Türk Girişimci Uçak Üretip Dünyaya Satacak

Türkiye Cumhuriyeti savaş uçağı üretimi için kolları sıvarken, Türk özel teşebbüsleri de çalışmalarına devam ediyor. Almanya’da uzay mühendisliği eğitimi alan işadamı Aydoğan Koç, Türkiye’de küçük uçak üretimine hazırlanıyor. 30 milyon Euro’yu bulacak yatırım ile 2011′de ilk üretim gerçekleştirilecek. İşte detaylar..

Türkiye Cumhuriyeti savaş uçağı üretimi için kolları sıvarken, Türk özel teşebbüsleri de çalışmalarına devam ediyor.

Almanya’da uzay mühendisliği eğitimi alan işadamı Aydoğan Koç, Türkiye’de küçük uçak üretimine hazırlanıyor. 30 milyon Euro’yu bulacak yatırım ile 2011′de ilk üretim gerçekleştirilecek. Yatırım yeri olarak İstanbul ve Ankara tercihinin yapılmasının ardından şirket kuruluşu ocak ve şubat aylarında tamamlanacak. İlk ürünün müşteriye şirket kurulumunun ardından on ay içerisinde ulaştırılacağını bildiren Koç Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Koç, saatte 300 kilometre hız yapabilen iki kişilik bu uçakların sivil havacılık başta olmak üzere askerî eğitimlerde de kullanılabileceğini belirtti. Uçağın fiyatının 120 bin Euro civarında olacağını belirten Koç, “Bunun farklı versiyonları da mevcut. İki kişilik spor uçaktan insansız hava aracına kadar savunma sanayii ile ilgili projeler de var. Devamında elektrikli motorlar da olacak.” dedi.

Aydoğan Koç, hedeflerinin bu kategoride yıllık 4 bin 500 adet uçağın satıldığı dünya pazarında yüzde 2-3′lük pay almak olduğunu kaydetti. Bu kapsamda yıllık üretim 150-200 adet olarak planlanıyor. 4 kişinin uçabileceği motor seçeneği de geliştirilecek. Airbus ve Euro Fighter’da uzun yıllar üst düzey görevlerde bulunduğunu aktaran Koç, uçak üretim kararının uzun süredir düşünülen ancak yeni geliştirilen bir proje olduğunu bildirdi. Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Yönetim Kurulu üyeliğine de seçilen Koç, tasarımı Alman üniversiteleri ve şirketleri tarafından geliştirilen bu tip uçağın ilk prototipinin yapıldığını, gerekli sertifikasyonların alınmasının ardından kısa sürede seri üretime başlanacağını ifade etti.

Üretiminde karbon fiber teknolojisi kullanılacağı için uçakların hafif olacağını belirten Aydoğan Koç, yakıt tüketiminin de düşük olduğunu kaydetti. 95 oktan benzin kullanacak uçaklar 100 kilometrede ortalama 16 litre benzin tüketecek. Alman ortakların da bulunduğu proje için Koç, yerli firmaların teklifine de açık. Projenin yeri konusunda henüz net kararını vermeyen firma, Ar-Ge desteklerinden faydalanmak için Sanayi Bakanlığı’nın da kapısını çalacak. Hafif uçak üretimi gerçekleştireceklerini dile getiren Koç, uçağın ana gövdesini geliştirerek hem sivil havacılık hem de askerî eğitim uçağı olarak kullanılabileceğini söyledi. Türkiye’de yapılacak üretimin önemli olduğuna değinen girişimci, KOBİ’ler ile birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Kaynak: İşten Haber

Bu içeriği 22.641 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Ulusal

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor