Türkiye'de Girişimcilik Oranı %5

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Sedat Kılıç, Türkiye'de her yüz kişiden 5 kişinin girişimci olduğunu belirterek, bu girişimcilerin yüzde 80'inin de zorla girişimci olduğunu söyledi. Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk toplumunun cesaretli olmasına rağmen, girişimciliğinin Avrupa ve Amerika ülkelerinden geride olduğunu ifade etti. İşte detaylar..

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Sedat Kılıç, Türkiye'de her yüz kişiden 5 kişinin girişimci olduğunu belirterek, bu girişimcilerin yüzde 80'inin de zorla girişimci olduğunu söyledi.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk toplumunun cesaretli olmasına rağmen, girişimciliğinin Avrupa ve Amerika ülkelerinden geride olduğunu ifade etti.

Avrupa'daki bütün ülkelerde 'Sizin önünüzdeki girişimcilikte engel ne?' diye sorulduğunu, ortaya çıkan sonuçların 'siyasi sıkıntı, cesaret eksikliği' olduğunu kaydeden Kılıç, Avrupa geneli, ABD ve Kanada'ya bakıldığı zaman girişimcilik önünde paranın sorun olmadığını, cesaret ve diğer sorunları sıraladığını, Türkiye'deki araştırmada ise kimsenin cesareti sorun etmediği, araştırmaya katılanların yüzde 85'inin paraya olan erişimi, girişimciliklerinin önünde engel gördükleri sonucunun çıktığını kaydetti.

Türkiye'de yüz kişiden 5'inin girişimci olduğunu dile getiren Kılıç, Meksika'da bu oranın 17, Avrupa'da yüzde 12, ABD'de yüzde 11'lerde olduğunu belirterek, 'Dünya geneline bakıldığı zaman Türkiye'deki girişimcilik oranı yüzde 4,7 ile çok aşağı seviyelerde. Bu verinin yanında bunu etkileyen çok kötü bir veri var. Bizim açımızdan hoş olmayan bir veri. Bu 4,7'nin yüzde 80'i de zorla girişimci olmuş. Yani isteyerek girişimci olmamış. Çıkmış iş aramış, bulamamış, girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak değil de zoraki, yani elinde avucunda ne varsa toparlayarak iş kurmuş. Yani düşünebiliyor musunuz her yüz kişiden bir kişi isteyerek kendi işini kurmuş' dedi.

Ülkede Bugün Bahsettiğimiz Başarı, Her 100 Kişiden Birinin İstekli Olmasıyla Ortaya Çıkıyor

Türkiye'nin dünya genelinde 16. büyük ekonomiye sahip olmasının girişimci olan her yüz kişiden bir kişinin çalışmasıyla ortaya çıktığını dile getiren KIlıç, 'Türkiye'de yeni şirket kurulumlarının yüzde 76'sı üç sene içinde kapanıyor. Yani zaten yüzde 80'i zorla iş kuruyor. Yüzde 76'sı da kapanıyor, verimli olamıyor. Yani bu ülke bugün bahsettiğimiz bu başarı hikayesini her 100 kişiden birinin istekli olmasıyla ortaya çıkarıyor' diye konuştu.

Genç girişimcilerin çalışmalarından örnekler veren Kılıç, kendi kurduğu şirketle ilgili şunları kaydetti:

'Üniversitede okurken, yüzde 90 civarında gaz tasarrufu sağlayan bir sistem geliştirdik. Bizde her şer vardı, ama bir tek para yoktu. ve bu para açısından ciddi yatırım isteyen şeylerdi. Bir sene içinde olmadı hedeflerime ulaşmam ama biraz daha uzun süreçte kazandıkça oldu. İlk başta Türkiye'de fabrika fabrika gezip iş yapıyorduk ve ihracat yapıyorduk. Bugün 7 bölgede de bayilik ağımı tamamladım. 30'a yakın ilde bayi satış ağımız var ve 16 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ben çok küçük bir örneğim, çölde bir kum tanesi gibiyiz ama ben 50'ye yakın kişiye maaş veriyorum. Dolaylı yoldan baktığınızda yurt dışındaki distribütör benim çalışanım değil ama 215'in üzerinde şu an bu işten ekmek yiyen insan var. Teknolojik bir ürünle bunu yapıyoruz.'

Belçika'da mayıs ayında 41 ülkeden rol model girişimciler içinde Türkiye'yi temsil ettiğini hatırlatan Kılıç, genç girişimcilerin Türkiye ekonomisinin şekillenmesinde büyük roller oynayacağını, girişimci sayısının artmasıyla ülke ekonomisinin daha iyi durumda olacağını savundu.

Girişimciliğin de Bir Alternatif Seçenek Olduğundan Bahsetmemiz Gerekiyor

Kendisinin hiç sermayesi olmadan bu seviyeye geldiğine dikkat çeken Kılıç, 'Kimse ben kendi işimi kuracağım demiyor, doktor, mühendis olacağım diyor. Biz neden böyle olduk? Çünkü TOBB ETÜ'de böyle yetiştirildik. Gideyim de bir yerde çalışıyım demedik. Girişicilik, girişimcilik, girişimcilik. Mezuniyetini alan daha çok insanda girişimcilik farkındalığını oluşturmamız gerekiyor. Girişimciliğin de bir alternatif, seçenek olduğundan bahsetmemiz gerekiyor. Bir üniversite öğrencisi birinci sınıftan itibaren 'ben kendimi girişimci olarak yetiştireceğim' dediği zaman bu kadar teknolojik birikimle ne kadar girişimci olabileceğinizi düşünebiliyor musunuz?' şeklinde konuştu.

Alse Makine'nin Genel Müdürü olan Sedat Kılıç, 1985 doğumlu. 2004 yılında TOBB ETÜ Makine Mühendisliği bölümünü kazanan Kılıç, 2006 yılında üniversitede 2. sınıftayken ALSE Makine Sanayi ve Ticaret adı altında ilk şirketini kurdu. İki sene boyunca bir yandan okulunu bir yandan da ürünün pazarlaması ve Ar-Ge'sini yürüttü. 2008 yılında 'Gazaltı Kaynak Makinelerinde Gaz Tasarruf Sistemi' adlı ürünü geliştirdi. Avrupa ve dünya patentleri, faydalı model belgesi, CE ve ISO belgeleri alınan ürünün ihracatına başlandı. Türkiye'de 7 bölgede bayilik ağını tamamlayan Kılıç, şu an 16 ülkeye ihracat yapıyor.

Anadolu Ajansı kaynaklı bu analiz haberini siz değerli girişimci ve yatırımcı okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 13.381 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

murat bütün
murat bütün
insanlar para kaydetmekten korkuyolar Türkiye'de devlet ve belediyelerin yardımı ile sağlanıyordur o %5'lik kısımda

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor