Türkiye’nin 7 büyük İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) Borusan Telekom, Doğan Telekom, Global İletişim, Grid Telekom, Koç.net, Superonline ve TurkNet biraraya gelerekTürkiye Network Altyapı Platforumu’nu (TNAP) kurdu.
İnternet trafiğinin hızını, güvenlik ve kalitesini artırmayı amaçlayan platformun oluşumu, sektöre getireceği yeniliklere ilişkin basın toplantısı 25 Ocak 2011 tarihinde 7 telekom operatörünün üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. İşte detaylar..
Türkiye’nin 7 büyük İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) Borusan Telekom, Doğan Telekom, Global İletişim, Grid Telekom, Koç.net, Superonline ve TurkNet biraraya gelerekTürkiye Network Altyapı Platforumu’nu (TNAP) kurdu.
İnternet trafiğinin hızını, güvenlik ve kalitesini artırmayı amaçlayan platformun oluşumu, sektöre getireceği yeniliklere ilişkin basın toplantısı 25 Ocak 2011 tarihinde 7 telekom operatörünün üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
TNAP'ın kurulmasıyla birlikte İstanbul’un internet üssü olması ve yurtdışındaki içeriğin Türkiye’ye çekilmesi için bir adım daha atıldı. Omurga kapasitesi 200 GB olan 100 km’lik bu fiber optik altyapı sayesinde işletmeciler, birbirlerinin ağlarında barındırdıkları web siteleri ile hizmetlere doğrudan ve hızlı erişim sağlayabilecekler.
İnternet servis sağlayıcılar için yeni bir altyapı anlamına gelen TNAP sayesinde, işletmeciler, birbirlerinin ağlarında barındırdıkları web siteleri ile hizmetlere doğrudan ve hızlı erişim sağlayabilecekler. Yedekli bir yapıya sahip olan TNAP, birden çok bağlantıyı akıllı kullanan internet omurgasında ortaya çıkması muhtemel kesinti, yavaşlık, çökme gibi durumların önüne geçilmesini de sağlayacak. Olası arıza durumları, daha kullanıcılara yansımadan ortadan kaldırılacak.
Tüm internet servis sağlayıcıların katılımına açık
Oluşumun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, TNAP’ın, Türkiye’nin daha yüksek performanslı, ekonomik ve yedekli bir internet omurgası yapısına kavuşması anlamına geldiğini belirterek, “Platform, büyük bir potansiyeli barındıran ülkemiz telekom sektöründe birbirine rakip olan işletmecilerin, daha iyi hizmet için bir araya gelmiş olmaları nedeniyle büyük önem taşıyor. TNAP ile üye işletmecilerin servis sürekliliği en yüksek düzeye çıkartılmış oldu” dedi. Akarca, “İnternet trafiğinin hız, güvenlik ve kalitesini artıracak olan oluşum, Platform’a üye işletmecilerin, ülkemizdeki internet içeriğinin yaklaşık yüzde 90’ını kendi ağlarında barındırıyor olmaları nedeniyle, bu site ve hizmetlere daha hızlı erişilebilmesini de sağlayacak” dedi.
TNAP’ın, tüm internet servis sağlayıcıların katılımına açık olduğunu belirten Akarca, “yedi işletmeci bir araya gelerek, TNAP’ı kurduk. Bundan sonra sırada, yeni üyeleri gruba katmak var. Gruba üye olanların yarısından fazlasının onayı ile yeni üyeleri aramıza katarak, Türkiye’nin internet trafiğinin hız, güvenlik ve kalitesini artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“TNAP, alternatif şebekelerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Vodafone iştiraki Borusan Telekom Pazarlama, İş Geliştirme ve Operatör İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Özsaruhan ise, TNAP ile Türkiye'nin alternatif bir internet şebekesine kavuştuğunu belirterek, "Borusan Telekom olarak yedi işletmeci arasındaki fiber optik altyapı sağlayan ana operatörlerden biri olmak bizim için gurur verici. Bu proje, alternatif şebekelerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Alternatif operatörler olarak kendi fiber optik altyapımızı oluşturarak, TNAP gibi ülkemize değer katan projeler üretiyoruz." dedi.
TNAP ile daha rekabetçi maliyet fırsatı kazanılacak
D- Smart & Smile Satış ve Teknik Operasyonlar Grup Başkanı / İcra Kurulu Üyesi Fazıl Esen TNAP’ın kuruluş amacının Türkiye’deki operatörlerin kendi transmisyon altyapılarını kullanarak daha hızlı ve güvenilir bir şekilde ve daha rekabetçi bir maliyet avantajıyla içeriklerini ve servislerini müşterilerine sunmak olduğunu söyledi. Esen sözlerine şöyle devam etti: “Oluşturulan altyapı donanım ve fiber bağlantıları açısından yedekli olup gelecekte de ihtiyaç duyulacak çok daha yüksek hızları karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu platformla daha rekabetçi maliyet fırsatı kazanılacağından yurtdışına çıkan ülkemize ait içeriğin, tekrar yurt içine çekilmesiyle en yaygın altyapı operatörü olan Türk Telekom’un yurtdışı internet bağlantı giderlerinin de gereksiz şekilde artması önlenecektir. Böylece internet içeriği yurt içinde kalacağından platforma üye internet servis sağlayıcılarının aboneleri bu içeriklere daha hızlı, daha kaliteli ve kesintisiz olarak ulaşabilecekler. Bu nedenden dolayı başlangıçta yedi operatörle kurulmuş olan TNAP’a, diğer internet servis sağlayıcılarının ve mobil operatörlerin de katılımı servis seviyesini artıracaktır. Yeni katılımcılarla büyümek için, üyeler olarak gerekli tüm desteği sağlayacağız.”
Hem hızlı erişim imkanı hem de maliyet avantajı
Global İletişim Genel Müdürü Murat Küçüközdemir ise TNAP ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “2010 yılında TNAP platformu 7 şirketin girişimi ile gerçekleşmiştir, TNAP sayesinde şirketler birbirleri arasındaki trafiği direkt olarak kendi fiber bağlantıları ile çok hızlı ve kapasite limiti olmadan aralarında paylaşabilmektedirler. Bu oluşum içinde yer alan şirketler hem müşterilerinin kendi barındırdıkları içeriklerine daha hızlı erişim imkanı hem de maliyet avantajı sağlamaktadır.”
TNAP’in altyapısının kuruluş aşamasından günümüze mevcut operatörler arasında geldiği aşamayı heyecan verici bulduğunu söyleyen Küçüközdemir. “Bu altyapı, internet trafiğinin önemli bir bölümünü taşımaya devam ettikçe gelişecek ve katma değeri daha da ön plana çıkacaktır. Bu çerçevede mümkün olduğunca fazla içeriği ve operatörü TNAP’e dahil olması için ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
TNAP Türkiye telekom sektöründe çok büyük bir adım
Grid Telekom Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Hakan Akan ise TNAP oluşumunu şu sözleri ile değerlendirdi: “İnternet konusunda geri kalmışlığımız deyince aklımıza peering (internet trafik değişim) konusu geliyor. Dünyadaki örneklere baktığımız zaman Türkiye’nin peering yapısını kuramayan birkaç üçüncü dünya ülkesinin yanında yer aldığını görüyoruz. Bugün ve en sonunda TNAP yapısını kuran bu yedi operatörden biri olmak bizim için gurur verici ve Türkiye telekom sektöründe çok büyük bir adım. Bundan böyle, yedi operatör arasındaki trafik akışı çok daha hızlı ve hatta serbestleşen telekom sektörü çok daha serbest.”
Uluslararası arenada Türkiye’ye güç katacak bir projeye imza attık
TNAP oluşumunu değerlendiren Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, bu oluşumun internet kullanıcıları için hız, yüksek kalite ve uygun maliyet anlamına geldiğini söyleyerek, “TNAP’ı yedi İnternet Servis Sağlayıcı bir araya gelerek kurduk. Böylece hem sektörde çok önemli bir işbirliği gerçekleştirdik hem de uluslararası arenada Türkiye’ye güç katacak bir projeye imza attık. Bu işbirliğiyle İstanbul’un internet üssü olması için yapılan uluslararası yatırımların Türkiye bacağının hayata geçirilmesine katkıda bulunuyoruz. Ayrıca datacenter maliyetlerinin çok arttığı bir dönemde bu oluşum çok önemli bir avantaj sunacak. Yeni üyelerle bu platformun genişleyip güçlenmesini çok önemsiyoruz. Oluşuma girmek için şimdiden talepler alıyoruz.” dedi.
Kullanıcılar internette daha kaliteli zaman geçirecek
TurkNet Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Cem Çelebiler: “TNAP’a üye olan internet servis sağlayıcıları arasında her türlü trafik, fiziksel ve mantıksal olarak yedeklenmiş olan bir sistem üzerinden akıyor. Bu sistem TurkNet gibi operatörlerin kendi döşedikleri fiber kabloları üzerinden çalıştığından mevcut altyapıya ilave kapasite ve yedeklilik getiriyor. Üye internet servis sağlayıcılarının kullanıcıları bu altyapı üzerinden birbirlerine daha hızlı erişim sağlayabiliyorlar. Bir sorun çıkması durumunda yedekleme sistemi devreye girdiğinden, son kullanıcının erişiminde kesinti yaşanmıyor. Bu da kullanıcıların internette daha kaliteli zaman geçirmeleri anlamına geliyor. TurkNet olarak, bu oluşumun içinde yer almaktan mutluluk duyuyoruz” açıklamasında bulundu.
TNAP ilgili ayrıntılı bilgiye www.tnap.net.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Bilişim sektöründeki girişimci ve yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere, tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
Sevgi ve Saygılarımızla,
İdris Cin / Girişim Haber