Kadın Girişimcinin Ünü Dünya'ya Yayıldı

Her ülkenin kendi geleneksel ürünlerine özgü oluşturduğu bir marka algısı vardır. Örneğin, yurt dışında ‘Türkiye’ denince akla ilk gelen kelimelerden biridir ‘Turkish delight’ (Türk lokumu). Bu anlamda Turkish delight markası algısından yola çıkılarak kurulan ‘Lokum İstanbul’ da özgün tasarımları geleneksel bir çizgiyle birleştirmeyi başarmış bir firma. Lokum İstanbul’un mucidi ise bir kadın girişimci.. İşte detaylar..

Her ülkenin kendi geleneksel ürünlerine özgü oluşturduğu bir marka algısı vardır. Örneğin, yurt dışında ‘Türkiye’ denince akla ilk gelen kelimelerden biridir ‘Turkish delight’ (Türk lokumu). Bu anlamda Turkish delight markası algısından yola çıkılarak kurulan ‘Lokum İstanbul’ da özgün tasarımları geleneksel bir çizgiyle birleştirmeyi başarmış bir firma. Lokum İstanbul’un mucidi ise bir kadın girişimci…

Zeynep K. Garan'ın ürünleri dünya starlarının da tercihi haline geldi.

Liseyi Avrupa’da bitirmesinin ardından üniversite eğitimi için ABD’ye giden Zeynep Keyman Garan, yüksek öğrenimini reklamcılık alanında tamamlamış. İlk ofisini ise beş yıl önce Kuruçeşme’de açmış.
Basılı ürünler çerçevesinde, kişiye özel, butik kartvizitler, özel tasarım davetiyeleri gibi pek çok çalışmaya imza atmış. Ümit Boyner, Güler Sabancı, Begümhan Faralyalı gibi iş dünyasının önemli isimleri Garan ile çalışmayı tercih etmeye başlamış.

Divan’a lokum tasarladı

Yurt dışında aldığı reklamcılık eğitimi sırasında, tüketiciyi etkileyen unsurlar, kalite kavramı gibi başarı için büyük önem taşıyan konularda bilgilenen Garan’ın ‘Lokum İstanbul’ markasını oluşturması ise bu deneyimler sayesinde olmuş. Yurt dışında okuduğu yıllarda Türk kültürü denince akla ilk gelen ‘Turkish Delight’ tanımlamasının hafızasına kazınmasıyla, lokum fikri kendiliğinden ortaya çıkmış.

Bununla birlikte ilk adım Divan Pastaneleri’yle birlikte atılmış. Divan’a, daha önce üretmediği yedi çeşit lokum çeşidini üretme fikriyle gitmiş ve Divan Pastaneleri ile çalışmalara başlanılmış. Lokumlara, özel bir sunumun eşlik etmesi fikrinden yola çıkarak, Fransa’da marka için ‘Toile de Jouy’ adıyla özel olarak bir desen ürettirilmiş. Zaman içerisinde bu desen, gerek ürünlerin gerekse markanın kimliği haline gelmiş.

Paşabahçe’de Rekor Kırdı

Lokum İstanbul markasının, lokumdan akide şekerine, kolonyadan özel hediye kutularına uzanan ürün yelpazesine her geçen gün yeni bir tasarım daha eklendiğini söyleyen Garan, ‘Toile de Jouy’ deseninde kumaş ve duvar kağıtları da ürettiklerini belirtiyor. Paşabahçe’de de ‘Lokum İstanbul’ kolonyalarının satılmaya başladığını ifade eden Garan, şöyle devam ediyor:

“Bu gelişmeyle birlikte, markanın yurt içinde daha geniş kitlelere ulaşması projesinde de önemli bir adım daha atılmış oldu. Paşabahçe, Lokum İstanbul kolonyalarına ev sahipliği yaparak Türkiye genelinde tüm mağazalarında dakikada beş adet ‘Lokum İstanbul Kolonyası’ satışına ulaştı. Çok yakın bir zamanda faaliyete geçecek yurt içi ve yurt dışı odaklı birçok projemiz var.”

Ekonomist dergisinden alıntıladığımız bu haber ilgi ve bilgilerinize sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 6.651 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, İş Fikirleri
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor