KOBİ’nin Eğitim Masrafı KOSGEB’den

Hükümet, istihdam ile meslekî eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi eylem planı kapsamına, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışanların eğitim seviyelerinin yükseltilmesini de aldı. Buna göre çalışmakta olan işçisine mesleki beceri kazandıran KOBİ’lerin eğitim masrafını, Sanayi Bakanlığı’na bağlı KOSGEB karşılayacak. Bu desteğin süreklilik arz etmesi de kararlaştırıldı. İşte detaylar..

Hükümet, istihdam ile meslekî eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi eylem planı kapsamına, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışanların eğitim seviyelerinin yükseltilmesini de aldı. Buna göre çalışmakta olan işçisine mesleki beceri kazandıran KOBİ’lerin eğitim masrafını, Sanayi Bakanlığı’na bağlı KOSGEB karşılayacak. Bu desteğin süreklilik arz etmesi de kararlaştırıldı.

İşsizlikle mücadeledeki problemlerin başında ‘kalifiye eleman’ şartlarını taşımama geliyor. Türkiye’de bir yandan 3 milyon kişi iş ararken, diğer yandan işletmeler aradıkları nitelikte eleman bulamıyor. İşsizlere nitelik kazandırmak amacıyla Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve meslek örgütleri tarafından çok sayıda meslek kursu açıldı. İŞKUR işsizlerin niteliğini artırmak için çalışırken KOSGEB de (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) mevcut çalışanların niteliğini artırmak için işletmelere destek veriyor. İstihdam piyasasında bulunan kişilerin eğitim seviyelerini artırmayı ve mesleki yeterlilik belgesi almalarının sağlanması, KOSGEB tarafından teşvik ediliyor. Buna göre işçilerine mesleki beceri kazandıran KOBİ’nin eğitim masrafını KOSGEB ödeyecek. KOBİ’lerde personeline mesleki eğitim aldıran ve mesleki eğitim yeterlilik belgesi almasını sağlayan işverenlerin bu faaliyetlerine ilişkin masrafları, KOSGEB tarafından ödenecek.

Hükümetin işsizlikle mücadelede en önemli çalışmalarının başında İstihdam ile Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı geliyor. 2010 yılında hazırlanan eylem planı, adım adım uygulamaya konuyor. Eylem planına ilişkin son toplantı, geçtiğimiz hafta, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Bakan Cevdet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, YÖK Başkan Vekili Ömer Demir, TÜİK Başkanı Ömer Toprak ve diğer üst düzey kamu kurumu yöneticilerinin katılımı ile yapıldı. Toplantıda eylem planı çerçevesinde bugüne kadar yapılanlar ve yapılacak olanlar masaya yatırıldı. Zaman’ın edindiği eylem planına göre KOSGEB, KOBİ’lere önemli bir destek daha sağlıyor.

Eylem planında, istihdamın önemli bir bölümünü sağlayan KOBİ’lerde çalışanların eğitim seviyelerinin yükseltilmesi önemli bir yer tutuyor. Buna göre halihazırda KOBİ’lere eğitim desteği sağlayan KOSGEB’in bu desteği süreklilik arz edecek. KOSGEB, genel destek programları içerisinde yer alan eğitim desteğinde iyileştirmeler yaparken mesleki ve teknik eğitim konusu da destek kapsamına alındı. Böylece KOBİ’lerde personeline mesleki eğitim aldıran ve mesleki yeterlilik belgesi almasını sağlayan işverenlerin bu faaliyetlerine ilişkin maliyetleri, KOSGEB tarafından karşılanıyor. Yine belgelendirme desteği kapsamında işletmelerin akredite oldukları konularda alacakları ürün, sistem, personel ve laboratuvar akreditasyon belgelerine ilişkin giderlerine KOSGEB tarafından destek verilecek.

İstihdam ile Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı’nda 9 başlık altında 32 proje bulunuyor. Bu başlıkların önemli bir bölümünü hem işsizlerin hem de mevcut çalışanların eğitim seviyelerinin yükseltilmesi oluşturuyor. Eylem planı kapsamında personeline mesleki eğitim aldıran ve onları mesleki yeterlilik belgesi sahibi yapan KOBİ’lerin eğitim maliyetlerini KOSGEB karşılarken mesleki yeterlilik belgesine sahip olan nitelikli elemanların çalıştırılması da teşvik edilecek. İstihdam piyasası için meslekî yeterlilik belgesine sahip olunması önemli bir unsur haline gelmiş olacak.

Kaynak: Zaman

Bu içeriği 4.473 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor