2011 Mobil İnternet İçin Patlama Yılı Olacak

Bu yıl 16.sı düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde akıllı telefon üreticileri gövde gösterisine çıktı. Akıllı cihaz pazarındaki hareketliliğin gelecek dördüncü Nesil LTE teknolojisi ile beraber mobil internet için patlama etkisi oluşturacağı ifade ediliyor. Son dönemin yükselen yıldızı olan tablet bilgisayarlar da fuara damgasını vurdu. İşte detaylar..

Bu yıl 16.sı düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde akıllı telefon üreticileri gövde gösterisine çıktı. Akıllı cihaz pazarındaki hareketliliğin gelecek dördüncü Nesil LTE teknolojisi ile beraber mobil internet için patlama etkisi oluşturacağı ifade ediliyor. Son dönemin yükselen yıldızı olan tablet bilgisayarlar da fuara damgasını vurdu.

Dünya GSM Birliği tarafından bu yıl 16.sı düzenlenen Mobil Dünya Kongresi ve GSMA Fuarı dün kapılarını açtı. Cep telefonu üreticileri, GSM operatörleri ve uygulama geliştiricilerini bir araya getiren organizasyonu, 50 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Barcelona'da 17 Şubat'a kadar açık kalacak olan Mobil Dünya Kongresi'ne, oyun konsoluyla cep telefonunu birleştiren Playstation cep telefonu, LG'nin üç boyut ekranlı cep telefonu, HP ve Blackberry'nin tablet bilgisayarı ve operatörlerin yeni nesil teknolojileri damga vurdu. Bin 300 firmanın katıldığı fuara Türkiye'den de aralarında Türk Telekom Grubu şirketlerinden Argela, Turkcell Teknoloji, Defne ve Bircom gibi firmalar katılıyor.

Kongre ve fuarın açılışında konuşan GSMA Pazarlama Direktörü Michael O'Hara, 2011'in mobil internet için patlama yılı olacağını söyledi. O'Hara "Dünya mobil internet bağlantısı 400 milyonu buldu ve her ay 17 milyon yeni bağlantı yapılıyor. Bu yıl ayrıca mobil internetin bir sonraki nesli olan LTE için de atılan adımlar netleşecek." dedi. 2010'da operatörlerin mobil internete 72 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyleyen O'Hara, bu rakamın artarak devam edeceğini dile getirdi. O'Hara şu anda birçok akıllı telefonun 3,5G'yi (3G ile LTE arasındaki teknoloji) desteklediğini ve 132 ülkede 341 adet 3,5G istasyonu bulunduğunu belirtti.

50 Milyar Cihaz Birbirine Bağlanacak

İsveçli Ericsson ise kongrede bulut teknolojilerini, LTE ulaşılan yüksek hızları ve tüm multimedya cihazlarını birbirine bağlı hale getirme perspektifine ilişkin ürün ve hizmetlerini tanıttı. Ericsson'un fuarda duyurduğu 'Cihaz Bağlantı Platformu' ile 2020 yılında 50 milyar cihazın birbirine bağlanmasının yolu açılıyor. Cihazdan cihaza (M2M) bağlantı hizmetleri ile telekom operatörleri akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarların dışındaki cihazlar arasında da bağlantı kurma imkanına sahip olacak. Öte yandan, Akamai Technologies ile stratejik ortaklığa giden Ericsson, mobil veri akışı, cihazlar ve bulut bilişime dayalı uygulamalardaki hızlı artışa yönelik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Turkcell'in şirketlerinden Hobim Bilgi İşlem Hizmetleri de kongrede SIM kart ve kimlik kartları ile ilgili yeni ürünlerini tanıttı. Ürettiği kartların yüzde 25'ini 20 ülkeye ihraç eden şirket, ihracattan yılda 15 milyon dolar gelir elde ediyor. Firmanın Pazarlama Müdürü Tolga Kışlal, geçen yıl da katıldıkları Mobil Dünya Kongresi sayesinde Fas ve Morit anya'ya ihracata başladıklarını bu yıl da 3-4 milyon dolarlık iş hacmi hedeflediklerini aktardı.

Kongreye katılan diğer bir Türk firması olan Bircom ise kongre kapsamında 'Mobil Yenilik' kategorisinde yarışacak 'Phonsai' adlı bir altyapı geliştirdi. Bircom Genel Müdürü Burçin Bircanoğlu, "TÜBİTAK'la birlikte geliştirilen sistemde, Phonsai sitesine giren kullanıcı, fiyat listesi, katalog gibi detayları herhangi bir özel koda gerek olmadan oluşturabiliyor ve istediği cep telefonu numaralarına yollayabiliyor. Sistem altyapısı da, bunu giden telefonun modeline göre dönüştürüyor." diye konuştu.

Zaman.com.tr kaynaklı haberimizi mobil dünya ile, mobil internet ile ilgilenen girişimci ve yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.756 kişi okudu.
Kategori: Etkinlik, Bilişim / Teknoloji, İş Fikirleri, Mobil Teknolojiler, Bilişim / Teknoloji
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor