Ağacın Hasadını 15 Saniyede Toplayan Makine Geliştirdiler

Denizli’de bir emekli cerrahi uzmanı ile makina mühendisi ‘Ağaç Sallama Makinesi’ geliştirdi. Türkiye’de devletin de desteği ile son yıllarda binlerce dönümlük araziye ceviz ve badem ağacı dikildi. Ancak bunların hasadını yapmak kolay değil. Ceviz ağacının uzun boyuna birçok sırık yetişmediği için ağacın üstüne çıkarak

Denizli’de bir emekli cerrahi uzmanı ile makina mühendisi ‘Ağaç Sallama Makinesi’ geliştirdi. Makine, bir işçinin gün boyu yaptığı ceviz hasadı işlemini 15 saniyede gerçekleştiriyor.

Türkiye’de devletin de desteği ile son yıllarda binlerce dönümlük araziye ceviz ve badem ağacı dikildi. Ancak bunların hasadını yapmak kolay değil. Ceviz ağacının uzun boyuna birçok sırık yetişmediği için ağacın üstüne çıkarak silkmeye çalışan işçiler, kırılgan dallar nedeniyle sık sık düşme tehlikesi atlatıyor. Ağaçtan düşme sonucu yaralanmalı hatta ölümlü vakalara rastlanabiliyor.

Yıllarca doktorluk yaptıktan sonra çiftçiliğe başlayan emekli genel cerrahi uzmanı Sadık Yiğit ile Pamukkale Üniversitesi Denizli Meslek Yüksekokulu Makine Programında öğretim görevlisi olarak çalışan mühendis Ömer Dican, ceviz, badem, zeytin, fındık gibi ağaçların hasadını yapmak için ‘Ağaç Sallama Makinesi’ geliştirdi.

Makine sayesinde, ağaç sırıkla silkilmediği için dallar zarar görmüyor ve gelecek yıllarda da verimli oluyor. Makine, orta büyüklükteki ceviz ağaçlarını gövdesinden, çok büyük ceviz ağaçlarını ise dalların gövdeye birleştiği yerden kavrayarak titretiyor. Dallardaki ceviz ve bademleri yere düşürerek hasadı gerçekleştiriyor.

Makinenin hem hızlı olduğunu, hem de bir sene sonra meyve verecek erkek ve dişi gözlerin zarar görmemesini sağladığını belirten Sadık Yiğit, “Bilinen yöntem olan sırıkla devam etseydim ceviz verecek gençlerin bir kısmını kaybedecektim. Cevizcilikte esas olan, malı en sonunda hastalıklardan arınmış şekilde sunabilmektir. Ceviz silkildikten sonra birkaç saat içinde kabuğunun ayıklanıp kurutmaya verilmesi lazım. Silkilmeyle kabuk ayıklama arasında zaman uzayınca ceviz bozulabiliyor” dedi. Yiğit, bir işçinin 8 saatte ceviz ağacının büyüklüğüne göre 2 ila 4 ağacı ancak silkebildiğini, ancak Ömer Dican’la yaptıkları makinenin bir ağacı 15 saniyede silktiğini kaydetti.

Mühendis Ömer Dican ise, “Amerika’da ağaç sallama makinesinin bir benzerini bulduk. İki ay araştırma, bir ay proje dönemi sürdü. Bu makineyi Denizli sanayisinde ürettik. Bir kişi günde 4 ağacı silkelerken bizim makinemiz bunu bir dakikada gerçekleştiriyor. Amerika’daki benzerleri, Türkiye’ye gelmeden limanda 110 ile 150 bin dolar arasında satılıyor. Biz bunu 30 bin dolara yaptık. İleriki yıllarda Türkiye cevizciliğinin hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu. Dican, makinenin patent başvurusu hazırlıklarını tamamladıklarını, gelecek yıldan itibaren talepler doğrulturunda seri üretim yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Bu içeriği 4.449 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Bilişim / Teknoloji, Yeni Girişim

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor