Türk Mühendisler Radyasyonu Engelleyen Sıva Ürettiler

İzmirli mühendisler asrın hastalığı kanser, radyasyonu önleyen sıva geliştirdi. Dekoratif olarak da duvarlara kaplanan güvenli sıva (safe plaster) hastanelerde, kreşlerde, çocuk odalarında, ofislerde, evlerde, internet kafelerde kullanılabiliyor. On yıl ömrü olan sıva, istenilen mekana taşınabiliyor.

Türk mühendisler asrın hastalığı kanser, alzheimer, parkinson gibi rahatsızlıkları tetikleyen radyasyonu önleyici sıva geliştirdi.

Dekoratif olarak duvarlara kaplanan sıva hastane, kreş, çocuk odaları, ofis ve evlerde kullanılabiliyor. Makine yüksek mühendisi İsmail Yıldızkol ve elektrik-elektronik mühendisi Saygın Yıldızkol'un ürettiği sıvaya TÜBİTAK da onay verdi.

İzmirli mühendisler asrın hastalığı kanser, radyasyonu önleyen sıva geliştirdi. Dekoratif olarak da duvarlara kaplanan güvenli sıva (safe plaster) hastanelerde, kreşlerde, çocuk odalarında, ofislerde, evlerde, internet kafelerde kullanılabiliyor. On yıl ömrü olan sıva, istenilen mekana taşınabiliyor.

Makine yüksek mühendisi İsmail Yıldızkol ile elektrik-elektronik mühendisi oğlu Saygın Yıldızkol'un ürettiği sıvaya Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Merkezi (TÜBİTAK) de onay verdi. TÜBİTAK, sıvanın, radyasyonu yüzde 98 oranında zararsız hale getirdiğini belirledi. İsmail Yıldızkol, güvenli sıva sayesinde kanser vakalarının azalacağını iddia ederek, şunları söyledi: "Kanser başta olmak üzere insanların yakalandığı hastalıklar, elektromanyetik dalgaların yaydığı radyasyondan kaynaklanıyor. Yaşadığımız mekanlarda ve çalıştığımız ortamlarda kullandığımız cep telefonu, televizyon, kumandalar, telsiz telefon, baz istasyonları, mikrodalga fırın gibi birçok cihazın yaydığı elektromanyetik dalgaların etkisi altındayız. Biz de bu olumsuzluktan yola çıkarak, yaşadığımız mekanlardaki ölümcül zararı olan radyasyonu önleme adına bir sıva üzerinde çalıştık. Çok güzel sonuçlar aldık."

Sıvanın içinde kullandıkları malzemenin insan sağlığına hiçbir zararı olmadığını söyleyen Yıldızkol, duvara çarpan radyasyonun koruyucu sıva tarafından absorbe edildiğini anlattı. Sıvanın radyasyonu elektriğe çevirerek zararsız akım olarak yuttuğunu kaydeden Yıldızkol, üzerinde 9 aydır çalıştıkları sıvanın patentini de almak için müracaat ettirdiklerini aktardı. Ege-Rad Radyoloji ve Nükleer Tıp Laboratuvarı sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Duman, söz konusu sıvanın fizikteki faraday kafesi prensibine göre oluşan elektromanyetik dalgaları, radyasyonu yok ettiğini belirtti. Duman, TÜBİTAK'ın da projeye olumlu rapor vermesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, özellikle büyük şehirler de insanların radyasyon tehdidi altında olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Duman, "Bizler nükleer tıpçı olduğumuz için cihazların etrafını kamyon kamyon kurşun duvarlarla öreriz. İşimiz gereği radyasyondan korunma programımız var. Bu sıva çok büyük maliyetli değil. İstediğiniz renkte de uygulanabiliyor. Hem sıva hem de badana olarak kullanılabiliyor. Biz de iş yerimiz de uygulamayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Zaman kaynaklı haberimizi okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 8.756 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Reel Sektör
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorumlar

Mehmet Sağlam
Mehmet Sağlam
İsmail Bey'i tanıma onuruna eriştim. 20'ye yakın buluşu var. Çok yaratıcı bir değerli mühendisimiz kendisi... Umarım bu TÜBİTAK onayı, bu eşsiz ürünü yurtiçi ve yurtdışında pazarlama olanağı bulur. Kendisini tebrik ediyor, size de teşekkür ediyorum bu haber için...  MS

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor