Enerjiye 300 Milyon Dolar Yatırdık

Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, enerji yatırımlarında tecrübesizliğin kendilerine pahalıya patladığını söyledi. Örnek olarak da Bandırma’daki rüzgâr santralinin kullanılan kredinin faizini bile ödeyememesini gösterdi. Ancak grup, bu yıl da yatırımlarının yarısını enerjiye yapmayı planlıyor.

Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, enerji yatırımlarında tecrübesizliğin kendilerine pahalıya patladığını söyledi. Örnek olarak da Bandırma’daki rüzgâr santralinin kullanılan kredinin faizini bile ödeyememesini gösterdi. Ancak grup, bu yıl da yatırımlarının yarısını enerjiye yapmayı planlıyor.

Türkiye’nin büyük holdingleri, yılda yüzde 7 büyümesi beklenen enerji pazarına giriyor. Çelik alanındaki yatırımlarıyla ünlü Borusan Holding de 2007'den beri bu alanda faaliyet gösteriyor. 2010 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agâh Uğur, enerji alanında yeteri kadar hızlı davranamadıklarını kaydederek, “Son 3 yılda sektöre neredeyse 300 milyon dolara yakın yatırım yaptık. 300 milyon dolara karşılık şu anda sadece bir tane işleyen 60 megavatlık santralimiz var. 60 megavatlık Bandırma’daki rüzgâr santralinin getirisi de toplam yapılan yatırımların faizini bile karşılamıyor. Enerji işimizin şu anda kâr ve zarar tablomuza yansıması eksi. Bundan şikâyetçi değiliz. Şikâyetçi olduğumuz alan, daha çok yatırım yapabilecekken yapamamış olmamız.” dedi. Bu yıllarda ancak tecrübe kazandıklarını belirten Uğur, 5 yıllık planlarına bağlı kalarak 2015′te 1.000 megavat, 2020′de ise 2 bin megavat kurulu güç hedeflediklerini açıkladı.

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık da holdingin 2015'te 6 milyar dolar ciroya ulaşacağını duyurdu. 4 sektöre odaklandıkları bilgisini veren Kocabıyık, holdingin 2015 cirosunun yüzde 25'inin enerjiden, yüzde 40'ının çelikten, yüzde 35'inin de distribütörlük ve lojistikten gelmesi bekleniyor. Faaliyet gösterdikleri sektörlerde ticaretin batıdan doğuya kayması ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında rekabetin arttığını vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı, “Ülkemiz, bütün bu risklerin ortasında göreceli olarak istikrarlı ve ekonomik açıdan yüksek performanslı bir rotada yoluna devam ediyor. Herkesin kabul edeceği gibi, temel önceliğimiz içinde bulunduğumuz bu hızlı büyüme iklimini sürdürmek olmalıdır.” diye konuştu. Daha önce telekom alanından çıktıklarını açıklayan grup, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak ve İran’daki yatırımlara odaklanacak. Kocabıyık ayrıca, Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesi Tazlar köyünde hayata geçirmeyi düşündüğü hayvancılık projesinin şahsi yatırımı olduğunu ve projeye nisan ayında başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Holding, 2011 sonunda 4 milyar dolar ciro, 300 milyon dolar da faaliyet kârı hedefliyor. 325 milyon dolarlık yatırım bütçesinin yarıya yakını eneriye, kalan yarısı ise mevcut operasyonlara ayrılacak. BMW, Land Rover, MINI, Aston Martin ve Caterpillar distribütörlüklerini yapan grup bu yıl 15 bin otomobil, 1.200 de iş makinesi sattı. Bu yıl 18 bin adedin üzerinde satış yapılacağı tahmin ediliyor.

Zaman kaynaklı haberimizi, girişimci ve yatırımcı okurlarımızın bilgisine sunarız.

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 3.487 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, Yatırım

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor