Küçük Yatırımcıyı AVM’lere Ortak Edecek

Türkiye'de 7, Rusya'da 6 AVM'si bulunan Rönesans Gayrimenkul yüzde 28,82 hissesini halka arz ediyor. Geçen yıl 35 milyon Euro kira geliri elde eden şirket, bu gelirin yüzde 77′sini Türkiye'den, yüzde 23′ünü ise Rusya'dan sağladı. Şirket 3 yılda 10 AVM ve otel daha açacak.

Türkiye'de 7, Rusya'da 6 AVM'si bulunan Rönesans Gayrimenkul yüzde 28,82 hissesini halka arz ediyor. Geçen yıl 35 milyon Euro kira geliri elde eden şirket, bu gelirin yüzde 77'sini Türkiye'den, yüzde 23'ünü ise Rusya'dan sağladı. Şirket 3 yılda 10 AVM ve otel daha açacak.

Türkiye'de 7 ve Rusya'da 6 adet olmak üzere düzenli kira getirisine sahip 13 AVM'si bulunan Rönesans Gayrimenkul AŞ, 2 hafta içinde hisselerini, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda halka arz edecek. Şirketin 2,2 milyar lira olarak hesaplanan portföy değerinde kira yıllık getirilerinin payı yüzde 65. 2010 yılı sonu itibarıyla ise net kira geliri 35 milyon Euro. Bu yıl açılacak 3 yeni AVM ve geçen yılın ikinci yarısında açılan AVM'lerin kira gelirinin bu sene tam yansıyacak olması sebebiyle bu yılki kira geliri daha yüksek olacak. Ancak Arson, bu konuda bir rakam vermedi. Metrekare başına ortalama kira geliri 24 Euro civarında. Türkiye'deki 7 AVM'sinde 280 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olan Rönesans Gayrimenkul, gelirlerinin yüzde 77'sini Türkiye'den ve yüzde 23'ünü de Rusya'dan elde ediyor. Firmanın Rusya'daki kiralanabilir alanları ise 140 bin metrekare. Şirketin Türkiye'deki AVM'leri Optimum ismiyle faaliyet gösteriyor.

Rönesans Gayrimenkul (RGY) Genel Müdürü Cenk Arson, halka arz için müracaatlarını yaptıklarını ve mayıs ayı ortasında İMKB'ye kote olacaklarını söyledi. Rönesans, yüzde 25,06 oranındaki hissesinin halka arzı için İMKB'ye müracaat etti. Ek satış dahil halka açıklık oranı ise 28,82 olacak. Cenk Arson'un açıklamasına göre Türkiye'de 481 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Hollandalı Multi'den sonra 280 bin metrekare kiralık alanıyla 2. büyük şirket Rönesans Gayrimenkul. Firmanın Optimum ismiyle 7 AVM'si mevcut. Rönesans, 3 yıl içinde 690 milyon Euro yatırımla 10 yeni kiralanabilir ticari gayrimenkul daha inşa edecek. Türkiye'de 2010 yılı sonu itibarıyla 35 milyon Euro net kira geliri elde ettiklerini fakat bu rakamın içinde 2011 yılında açılan 3 yeni AVM ve 2010 yılının ikinci yarısında açılan yerler olmaması nedeniyle gerçek potansiyeli yansıtmadığını ifade etti.

Halka arzda yüzde 20-30'luk kısmın bireysel yatırımcıya, yüzde 70-80'lik kısmın ise yabancı kurumsal yatırımcılara satılması planlanıyor. Şu anda RGY'nin 2,6 milyar liralık bilançosu olduğunu belirten Arson, "Bunun sadece yüzde 25'i net borçlardan oluşuyor." dedi. RGY'nin yüzde 85'i şirketin sahibi Erman Ilıcak'a ait iken, yüzde 15 oranındaki gayrimenkulde yabancı ortaklığı mevcut. Türkiye'deki kira getiren ticari gayrimenkul yatırımlarının tutarı 65 milyar dolar. Burada ilk 10 firmanın payı yüzde 29. Arson, "Bu rakam da pazarda konsolidasyon olacağını ve ne kadar büyük boşluk olduğunu gösteriyor. Bizim de oynadığımız yer burası." dedi.

İşte Haber kaynaklı haberimizi, yatırımcı ve girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgilerine sunarız.

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 3.542 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, Yatırım

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor