Mucit KOBİ'ler Buluş Hızında Çin'e Yetişti

2005'te başlayan Ar-Ge teşvikleri Türk sanayisine devrim yaptırdı. Özellikle KOBİ'ler cumhuriyet tarihinde ilk kez patent artış hızında Ülkeler Artış oranı (%) dünya ikincisi oldu. Markalaşmada ise 85 bin tescil ile Avrupa lideriyiz. Türkiye son beş yıldır patent ve buluş alanında adeta sessiz bir devrim yapıyor. Öyle ki patent liginde cumhuriyet tarihi boyunca en alt sıralarda yer alan Türk firmaları bugün patent artış hızında..

2005'te başlayan Ar-Ge teşvikleri Türk sanayisine devrim yaptırdı. Özellikle KOBİ'ler cumhuriyet tarihinde ilk kez patent artış hızında Ülkeler Artış oranı (%) dünya ikincisi oldu. Markalaşmada ise 85 bin tescil ile Avrupa lideriyiz.

Türkiye son beş yıldır patent ve buluş alanında adeta sessiz bir devrim yapıyor. Öyle ki patent liginde cumhuriyet tarihi boyunca en alt sıralarda yer alan Türk firmaları bugün patent artış hızında dünya ikinciliğine yükseldi. Yine bu yıl gerçekleşmesi beklenen 85 bin marka başvurusu ile de yerli firmalar Avrupa sıralamasının en üstüne yerleşti. Bu başarının arkasında 2005'de ilk kez verilmeye başlayan rekor Ar-Ge desteklerinin büyük payı var. O tarihte verilmeye başlanan Ar-Ge ve reklam teşviklerinin rüzgârını arkasına alan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) 5 yıl içinde patent ve buluşlarını 11 kat artırmayı başardı. Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan konuyla ilgili SABAH'a önemli bilgiler verdi. Türkiye'nin patent başvurularındaki artış oranı bakımından son 3 yıldır Çin'in ardından dünya ikincisi olduğunu söyleyen Asan, bu verilere cumhuriyet tarihinde ilk kez ulaşıldığını kaydetti. Türkiye'nin sınai mülkiyet başvurularında 2010 yılında yüzde 17'nin üzerinde artış kaydettiğini ifade eden Asan şu bilgileri verdi: 'Patent başvurularındaki artış oranı bakımından çok iyi durumdayız. Hatta son 3 yıldır Çin'den sonra dünya ikincisiyiz" dedi.

Tasarım Başvuruları Arttı

2009'da da patent başvurusu sayılarının 10 binin üzerine çıktığını belirten Asan, bu artış oranlarının devam etmesi durumunda 2010 sonunda patent ve faydalı model başvuru sayısının 11 binin üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Asan, son birkaç yıldır marka ve endüstriyel tasarım başvurularında Türkiye'nin Avrupa'nın en çok başvuru yapılan ilk üç ülkesi arasına girdiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Sabah

Bu içeriği 3.411 kişi okudu.
Kategori: Yeni Girişim

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor