25 Ülkeden "Türkçe Konuşan Girişimciler" Biraraya Geldi

TOBB XI. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı, 25 ülkeden 45 girişimciyi buluşturdu. Çeşitli seminer, söyleşi ve sanayi bölgesi ziyaretlerini de içeren programın gala yemeği TOBB ETÜ’de yapıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Birlik bahçesinde hatıra fotoğrafı çektiren girişimciler, 25 farklı ülkeden gelmelerine rağmen çok kısa süre içerisinde kaynaştıklarını ve programın son derece verimli geçtiğini ifade ettiler.

TOBB XI. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı, 25 ülkeden 45 girişimciyi buluşturdu. Çeşitli seminer, söyleşi ve sanayi bölgesi ziyaretlerini de içeren programın gala yemeği TOBB ETÜ’de yapıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Birlik bahçesinde hatıra fotoğrafı çektiren girişimciler, 25 farklı ülkeden gelmelerine rağmen çok kısa süre içerisinde kaynaştıklarını ve programın son derece verimli geçtiğini ifade ettiler.

TOBB tarafından Dışişleri Bakanlığı işbirliği ile düzenlenen Türkçe Konuşan İşadamları Girişimcilik programları, Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerindeki Türkçe konuşan girişimcilerle ülkemizin bağlarını güçlendirmeyi ve ticari ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor. Söz konusu programa bugüne kadar 25 farklı ülkeden yaklaşık 350 iş adamı ve iş kadını katıldı.

“Amaç, işbirliği olanaklarını ve ticaret yapabilme kapasitesini artırmak”

Katılımcılar bulundukları ülkelerde çeşitli iş kollarında faaliyet göstermekteler. Katılımcıların ilgilendikleri sektörler ağırlıklı olarak; müteahhitlik hizmetleri, gıda ürünleri makineleri, gıda ambalaj makineleri, meyve suyu, süt makineleri, mobilya ve ağaç ürünleri, tır taşımacılığı, inşaat ve tesisat malzemesi ile turizm.

Ankara ve İstanbul merkezli program; DEİK, TOBB-ETÜ, TİKA, DTM ve İGEME işbirliğinde çeşitli seminer ve söyleşileri, sanayi bölgesi ziyaretlerini, işadamları ile ikili görüşmeleri, fuar gezileri ile tarihi ve kültürel mekanların ziyaretini içeriyor.

TOBB XI. Türkçe Konuşan Girişimciler Programı’na katılan bazı konukların görüşleri şöyle:

Kenan Ahtsi-Zade /Rodos-Yunanistan

“Gayrimenkul ve inşaat işleriyle uğraşıyoruz. Konsolosluk vasıtasıyla bu organizasyona katıldım. Çok enteresan bir gezi oldu benim için. İşlerimiz için malzeme arıyorum. Sadece nakliye gibi bir problemimiz var Onunla ilgili incelemeler yaptım. Görüşmelerimiz oldu. Bu organizasyona 25 ülkeden 45 kişi geldik. Öyle güzel kaynaştık ki buna insan inanamıyor doğrusu.”

Reza Kami / İran

“Ben İran’dan katıldım. Uluslararası ticaretle uğraşıyorum. Taşımacılık ve gümrük işlerimiz var. Türkiyeli bir firma ile de ortak şirketimiz var. Aslen Azeri kökenliyim. O nedenle dilimiz zaten bir. Ben kendi ticaret odalarında da üyeyim. Geçen sene de gelmek istedim ama zaman problemi nedeniyle gelemedim. Türkiye’de çok mutluyum ki, buradaki ortam çok iyi. İnsanlar muhtelif bölgelerden gelip tanışmaktalar. 25 ülkeden insanın bu kadar iyi kaynaşabileceğini düşünmemiştim.”

Kemal Alcan / Sırbistan

“Sırbistan’dan geliyorum. Ticaretle uğraşan özel bir şirketin sahibi ve yöneticisiyim. Birkaç sektörde birden faaliyet gösteriyor şirketimiz. İnşaat sektörü, yapı malzemeleri ve ev eşyaları alanlarında faaliyetlerimiz var. Türkiye’ye bazı yeni sektörleri portföyümüze eklemek niyetiyle geldik. 34 sene önce Türkiye’de liseyi okudum ve Türkçeyi unutmamak için gayret sarfettim. Bu organizasyonun çok yönlü faydaları var. Örneğin TOBB ETÜ Üniversitesini ben bilmiyordum. Çok beğendim. Gidince reklamını yapacağım. Çok memnun oldum geldiğime.”

Burçin Özdenak / KKTC

“KKTC’den bu programa katıldım. Hijyen ürünleri ticaretiyle uğraşıyorum. Türkiye Büyükelçiliği orada bize her türlü maddi ve manevi katkıyı sağlıyor. Onlara teşekkür ederim. Bu program iş bağlantılarının yanı sıra çok iyi bir eğitim imkânı oldu bizim için. 25 ülkeden gelen insanların bu kadar iyi kaynaşması bizim için ayrı bir renk oldu. Gelmeden önce daha önce katılan arkadaşlarla görüştüm. Hiçbiri bu programın faydasız olacağını söylemedi. Aksine, özellikle Türkiye’ye gelmem için ayrı bir motivasyon verdiler.”

İbrahim Kunellaki / Yunanistan

“Odalar ve Borsalar Birliği’ne bizi davet ettiği için, Rodos Konsolosluğu’na da bizleri seçtiği için çok teşekkür ediyorum. 35 senedir Türkiye’ye gidip geliyorum. Türkiye’de okudum. İlk defa böyle bir his duyuyorum. Osmanlı’nın, Türkiye’nin büyüklüğünü zaten biliyorduk ama burada yaşamak görmek daha bir başka. Burada adeta kardeşlerimizi bulduk. İki tane restaurantım ve küçük bir otelim var. Türkiye’de çok fazla iş bağlantıları var. Hakikaten Türkiye dev bir ülke olmakta. Türkiye’de her şey var.”

Cezmi Yusuf Dabbağ / Irak

“Ben Irak Kerkük’ten geldim. Meyve suyu tesisimiz, patates cipsi ve un fabrikamız var. TOBB’a iki kez teşekkür etmek istiyorum. Birincisi burada bu arkadaşlarla bizi kaynaştırdığı, buluşturduğu için, ikincisi bu organizasyonda görevlendirdikleri arkadaşlar güler yüzleriyle, çabalarıyla fazlasıyla emek sarf ettiler. Bizim kaynaşmamızda çok etkili oldular. Bu dostlukları kurmak o kadar kolay değildi. Bunu gerçekleştirdiler. Kıymetli hocalar bize eğitim verdiler. Organize Sanayi Bölgesi’ni gezerek, sanayicilerle birebir görüşme imkânımız oldu. Herkes için çok faydalı oldu.”

Bülent Çakıroğlu /Almanya

“Ben Almanya’da ahşap sektöründe faaliyet gösteriyorum. İnanılmaz güzel bir şekilde kaynaştık. 45 kişi dost, arkadaş olduk. Türkiye’nin bu tür toplantılarla, ülkeler arası ilişkilerde çok önemli mesafeler katedeceğine inanıyorum. Ortak projelerimizi konuşuyoruz. Umarım kısa zamanda güzel işler olacak. Almanya’daki 3 milyon Türk işçisini, orada Türk asıllı insanların kurduğu işletmeleri ve fuarları da eklerseniz iki ülke arasında ciddi bir trafik var. En çok karşılaşılan problem ise vize. Bu konuda devletin, ticaret odalarının ve TOBB’un ciddi bir performansı söz konusu. İnşallah bir çözüm bulunur.”

Kaynak: TOBB

Bu içeriği 4.328 kişi okudu.
Kategori: Etkinlik, Ulusal, İş Dünyası
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor