Sağlık Turizmi Girişimciler İçin Fırsatlar Sunuyor

Türkiye'ye her yıl ortalama 200 bin sağlık turistinin geldiği tahmin ediliyor. Son yıllarda özel sektörün peş peşe yaptığı yatırımlar, Türkiye’nin sağlık turizminde ve bölgede önemli bir yer edinmesini sağladı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye her yıl ortalama 200 bin sağlık turisti geldiği ifade edilirken, rakamın önemli bir bölümünün son yıllarda gösterilen yüksek performans ile sağlandığı bildiriliyor.

Türkiye'ye her yıl ortalama 200 bin sağlık turistinin geldiği tahmin ediliyor.

Son yıllarda özel sektörün peş peşe yaptığı yatırımlar, Türkiye’nin sağlık turizminde ve bölgede önemli bir yer edinmesini sağladı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye her yıl ortalama 200 bin sağlık turisti geldiği ifade edilirken, rakamın önemli bir bölümünün son yıllarda gösterilen yüksek performans ile sağlandığı bildiriliyor.

Avrupa, ABD, Balkan ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’ne göre Türkiye’de sağlık hizmetleri fiyatlarının neredeyse üçte bir oranında düşük olması yabancıları tedavi için Türkiye’ye çeken en önemli nedenlerden. Örneğin; lazer tedavilerinde şu an dünyanın en gelişmiş teknolojisi olan ‘Intralase’ (bıçaksız lazer sistemi), Rusya ve Ukrayna’da henüz hiç bir merkezde yok, İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinde ise birkaç noktada yapılabiliyor. Bu ameliyatı olacak hastalar, 4- 5 bin Euro arasında değişen bedeli ödemek zorunda. Türkiye’deki hastanelerde ise üç günlük İstanbul paketinin fiyatı ortalama 2 bin Euro. Yine bir Avrupa ülkesinde diş tedavisi ortalama 5–7 bin Euro arasında değişirken, bu rakam Türkiye’de bin 500 Euro civarında gerçekleşebiliyor. İmplant, diş alanında en çok ilgi gören tedavi. Yurt dışında bir diş için 2 bin Euro talep edilirken, Türkiye’de 500 Euro’ya aynı kalitede implant gerçekleştirebiliyor.

Yüzde 30 Artacak

Global sağlık turizm pazarında yaklaşık yüzde 5 paya sahip olan Türkiye, pastadan ortalama 1.5–2 milyar dolar alıyor. Tabi bu rakamlar Türkiye’nin elinde bulundurduğu potansiyeller göz önüne alınırsa daha çok yükselecek gibi. Sahip olduğu coğrafi avantajların, insan kaynaklarının ve tıbbi alandaki tecrübelerin devlet desteği ile birleştirilmesi halinde sağlık turizminin milli gelire katkısının artacağı vurgulanıyor.
Olumlu etkenlerle birlikte önümüzdeki yıllarda yabancı hasta sayısında ortalama yıllık yüzde 25-30 oranında artış olması öngörülüyor. Sağlık turizmi için öne çıkan yatırım çeken kentler var. Antalya doğal olarak sağlık turizmi konusunda özel sektörün ilgi gösterdiği en önemli kent. Yine Samsun da özellikle kuzey ülkelerinden gelecek sağlık turistleri için art arda özel sektör yatırımlarının devreye alındığı bir şehir konumunda.

Kalp damar hastalıklarından kansere, beyin cerrahisinden tüp bebek işlemlerine kadar pek çok farklı branşta yabancı hastalar tarafından tercih edilen Türkiye’de özel hastanelerin, son yıllarda estetik operasyonlar ve diş tedavilerinde de yoğun turist çektiği belirtiliyor. Medical Park Hastaneler Grubu bunlardan biri. Son iki yıldır yabancı hasta yoğunluğunda ciddi artış yaşayan grup, temsilciliklerinin bulunduğu Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika, Gürcistan, Arnavutluk, Türk Cumhuriyetleri ve eski doğu bloğu ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinden de hastalar alıyor.

10 Bin Yabancı

Son bir yılda 10 bine yakın yabancı hastayı tedavi ettiklerini ve bu sayının her geçen yıl arttığını belirten Medical Park Hastaneler Grubu Uluslararası Pazarlama Direktörü Aysun Uçar, başta kalp damar hastalıkları ve kanser olmak üzere, beyin cerrahisi, ortopedi, tüp bebek, diş, estetik cerrahi, saç ekimi gibi birçok branşta yabancı hastalar tarafından tercih edildiklerini söylüyor.
Yabancılara seyahat, tedavi ve tatil süreçlerinin tümünü bir pakette sunan organize bir sistem geliştirdiklerini ifade eden Uçar, şöyle devam ediyor:

“Antalya hastane kompleksi organ nakli merkezimiz, organ nakli alanında Avrupa’da referans merkez kabul ediliyor. Parkinson hastalığında beyin pili uygulaması da dünyada sayılı merkezler arasında yapılıyor. Diş alanında implant işleminde de çok tercih ediliyoruz. Estetik alanda ise saç ekimi, yüz estetiği, karın germe, göğüs büyültmeküçültme gibi operasyonların yabancılar tarafından yoğun ilgi görüyor.”

Çocuk Cerrahisinde Uzman

Medicana Sağlık Grubu’nun da 2008’den bu yana tedavi ettiği hastaların yüzde 10’u yabancı hastalardan oluşuyor. Ortadoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinden yüksek sayıda hasta alan grup, son üç yılda yabancı hasta sayısında yüzde 200’lük bir artış yaşıyor. Geçen yıl sadece iki hastanede iki bin yabancı hasta tedavi ettiklerini belirten Medicana Sağlık Grubu Hüseyin Bozkurt, bu sayının 2010 yılı sonunda iki-üç katına çıkmasını beklediklerini ifade ediyor. Bozkurt, şunları ekliyor:

“Medicana Samsun Hastanesi’nin 2011 yılında açılmasıyla, yaklaşık 20 milyon nüfusluk bir bölgeye hitap edecek. Bunun dışında başta Ukrayna ve Gürcistan olmak üzere çevre ülkelerden de hasta akışı sağlanacak. Önceleri çocuk kalp cerrahi operasyonları ile başlayan yabancı hasta tedavileri, giderek diğer branşlara da hasta gelmesiyle büyüdü. Özellikle çocuk cerrahisi, plastik cerrahi, göz, nöroşirurji, ortopedi, kanser, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, organ nakli gibi alanlar tercih ediliyor.”

Konuk Evinde Ağırlıyor

2005 yılından bu yana yabancı hasta yoğunluğu yaşayan Memorial Sağlık Grubu da dünyanın 65 ülkesinden hasta alıyor. Bunlar arasında Kanada, ABD gibi uzak ülkelerin yanı sıra Hollanda, Amanya, İtalya gibi Avrupa ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri de bulunuyor.

Son bir yılda 10 bin yabancı hastayı tedavi eden grup, bu yılın ortasında açılması planlanan Memorial Antalya hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte yabancı hasta sayısının daha da artması bekleniyor. Memorial Genel Müdürü Uğur Genç, şu bilgileri verdi:
“Karaciğer nakli için gelen de var sadece check up hizmeti almak için gelen de. Yabancı hastalarımızın tedavi öncesi veya taburcu olduktan sonra kendilerini rahat hissetmeleri için Şişli hastanemizde 5 yıldızlı otel kalitesinde bir konukevi kurduk.”

Hedef, 50 Bin Hasta

Yabancıların çoğu özellikle göz tedavisi için Türkiye’yi seçiyor. Bu alanda hizmet veren Dünya Göz Hastaneler Grubu, yılda ortalama 25 bin yabancı hasta ağırlıyor. Son üç yıldır yabancı hasta talebinde ciddi artış yaşayan grup, geçen yıl 107 farklı ülkeden 20 binden fazla hastanın göz tedavisini gerçekleştirmiş.

Ağırlık olarak Almanya, Hollanda, Belçika’dan hasta alıyor. Son iki yıldır Ortadoğu ve İskandinav ülkelerinden gelen hasta sayılarında da artış olduğunu belirten Dünya Göz Hastaneler Grubu İcra Kurulu Üyesi Gülferi Yıldırım Öğün, Antalya şubelerinin açılmasıyla birlikte Rusya ve Ukrayna’dan gelen hasta sayısının da katlanarak altığını ifade ediyor. 2011’de Ukrayna, Almanya ve Rusya yapacağımız hastane yatırımları ile yıllık yabancı hasta sayısını 50 bin kişiye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Öğün, “Her ay ortalama 2 bin yabancı hastanın göz ameliyatını gerçekleştiriyoruz” diyor.

İstanbul Göz Hastanesi’ne gelen yabancı hasta sayısında da 2006 yıllarından sonra artış yaşanmış durumda. Avrupa ülkelerinden, Makedonya ve Arnavutluk çoğunlukta olmak üzere Balkan ülkelerinden ve Türk Cumhuriyetleri’nden hasta aldıklarını belirten İstanbul Göz Hastanesi Genel Koordinatörü Zafer Türkmen, yılda yaklaşık bine yakın yabancı hastayı tedavi ettiklerini ifade ediyor. Son yıllarda yabancı hasta sayısında yüzde 30’luk artış olduğu kaydeden Türkmen, “Yabancılar için ulaşım, konaklama, transferler, tercüme ve şehir gezisi içeren özel paketlerimiz var. Önce muayene ve tetkikleri yapılıp işlem/ operasyon gerçekleştiriliyor” dedi.

Estetik Revaçta

Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi de yurt dışından yoğun hasta alan hastanelerden. Bu konu ile direk ilgili uluslar arası hasta koordinasyon merkezi yoğun şekilde faaliyet yürütüyor. Şu ana kadar 21 farklı ülkeden hasta aldıklarını söyleyen Gaziosmanpaşa Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hayta, “İngiltere’den, Libya’ya kadar çok değişik cografyalardan hasta alıyoruz. Yabancılar özellikle, böbrek nakli, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, tüp bebek, saç ekimi, diş tedavisi, göz hastalıkları, dermatoloji, nöroloji, üroloji bölümlerinden hizmet alıyor” diye konuşuyor.

İstanbul’da estetik operasyonları ile tanınan Superplast kurucu ortağı Op. Dr. Hüseyin Güner de son yıllarda yabancı hasta sayısından yüzde 10 – 15 oranında artış yaşadıklarını belirtiyor. Özellikle yağ aldırma ve yüz gençleştirme operasyonları için Avrupa ülkelerinden ve Türk Cumhuriyetleri’den yoğun hasta geldiğini belirten Güner, “ Fiyatlarımız diğer ülkelere göre normal seviyede. Yabancıların estetik operasyonlarda hizmet kalitesi nedeniyle Türkiye’ye seçiyor” diyor.

Kaynak: Ekonomist

Sağlık sektörüne yönelik girişim fikirleri/projeleri olan girişimcilerimizin ve yatırım düşüncesi olan yatırımcılarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

Bu içeriği 8.356 kişi okudu.
Kategori: İş Fikirleri, Reel Sektör
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

oktay yiğitalp
oktay yiğitalp
EMEKLİLER FAYDANABİLİRMİ.
İdris Cin
İdris Cin
Oktay bey; bu bir trend haberi, dolayısıyla trendi görüp, bir iş modeli kurgulayıp, bu iş modelini uygulayabilmek için ekibini kurup yatırım bulabilen/koyabilen herkes girişebilir elbette.

Selamlar, Sevgiler.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor