KOSGEB Kobi'lerin Borsa'ya Açılmasına Olanak Sağlıyor

010'da başlatılan halka arz seferberliğine KOBİ’lerin ilgisini çekmek için yeni bir mevzuat hazırlandı. Sermaye Piyasası Kurulu, KOSGEB, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği arasında imzalanan protokolle küçük işletmeler masrafsız olarak Borsa’ya açılabilecek.

2010'da başlatılan halka arz seferberliğine KOBİ’lerin ilgisini çekmek için yeni bir mevzuat hazırlandı. Sermaye Piyasası Kurulu, KOSGEB, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği arasında imzalanan protokolle küçük işletmeler masrafsız olarak Borsa’ya açılabilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bununla amaçlarının işletmelere sermaye piyasalarını kullanarak finansman ihtiyacını karşılamak, itibar, şeffaflık, tanınma ve kurumsallaşma gibi önemli faydalar sağlamak olduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, KOBİ’lerin sermaye piyasalarına girişini kolaylaştıracak yeni bir mevzuat hazırlıyor. Maliyetlerin düşürülerek sürecin sadeleştirilmesinin hedeflendiğini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “KOBİ’lerin halka arz çalışmaları, maliyet itibarıyla diğer şirketlere göre yüzde 90 daha az olacak ve yüzde 10 maliyete KOSGEB olarak destek vermiş olacağız.” dedi.

Bakan Ergün, İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) işlem görmek üzere başvuran KOBİ’lerin halka arza ilişkin ilk maliyetlerinin finansmanının geri ödemesiz destek olarak KOSGEB tarafından sağlanacağını söyledi. KOSGEB, SPK, İMKB ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) arasında imzalanan işbirliği protokolünde konuşan Ergün, “Destek oranı, İMKB, SPK ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ücretlerinde yüzde 100 olarak verilecek. Aracılık komisyonu, bağımsız denetim ücreti, piyasa danışmanı ücretinde ise bunların yüzde 50'si KOSGEB tarafından karşılanacak.” dedi. Ergün, küçük işletmelerin, Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmeye başlamalarının ardından, yüzde 25'lik ilave destek sağlanacağını ve destek oranının yüzde 50'den yüzde 75'e ulaşacağını açıkladı. KOSGEB’in destek modeli oluşturma çalışmalarının taslak olarak tamamlandığını söyleyen Ergün, kısa sürede uygulamaya geçeceklerini ifade etti.

Bakan Ergün, imzaladıkları protokolün, KOBİ’lerin halka açılmalarını daha fazla teşvik etmek için atılmış yeni ve önemli bir adım olduğunu ifade eden Bakan Ergün, KOBİ’lerin sermaye piyasalarından daha iyi yararlanmaları için, “İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Yönetmeliği”nin, 18 Ağustos 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Ergün, GİP’in, büyüme potansiyeli gösteren ve düşük maliyetle fon ihtiyacını karşılamak isteyen işletmeler için ara bir piyasa olmasının beklendiğini kaydetti. Bu kapsamda, KOBİ’lerin sermaye piyasalarına girişini kolaylaştıracak yeni bir mevzuat öngörüldüğünü, maliyetlerin düşürülmesi ve sürecin sadeleştirilmesinin hedeflendiğini dile getiren Ergün, şunları söyledi: “Bu piyasada işlem görecek KOBİ’lerin, zaman içinde gelişme göstermeleri ve belirli kriterleri sağlamaları halinde, İMKB Hisse Senetleri Piyasası’nda işlem görmeleri hedeflenmektedir. Halka açılmayı teşvik etmek amacıyla KOBİ’lerden alınan Sermaye Piyasası kayıt ücreti ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ücretleri, GİP’te işlem görecek şirket payları için mevcut ücretlerin onda biri seviyesine çekildi. Hatta 2012 sonuna kadar herhangi bir kayıt ücreti alınmayacak. Yani KOBİ’lerin halka arz çalışmaları, maliyet itibarıyla diğer şirketlere göre yüzde 90 daha azalacak ve geri kalan yüzde 10 maliyete KOSGEB olarak destek vermiş olacağız. Liste ücretleri de, bu uygulamaya paralel şekilde onda bire çekilmiş, ilk üç yıl boyunca İMKB tarafından herhangi bir ücret alınmayacaktır.”

İSO başkanının şirketini Borsa’ya bekliyoruz

Berkosan’ın, halka arz törenine katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOBİ’lerin finansmana erişiminde yepyeni bir kapının açıldığını belirtti. Artık finansmanın sadece özsermaye ya da banka kredileri şeklinde olmadığının, sermaye piyasalarında da KOBİ’ler için büyük fırsatlar bulunduğunun görüldüğünü kaydetti. Ergün, “İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) üyesi olan Berkosan, GİP yoluyla bu kapıdan girmiş oluyor ve İSO başkanımızın şirketini de kısa zamanda bu kapıdan girmeye ve ulusal piyasaya dahil olmaya davet ediyoruz. Kendisinin hazırlıkları olduğunu biliyorum.” diye konuştu. Bakan Ergün, Türkiye’nin diğer birçok alanda olduğu gibi sermaye piyasalarının önemini de zamanında kavrayamadığını ifade ederek, Türkiye’de ilk binde bulunan şirketlerden 120'sinin İMKB’de işlem gördüğüne dikkat çekti.

‘KOBİ’leri paket halinde İMKB’ye getirmek istiyoruz

İmza töreninde konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, KOBİ’lerin birer, ikişer değil, bir paket olarak Borsa’ya gelmesini arzu ettiklerini söyledi. Hukuki olarak hazırlayabilmeleri durumunda küçük işletmeleri 10'ar ve 20'şerli paketler halinde getirmek istediklerini kaydetti. GİP pazarına ilişkin olarak Akgiray “GİP pazarında tok gözlü ve açık gözlü her yatırımcı için büyük kâr imkanı vardır.” değerlendirmesinde bulundu. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da hedeflerinin büyüme potansiyeli olan şirketleri Borsa’ya çekmek olduğunu söylerken, Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmek isteyen şirketlerin başvurularının önümüzdeki günlerde artacağını açıkladı. Gelişen İşletmeler Piyasası’nda dün işlem görmeye başlayan Berkosan Yalıtım, bu piyasada işlem gören ilk şirket olma özelliğini taşıyor.

Zaman Ekonomi kaynaklı bu haberimizi borsayı açılmayı isteyen veya düşünen girişimci ve yatırımcı okurlarımızın ilgi ve bilgilerinize sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 3.571 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, İş Dünyası

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor