurulu gücünde rüzgar enerjisi santrali (RES) için lisans verildi. Bu lisanslardan 1.386 megavatı işletmeye geçti. Ayrıca 'uygun bulma kararı' bulunan projelerin toplam kurulu gücü 22 Nisan itibarıyla 2 bin 141 MW. Üst kurula göre RES projelerinde birim yatırım tutarının megavat başına ortalama 2 milyon lira olduğu dikkate alındığında, gelecek yıllarda sektöre yapılacak yatırımın büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü, rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesislerinin iletim sistemine bağlantısı için toplam 8 bin 488 megavatlık kapasiteyi gerilim seviyesi bazında ilan etti. EPDK, rüzgar lisans başvurularından uygun görülenleri trafo bağlantıları için TEİAŞ'a gönderiyor. TEİAŞ, üst kuruldan gelen listeler doğrultusunda 4 grup halinde 28 adet trafo merkezinde 95 başvuru arasında yarışma düzenledi ve bugüne kadar yatırımcılar kilovatsaat başına 0,01 ile 3,43 kr/kWh arasında teklif verdi. TEİAŞ, rüzgar santrali ile ilgili ihalelerine devam ediyor.

Özel sektörün 2007 yılından beri yatırıma dönüştürmek için lisans beklediği rüzgar yatırımlarında son bir yılda hareketlilik başladı. Aynı bölgeyi almak isteyen şirketler TEİAŞ'ta yarışırken, Enerji Üst Kurulu'ndan lisans alan projeler de enerjiye dönüşmeye başladı. Kurul lisans başvurularını incelemeye devam ediyor.

İHA kaynaklı haberimizi, yatırımcı ve girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgilerine sunarız.

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 4.770 kişi okudu.
Kategori: Sosyal Girişimcilik, Bilişim / Teknoloji, Yatırım

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor