Girişimcilikte Outsourcing

Girişimcinin en büyük derdi tabii ki para! Bunu aşmanın en kolay yolu da bazı şeyleri ucuza yaptırmaktan geçiyor. Bu her ne kadar çok kolay da gözükse belli koşullar gerektiriyor...

Girişimcinin en büyük derdi tabii ki para! Bunu aşmanın en kolay yolu da bazı şeyleri ucuza yaptırmaktan geçiyor. Bu her ne kadar çok kolay da gözükse belli koşullar gerektiriyor.

Öncelikle tüm kodunuzu “ucuza yaptıracağım” diye Hindistan’a, Çin’e, Malezya’ya outsource etmek size çok da birşey kazandırmaz. Zaten değerli düşündüğünüz, servisinizin çekirdeğini kendinizde tutmanızı öneririm. O yüzden benim tavisyem, sizin en çok zamanınızı alacak ya da bir yazılımcınız varsa onun en az bildiği şeyi outsource etmenizdir.

Kodun bir kısmını outsource etmek kolay gözükse de bunun için sizin teknik analizinizi tamamlamış olmanız ve ne istediğinizi ve nasıl istediğinizi çok iyi anlatabiliyor olmanız gerekiyor. Yani “sitemde kullanıcılar birbirine mesaj atacak, bunun için bir yapı lazım bize” demek sizin bırakın zamandan ve paradan tasarruf etmenizi, süründürebilir bile. Bunun için ne istediğinizi hem şekil olarak, hem teknik olarak çok iyi anlatmanız gerekiyor. Bunun için wireframe araçları ve kodu anlatmak için de bildiğimiz word kullanabilirsiniz.

Kodun sadece en zor kısmını seçtik, çok da iyi anlattık, son adımımız ise iyi bir firma bulmak. Benim en çok duyduklarım şunlar: Hint’liler de çok iyi de çok kötü firmalar da freelance’ler de var. Özellikle freelance’ler için getacoder gibi siteler de olsa siz yine de arkadaşlarınızdan tavsiye alın. Yoksa yine sürünebilirsiniz.

Ben bu konuda biraz şanslıydım sanırım. Tavsiye almadan birkaç firma ile işbirliğine gittim ve burada benim ekibimin dört beş haftada yapacağı ve bize çok da birşey katmayacak modülleri hem de Türkiye’de resmi tatil iken 3 tatil gününde çok komik rakamlara geliştirttim.

Belki vardır bilmiyorum ama kaliteli ve ucuz iş yapan Hintli, Malezyalı, Çinli yazılım firmalarını, freelance’leri listeleyen bir site olsa puanlasak deneyimlerimizi yazsak gayet güzel olabilir. (mevcut yabancı sitelerde yazılım firmaları kendi çalışanlarına kendi firmalarına puan verdirebiliyorlar).

Özetlemek gerekirse, servis ve ürün geliştirirken işi parçalara ayırıp zor kısımları o işi daha önceden yapmış Hintli bir firmaya yaptırmak size hem maliyet anlamında hem de zaman anlamında çok şey kazandıracaktır. “Zaten yazılımcılarım var, paralarını da veriyorum, onlar yapsın” demek inanın sizi zarara sokacaktır.

Kaynak: www.trscope.com

Bu içeriği 3.808 kişi okudu.
Kategori: Araştırma / Rapor

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor