İstanbul, Dünya Değişim Liderlerini Ağırladı

Değişime önderlik eden dünya liderleri; Türk ve yabancı devlet adamları; iş dünyasının küresel aktörleri; akademisyenler ve bürokratlar “Değişim Liderleri Zirvesi” için İstanbul’da buluştu. İstanbul Kongre Merkezi; 14-15 Mart tarihlerinde; yüzü aşkın konuşmacıyı, binlerce dinleyiciyle biraraya getirdi. İlki başarıyla tamamlanan zirve, önümüzdeki yıllarda “Dünya Politik Forumu” olarak devam edecek. İşte detaylar..

Değişime önderlik eden dünya liderleri; Türk ve yabancı devlet adamları; iş dünyasının küresel aktörleri; akademisyenler ve bürokratlar “Değişim Liderleri Zirvesi” için İstanbul’da buluştu. İstanbul Kongre Merkezi; 14-15 Mart tarihlerinde; yüzü aşkın konuşmacıyı, binlerce dinleyiciyle biraraya getirdi. İlki başarıyla tamamlanan zirve, önümüzdeki yıllarda “Dünya Politik Forumu” olarak devam edecek.

TÜGAV (Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı) ve İstanbul Üniversitesi tarafından, bu yıl ilki 14-15 Mart tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 3 bine yakın yüksek profile sahip katılımcıyı, 100’ü aşkın yerli ve yabancı konuşmacıyı, 200’e yakın ulusal, 100’e yakın uluslararası basın mensubunu ağırlayan “Değişim Liderleri Zirvesi”, T.C. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yaptığı kapanış konuşması ile dün son buldu.

15 Mart 2011, Salı günü yaptığı kapanış konuşmasında bu tür zirvelerin en önemli çıktısının karşılıklı etki olduğunu belirten Bülent Arınç, “Ülkelerin, bölgelerin iç dinamikleri, küresel gelişmelerden etkileniyor. İç sorunlarımızı daha etkin, daha hızlı çözmenin yolu içe kapanmak değil; tam aksine dışa açılmaktır. Türk demokrasisinin rotası; Türkiye'nin eksen çıtasını yükseltmek, insan hak ve özgürlükleriyle ilgili tüm olumsuzlukları bertaraf etmektedir.” dedi. Değişim Liderleri Zirvesi’nin giderek her yıl adından daha fazla söz ettireceğine inandığını vurgulayan Arınç, “Dünyanın neresinde olursa olsun; ayrımcılık, ırkçılık, din ve mezhep düşmanlığı, ağır bedeller ödetmektedir. Değişim; insanca bir hayat, adil ve katılımcı bir hayat sağladığı ölçüde değerlidir. Bir lideri lider yapan, öncü fikirler ve düşünceleridir. Değişim Liderleri Zirvesi bu alanlarda dünyada yaşanan değişimler ekseninde önemli bilgilerin edilnilmesine yarar sağladı. Ümidimiz zirvenin sürekli hale gelmesidir.” diye konuştu.

T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, T.C. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TÜGAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç ve İstanbul Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Yunus Söylet’in açılış konuşmaları ile 14 Mart’ta başlayan Değişim Liderleri Zirvesi’nin; her yıl tekrarlanacak bir “İstanbul Dünya Politik Forumu”na dönüşmesi ve İstanbul’un, uluslararası politik karar alma merkezlerinden biri konumuna gelmesi hedefleniyor.

Küresel ekonomiden, dünya barışına; farklı inançlardan, medya bağımsızlığına; uluslararası diplomasiden, enerji ve çevre politikalarına kadar birçok konu başlığının değerlendirildiği zirve, aralarında; Amerika Birleşik Devletleri 45. Başkan Yardımcısı Al Gore, Birleşmiş Milletler Örgütü 7. Genel Sekreteri Kofi Annan, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç, Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarıq Alhashimi, Fransa 165. Başbakanı Lionel Jospin, Hollanda Eski Başbakanı Wim Kok, Malezya 5. Başbakanı Tun Abdullah Badawi, Tunus Kalkınma Bakanı ve Demokratik Parti Başkanı Ahmed Nejib Chebbi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) BaşkanıHelen Clark, Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) Genel Sekreter Vekili Aart De Geus, Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Genel Sekreteri Başpiskopos Pier Luigi Celata, Brooking Enstütüsü Global Ekonomi ve Kalkınma Programı Direktörü Kemal Derviş, Washington Ortadoğu Enstitüsü Başkanı Wendy Chamberlin, “Hilal ve Yıldız - İki Dünya Arasında Türkiye” kitabının yazarı Stephen Kinzer, Al-Ahram Gazetesi yazarı Eric Walberg, George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hossein Nasr, Ekonomist-Yazar Prof. Vito Tanzi, Oxford Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Paul Collier,Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Avrupalı Müslümanlar Network’ü Başkanı Prof. Tariq Ramadan’ın da bulunduğu, 100’e yakın seçkin ismi İstanbul’da ağırladı.

Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde, iki gün boyunca düzenlenen yaklaşık 20 ana oturum, birçok paralel oturum ve iş konseyleri ile dünyanın izlediği zirve kapsamında; uluslararası sosyal ve ekonomi politiğinde yaşanan gelişmeler, katılımcıların dahil oldukları dönüşüm ve değişim süreçlerinin arka planları değerlendirilerek, ileriye yönelik perspektifler ve öngörüler ele alındı.   

Zirveyi değerlendiren TÜGAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç; “Burada; sadece fiziki köprülerin değil, aynı zamanda medeniyetlerin, manevi köprülerinin kurucusu olan bu topraklarda; ekonomiyi, inançlarımızı, çevreyi ve ortak geleceğimizi etkileyecek birçok konuyu konuşmak ve çözümler üretmek üzere, dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce değerli isimle biraraya geldik. “Değişim Liderleri Zirvesi”nin markalaşmasını sağlayarak, dünya çapında; politika, düşünce, bilim ve ekonomi dünyasının dikkatini çeken saygın ve sürekli bir platform yaratmak hedefimizin ilk adımını başarılı bir şekilde attığımıza inanıyoruz. Özellikle yüksek katılımcı profili, tüm katılımcı ve konuşmacıların oldukça memnun şekilde buradan ayrılmaları bizim için çok umut verici... Önümüzdeki dönemde, “Dünya Politik Forumu / World Political Forum”a dönüşerek, her yıl tekrarlanması planlanan zirve ile İstanbul; dünyanın en önemli istişare ve karar alma merkezlerinden biri olacaktır.” dedi.

Değişim Liderleri Zirvesi; sivil toplum ve üniversite işbirliği, çok sayıda özel kurumun sponsorluk desteği ve Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü’nün katkılarıyla gerçekleşti.  

Kofi Annan ve Al Gore, zirve için İstanbul’daydı...

Amerika Birleşik Devletleri 45. Başkan Yardımcısı olmasının yanı sıra; iklim değişiklikleri konusunda dünyayı bilinçlendirme çalışmaları sebebiyle Nobel Barış ödülü sahibi Al Gore, 14 Mart’ta, “21. Yüzyıl Çevre ve Ekonomi Stratejileri” başlıklı konuşmasıyla zirvede yerini alırken; 1997-2006 yıllarında Birleşmiş Milletler Örgütü’nün 7. Genel Sekreteri olarak görev yapan, Nobel Barış Ödülü sahibi Kofi Annan ise; 15 Mart’ta “Uluslararası diplomasinin beş kuralı” oturumunda izleyici ile buluştu.

TÜGAV (Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı) Hakkında

Türkiye'nin geleceğine ve dünyayla ilişkilerine pozitif öngörü ile bakan Türk Gelecek Araştırmaları Vakfı, çalışmalarını 1987 yılından bu yana sürdürmektedir ve Türkiye'de bu alanda kurulan ilk vakıftır. TÜGAV, ülkemizin yarınlarına yönelik düşünce, proje ve stratejiler geliştirmekte ve ülkemizin geleceğin dünyasında hak ettiği yeri bulacağından hareketle; Türkiye'nin küresel düzeyde belirleyici bir aktör olmasının sorumluluğuna hazırlanmasına katkıda bulunmayı temel görevleri arasında görmektedir.

Başarılı bir siyasi girişim olarak değrlendirdiğimiz bu haberimizi; "Değişim Liderliği" ile ilgilenen okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.232 kişi okudu.
Kategori: Uluslararası, Etkinlik, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor